Батальоните на Путин променят света

Тръмп се оказва президент поради благоволението на руския лидер
9 яну 2017 16:10, Елка Василева
217
Батальоните на Путин променят света
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Ако е вярно това, което твърдят американските служби, западните демокрации трябва да са нащрек. Защото не се ли държат "както трябва", Русия може да им изпрати не само "зелени човечета", но и своите дигитални батальони, пише Дойче веле, като се позовава на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Може ли да се вярва на американските тайни служби? Техният бъдещ върховен ръководител сякаш не е склонен да го прави, както показват кратките му изявления в Тwitter.

Първите доклади, които ЦРУ, АНС и останалите служби поднесоха на новоизбрания президент Доналд Тръмп, едва ли ще променят това положение. В тези доклади се твърди, че по стар кагебейски образец, макар и с нови методи, Москва се е намесила в предизборната борба в САЩ - за да наклони везните в полза на Тръмп, който очевидно е влюбен до уши в руския президент Путин.

С последствия за целия свят

Трудно може да се оцени какво въздействие е оказало разпространението на хакнати информации върху резултатите от президентските избори в САЩ. Но ако твърденията са основателни, тогава излиза, че една чужда сила се е намесила в най-важното решение на американската демокрация, което има последствия за целия свят. И че в някакъв смисъл Тръмп се оказва президент поради благоволението на Путин. Самият Тръмп обаче никога няма да приеме каквито и да било съмнения в легитимността си като президент.

Ако такава операция наистина е била проведена (а това няма как да се случи без одобрение от най-високото място), тогава руските тайни служби би трябвало коленопреклонно да поздравят своя върховен ръководител, който - за разлика от Тръмп - сам е от занаята.

Да го поздравят за това, че Кремъл получи онзи американски президент, когото си искаше. За това, че новият обитател на Белия дом е преизпълнен с недоверие към собствения си апарат. И за това, че днес всички западни демокрации вече добре знаят едно: ако не се държат „както трябва”, Русия може да им изпрати не само „зелени човечета”, но и своите дигитални батальони и роботи, които воюват по фронтовете в глобалната мрежа.

Без танкове, но война

Дигиталната революция въоръжи враговете на либералната демокрация и на отвореното общество с такива нови средства за дезинформация и саботаж, за каквито чекистите от миналото столетие можеха само да мечтаят.

Техните не по-малко безскрупулни днешни наследници използват тъкмо тези средства, за да водят скрити асиметрични войни, в които - без никакви танкове или промяна на междудържавните граници - съумяват да изменят реалния свят.

Свободата, единството и суверенитетът на демократичния Запад днес са на мушката не само на ислямисткия тероризъм и неговите „аналогови” атентатори. И за свободния свят ще бъде много лошо, ако тъкмо американският президент не съумее да го разбере. Или пък - по каквито и да било причини - не пожелае да го разбере.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
VAPROSA NE SNAM SLED SMIANATA NA VLASTA V AMERIKA KAKVO 6TE PRAVIAT MALKITE STRANI SAVISI ;BANANOVI REPUBLIKI;.PREDVID GOLIAMATA MO6T NA RUSKATA ME4KA,I HAKERSKITE ATAKI I NAMESATA V ISBORITE SA6T .KAKVO 6TE PRAVI M SEGA;GOLIAMATA AMERIKA POSTRADA:.... ?
143
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторът да отиде на Козяк да си получи хонорара....
142
0
 
8
 
! Отговори
Борко Мърморко преди 7 години
Кофти стана положението.Началниците се смениха и мълчат, не дават насоки.Как да разбера кои ще са новите началници, за да съм с тях.Предвидим съм, ама няма яснота.Мъглява е ситуацията...
141
1
 
15
 
! Отговори
интересно преди 7 години
Тръмп се оказва президент поради благоволението на руския лидер....................................................................................................Демек, (на чист български), Путин решава кой ще управлява САЩ!Нали Русия беше слаба, санкции, ала-бала е цялата работа.
140
1
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Затова американосите се стрелят и кълцат редовно,ц,ц..На-най,най-великата и т.н. страна все й пречат извънземните,озоновия слой,Пърл Харбър,Моника Люински...
139
9
 
2
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Аз предполагам че това е платена от П статия за да създаде раздор в САЩ.Вярно че Снодън научи чекистите на много неща, но чак пък толкова . . .Все пак компютрите са измислени от американците.По-скоро конвенционалните методи които наблюдаваме и у нас. Пример статията по-горе.
138
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин бил изместил центъра на слънцето преди 3 дни.
137
2
 
14
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
И как икономическото джудже повлия на изборите в най-богатата страна?
136
0
 
11
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
Е как никой не се съобразява с Русия,защото...т.н.-пък Америка се съобрази с Русия и избра президент, който Русия поиска!? Айде уточни се моля ти се?
135
5
 
16
 
! Отговори
антиседераст преди 7 години
До 164 АнонименВсе съм срещал безмозъчни същества но ти чепиш рекорди за "гинес" по малоумие. Къде видя доказателства , че Русия е извършила хакерски атаки ?. Чул си жалкия плач на най долната човеконенавистническа терористична организация ЦРУ и веднага като зомби повтаряш. Между другото по колко пъти се дрогираш на ден ?.
134
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** КуринковаА така!
133
4
 
11
 
! Отговори
Путинка Куринкова преди 7 години
Баси тъпата статия... ако ако ако ако... ако баба беше мажка, щеше да има ***... така го знаят нашенци от старо време... та, па *** ленина..
132
6
 
22
 
! Отговори
Анон преди 7 години
Ей, тази изостанала регионална бензиноколонка , която една кола с климатик не прави, а само зарежда Европа на 33% с газ, освен ядрени оръжия, провеждала кибер атаки в най-яката държава в света. И взела, че й избрала президента!!! С какви компютри , Боже мой!? Мей би с американски ... Ха така - с американските компютри , бой по американците. Та не разбрах - изостанала ли е или напреднала? :)
131
1
 
39
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
Глупости на търкалета !В света има един агресор и това не е Русия!Кого е нападнала Русия ?Руснаците в Крим , Донбас и Луганск?Кога ? Когато Киев им забрани руския език и се очерта тотална дискриминация на рускоезичното население!А кого нападна САЩ?Нападна в целия свят !Разруши Ирак , Либия , Афганистан , Египет , Сирия .....цяла Латинска Америка , Индокитай , Индонезия , всички са патили от САЩ!САЩ са световен агресор..... без бъдеще!Ни Тръмп , ни Филанкишията може да ги спаси вече!
130
0
 
30
 
! Отговори
????? до 162 преди 7 години
По-гнусни и отвратителни от американсите *** НЯМА.Колега понеже главата ти е цементирана с американски цемент ,само ще ти кажа че България изчезва.И то със съдействието на американците нямаме армия ,нямаме икономика ,нямаме образование ,нямаме здравеопазване ,скоро и нас няма да ни има.
129
1
 
0
 
! Отговори
l преди 7 години
mnogo prosti i zobbirani ima v tozi sait
128
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилчета, ама вие сериозно ли мислите, че на джуджето ще му се размине организирането на хакерски атаки в западните държави? И, че няма да има ответна сериозна атака? Ако действително мислите така жедтоко бъркате и показвате огромен интелектуален дефицит.
127
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджака здраво ги натрака и още има да викат.
126
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-гнусни и отвратителни от руските роби и *** са техните доброволни слуги и роби. Няма по отвратително създание от това, което добраволно робува на робите и защитава като бясно куче техните интереси.
125
4
 
41
 
! Отговори
Цирк преди 7 години
Путин ги направи на маймуни.