Папата: Европа да се върне към корените си!

"Континентът преживява решаващ момент от историята си"
9 яну 2017 22:20, Елка Василева
68
Папата: Европа да се върне към корените си!
Папа Франциск. Снимка: Reuters

Папа Франциск призова Европа да преоткрие истинската си идентичност във времена, в които континентът се справя с последиците от бежански вълни, излизането на Великобритания от ЕС и "гибелното умопомрачение" на религиозното насилие, предаде Асошиейтед прес.

Франциск посвети ежегодната си външнополитическа реч на подпомагането на мира в епоха на масова миграция, икономическа стагнация и войнствен екстремизъм по света.

Той похвали няколко европейски страни за това, че са приели бежанци, и призова и други да последват примера им, като същевременно се борят с бедността и други социални проблеми, които могат да разпалят религиозен фундаментализъм.

В речта си пред посланиците, акредитирани към Светия престол, Франциск призова Европа да преоткрие основополагащите си идеали с оглед на 60-тата годишнина от подписването на Договора от Рим, едно от главните споразумения, довели до създаването на ЕС.

"Европа като цяло преживява решаващ момент от историята си, в който е призвана да преоткрие истинската си идентичност", каза Франциск. "Това означава да се върне към корените си, за да е в състояние сама да формира облика на бъдещето си."

Светият отец призова за изграждане на нов европейски хуманизъм, чрез който да се осъвремени идеята за европейската общност. "В отговор на сегашните разделителни линии става още по-належащо да се осъвремени идеята за Европа, за да може от нея да се роди нов хуманизъм, основан на качества като интеграция, диалог и креативност, направили Стария континент велик", заяви Франциск.

Той отново се обяви срещу насилието в името на бог, наричайки го "гибелно умопомрачение" и плод на "духовна нищета", произтичаща често пъти от бедността.

Главата на Римокатолическата църква прикани религиозните водачи да проповядват Божието послание за любов и мир, а политическите ръководители - да осигурят икономически възможности за младите хора.

Правителствата според него трябва да закрилят своите граждани, но и "да направят така, че да не съществуват условия, които могат да се превърнат в хранителна среда за разпространение на различни форми на фундаментализъм".

По отношение на огнищата на конфликти по света Франциск призова за сериозни преговори за спиране на войната в Сирия, заяви, че севернокорейските ракетни изпитания дестабилизират целия регион, че "има риск от нова надпревара в ядреното въоръжаване" и призова за доверие, диалог и "смели жестове" в хода на политическите разговори във Венецуела.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Европапапа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не Европа, а Папата трябва да се върне към корените си и да се прибере в Южна Америка вместо да ни раздава акъл.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
na tozi sa mu dali novo stihotvorenie
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 37За съжаление либерасткото еврогейско лоби - засега държи и ножа, и сиренето! Това значи ли, че ме подкрепяш, че провеждат генетичен инженеринг?Как религиите участват в това?
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поинтересувайте се от йезуитската клетва, нали знаете какъв е папата :-).За пример йезуитския университет, Джорджтаунския са завършили хора като клинтън, тенет(ЦРУ) и т.н. Лицемерието на тез "лидери" поне на мен ми идва множко. Така, че и днес "ценностите" им не са различни от ислямските фундаменталисти, независимо какво ви обаламурват. Все пак църквата е може би най-старата школа по лицемерие и т.н. "ценности" ;-).Иначе принципно нещата звучат "трутфул" ;-).
25
2
 
28
 
! Отговори
Циник до 37 преди 7 години
Мне....има много примери - че може просто , и ясно да се каже - НЕ! на умишленото ислямизиране на Европа! Как може премиера на една малка Словения - директно да заяви :Ние ще приемем малко имигранти...и те няма да са мюсюлмани! Как може Орбан да се опълчи на Мурксул-ханъм...и в крайна сметка да я принуди - да затвори "балканския маршрут"? Значи - може! За съжаление либерасткото еврогейско лоби - засега държи и ножа, и сиренето!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 34След като сме узряли би трябвало да не допуснем това. Но, явно не. Всяка една нова религия расте като минава по едни и същи пътища, ислямът се налага със страх и насилие, просто истарията се повтаря. Кво сега да очакваме и те да помъдреят ида се успокоят))Генетичният инженеринг не им върви.
23
2
 
44
 
! Отговори
Циник до 34 преди 7 години
Забележка - християнството отдавна остави средновековието зад гърба си! Това е история - нелицеприятна - но история! Исляма - от друга страна - е още в средновековието - рязане на глави, клитори, пребиване на жени с камъни...и прочие екстри - са неразделен спътник на миролюбивата религия! Исляма - е обратното на това , за което стои Европа днес! Изстраданите от европейците свободи - исляма ги тъпче в калта!
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той отново се обяви срещу насилието в името на бог, наричайки го "гибелно умопомрачение" и плод на "духовна нищета", произтичаща често пъти от бедността.Хаха, а кръстоносните походи и горенето на вещици в средновековието какво е,бре?Абе тия до кога ще дават акъл,м? а приемането на религия за сметка на оцеляването и запазването на един народ какво е бре? Айде някои не сме толкова късопаметни. А вие самите като църква, как сте получили статут? Със сделки с тогавашните императори.Лицемери.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз мислех, че папата е обяснил Божието Чудо за снега, дето ни затрупа през януариама не и той не можеDD
20
3
 
39
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Папата толкова се е отдалечил от паството си, че вече губи връзка с реалността! Зове християните - да прегръщат убийците си, да хранят най-злите си врагове, и да ги хрантутят ( с милиони) Избиват поверените му като скотове в скотобойна - а той ги зове - да обърнат и другата буза, и да дадат последната си риза! Стария завет - е по ясен, и категоричен "Око за око - зъб за зъб!"! Цялото политкоректно бръщолевене ме отвращава, и лицемерието на либерастията - вони от километри! Папа - АЯТОЛА !
19
1
 
12
 
! Отговори
ДОДО преди 7 години
КЪСНО Е ЧАДО
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сатанисти! Тая църква няма нищо общо с църквата,за която е говорил Христос. Те много добре го знаят. И какво ми дреме какво е казал Мамата, та редовно ни осведомявате? Призовал Европа)Евреите, в частност търговците, забиха пироните в Ръката Която Спасява, тия сега правят същото. Стига сте ми го навирали пред очите тоя Сатана!!!
17
1
 
12
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Времена в които Европа се справя с последиците от излизането на Великобритания от ЕС....Алооо, Папата....Почна като БНТ тегли тото 2 "на живо". Великобритания още не е излязла от ЕС, за каква борба с последиците става дума?
16
2
 
20
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Сещам се за едни кръстоносни походи чиято цел е била да се завладеят земи които нЕкои считат за свети ,ако иде реч за това ,че е връщане към корените нЕмам нищо на против ,но да ги посрещаме с мир, любов и разтворени *** като Меркел ханъм и разните либерасти определено нямам никакво намерение.
15
1
 
5
 
! Отговори
Стaмaт беше преди 7 години
крaвaрски ***,ром,aмa от Фaкултето ли беше,или от Столипиново,не могa дa се сетя.
14
1
 
12
 
! Отговори
И тоя се продaде преди 7 години
нa Дяволa,щом aпелирa дa приемaме мюслитa..
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде де се върнат в райската градина или в ерата на викингите ?
12
1
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Католиците най-накрая ще си признаят, че са далеч от истината ;-)
11
1
 
20
 
! Отговори
ККК преди 7 години
Този не е от Европа и го боли фара. Приказва като тези нашите протестъри на Сорош. Човек не трябва да бъде неразумно добър, защото след това ще иде в другата крайност на злото. Особено пък към терористи.
10
1
 
23
 
! Отговори
и преди 7 години
Светия престол е на небесата.А светия отец го чакаме да дойде да ни съди един ден за глупостите дето вършим.Тъй знам от баба ми.Православна христианка.Тоз хюм да си гледа работата.