Папата: Европа да се върне към корените си!

"Континентът преживява решаващ момент от историята си"
9 яну 2017 22:20, Елка Василева
68
Папата: Европа да се върне към корените си!
Папа Франциск. Снимка: Reuters

Папа Франциск призова Европа да преоткрие истинската си идентичност във времена, в които континентът се справя с последиците от бежански вълни, излизането на Великобритания от ЕС и "гибелното умопомрачение" на религиозното насилие, предаде Асошиейтед прес.

Франциск посвети ежегодната си външнополитическа реч на подпомагането на мира в епоха на масова миграция, икономическа стагнация и войнствен екстремизъм по света.

Той похвали няколко европейски страни за това, че са приели бежанци, и призова и други да последват примера им, като същевременно се борят с бедността и други социални проблеми, които могат да разпалят религиозен фундаментализъм.

В речта си пред посланиците, акредитирани към Светия престол, Франциск призова Европа да преоткрие основополагащите си идеали с оглед на 60-тата годишнина от подписването на Договора от Рим, едно от главните споразумения, довели до създаването на ЕС.

"Европа като цяло преживява решаващ момент от историята си, в който е призвана да преоткрие истинската си идентичност", каза Франциск. "Това означава да се върне към корените си, за да е в състояние сама да формира облика на бъдещето си."

Светият отец призова за изграждане на нов европейски хуманизъм, чрез който да се осъвремени идеята за европейската общност. "В отговор на сегашните разделителни линии става още по-належащо да се осъвремени идеята за Европа, за да може от нея да се роди нов хуманизъм, основан на качества като интеграция, диалог и креативност, направили Стария континент велик", заяви Франциск.

Той отново се обяви срещу насилието в името на бог, наричайки го "гибелно умопомрачение" и плод на "духовна нищета", произтичаща често пъти от бедността.

Главата на Римокатолическата църква прикани религиозните водачи да проповядват Божието послание за любов и мир, а политическите ръководители - да осигурят икономически възможности за младите хора.

Правителствата според него трябва да закрилят своите граждани, но и "да направят така, че да не съществуват условия, които могат да се превърнат в хранителна среда за разпространение на различни форми на фундаментализъм".

По отношение на огнищата на конфликти по света Франциск призова за сериозни преговори за спиране на войната в Сирия, заяви, че севернокорейските ракетни изпитания дестабилизират целия регион, че "има риск от нова надпревара в ядреното въоръжаване" и призова за доверие, диалог и "смели жестове" в хода на политическите разговори във Венецуела.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: европапапа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
12
 
! Отговори
абе преди 7 години
Ко *** занимавате с тоз ***.Да ходи да се обеснява на католиците.Нии си тука наш владика.Ко е седнал акъл да ни дава.Ай сиктир.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво християнство ни говориш? Подкрепяш *** и мигранти, които нямат нищо общо с християнските ценности и очакваш някой да ти слуша философиите? Католицизма отдавна е няква форма на комерсиално християнство с плебсов комунизъм. С Меркел натворихте толкова глупости, че ще останете в историята. От алчност съсипахте Европа. Да Европа е прекрасна за богатите и чудесно колониално блато за бедните.
7
2
 
7
 
! Отговори
гп преди 7 години
Toi da si mulchi po-dobre. Sushtiq, koito se sreshna s Obama, za da dade blagosloviata si nad gei brakovete i ne samo. Dqvolski chovek, nikakuv papa ne e !
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От тоя дето целуваше краката на някви *** акъл няма да взема... Със сигурност нищо добро няма да последва от неговите глупотевини.
5
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мене Папата не ми е никакъв, аз съм православен, съвети от него не приемам. Държавата ми е православна, защото отхвърля католическите идеи на Ватикана. Няма да каня вълка в кошарата си и няма да го превъзпитавам как да бъде агне, защото всички знаем приказката за смяната на козината и нрава на вълка.
4
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Папата: Европа да се върне към корените си!"Добре, тогава да изритаме нашествениците и да организираме кръстоносен поход срещу неверниците. Да затворим границите и да се браним, когато ни атакуват.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз призовавам Папството да се върне към корените си, тоест да пази Европа от нашественици, а не да ги кани.
2
3
 
5
 
! Отговори
Шано преди 7 години
Пепе джеанс да си гледа сектити и исляма там , ивропата да н га мисли,ас съм пуснал по два кинта ф лига ивропа и кеш.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Папата е глава на всички католически църкви, не само в Европа. Защо само на Европа препоръчва??