Скок на агресивните кибератаки в Евросъюза

Възможността Кремъл да се меси в евроизборите е правдоподобна
9 яну 2017 09:44, Елка Василева
44
Скок на агресивните кибератаки в Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

Брюксел отчита в последната година рязко увеличение и все по-опасни кибератаки срещу сървъри на Европейския съюз на фона на нарастваща тревога от потенциална руска намеса в европейската политика, пише британският в. "Файненшъл таймс".

През 2016 г. са регистрирани 110 опита за хакерски пробив в сървъри на Европейската комисия, което е с 20 процента повече от предходната година, казват запознати. През ноември миналата година Брюксел разкри мащабна кибератака, припомня вестникът.

Най-новите разкрития засилват безпокойството от възможността Москва да се намеси в предизборната кампания във Франция и Германия през следващите месеци, след като американски разузнавателни агенции обвиниха Кремъл за хакерско проникване в имейли на Националния комитет на Демократическата партия преди президентските избори в САЩ.

Брюксел засили мерките за борба с нарастващата заплаха. На висшите държавни служители беше наредено да използват криптирани имейли, а ЕК разширява сътрудничеството си по киберсигурността с НАТО, която съобщи, че миналата година атаките срещу нея са станали по-сложни от техническа гледна точка. Пред вестника еврокомисарят по сигурността Джулиън Кинг предупреди, че тези заплахи са постоянни, агресивни, все по-опасни и потенциално разрушителни. Най-вредните атаки са тези, които се опитват да подкопаят нашата демокрация, подчерта той.

Най-голяма загриженост за киберсигурността в Брюксел буди Русия, но Еврокомисиятата отказва да коментира заподозрените извършители на атаките. Различни хакери си служат с еднакви средства и методи и крият самоличността си, като използват анонимни сървъри, отбеляза пред "Файненшъл таймс" нейна говорителка. Дипломати в Брюксел казват, че възможността Кремъл да се меси в европейските избори е правдоподобна опасност.

Вестникът припомня предупрежденията на германския канцлер Ангела Меркел в последните седмици, че има риск атаки в интернет и руски кампании за лъжлива информация да изиграят определена роля в тазгодишната предизборна кампания. Дипломат в Брюксел каза, че сходни тревоги има и във Франция преди президентските избори през пролетта.

Въпросът за киберсигурността беше повдигнат на най-високо равнище в ЕК. НАТО, която през 2015 г. е отчитала по 320 инцидента на месец, също се зае с проблема. Миналата година кибератаките срещу военния алианс станаха по-мощни. Увеличението не беше количествено, а по отношение на качеството и сложността, каза цитиран от "Файненшъл таймс" представител на НАТО.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: русияескибератаки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
обаче чичо Сам да ги подслушва не ги тревожи
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре, че са руснаците че постоянно да си избърсват по.ср.ани.те *** с тях, понякога повтарянето на едно и също не го прави истина, а дразни
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС може да се разпадне. Никой не може да каже дали ЕС ще продължи да съществува след 10 години." Мартин Шулц, председател на ЕС парламента
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече не е нещо немислимо ЕС да се разпадне.
23
2
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Тия в Брюксел са такива ***, че преди години руснаците ги бяха подслушвали на най-високо ниво, оная грозната баронесата я бяха записали и бяха пуснали разговора в ютюб как се обяснява с някакъв латвийски министър за Украйна. Може да си представи човек каква сигурност на информацията имат щом могат да подслушват разговорите на висш комисар. Това котило от дилетанти и некадърници трябва час по скоро да се разтури и всеки кой от къде е.
22
1
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
Обясни го на приятелите си русофили.
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците винаги са били роби. И поради това са потискали свободата на другите народи и са им правели хиляди гадости. Но по-отвратителни и гнусни от руските роби са техните слуги и лакеи.
20
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16Републиканците са най-големите противници на *** бе, ***. А Тръмп вече се убеди, че хакерските атаки идват по зсповед на джуджето
19
2
 
11
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Няма за кога да се правят избори в Евросъюза тъй като той вече се е разпаднал. Армията еврочиновниците които храним в Брюксел ще трябва да си търсят работа - това са около 70 хил парчета ялови търтеи които хрантутим да си клатят краката. Вместо да внасят мигратнит от Африка да чистат улиците и да вършат черната работа, може да се уволнят всички еврочиновници и да се използват за целта.
18
3
 
13
 
! Отговори
До Анонимен №7 преди 7 години
Слушай русофоб, мен не ме интересува нито твоя свят, нито света на Путин. Моя свят е това, което е в главата ми. Кибератаките на тебе повлияха ли? Ами как очакваш да повлияят на цели народи? Що не напрегнеш малко главата си и не разбереш, че някой нещо те будалка. Некадърните управници в света им остана да си *** раните и да търсят виновни за провала си. Останаха само Меркел и Бойко. Ти толкова ли не можеш да схванеш тенденциите, ами все руснаци са ти пред очите.
17
2
 
14
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
Колкото Русия се меси, толкова и САЩ и Китай могат да се месят.Но важното е тук да тече масова пропаганда срещу Русия и Путин, другото не е от значение. САЩ са ангели, ни лук яли, ни лук мирисали, а пък китайците - те там пишат на йероглифи още и как да хакнат нещо... въобще останалите са невинни...
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некадърниците от брюксел реват : "помощ, нападат ни извънземни"....
15
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11Руснаците са алкохолизирани ***, а малкото нормални са хакери.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Възможността Кремъл да се меси в евроизборите е правдоподобна"Смех!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7 АнонименКой е тоя цял свят ?. Демократическата партия на САЩ и русофоби политици от Евросъюза. Това ли е целия свят ?. Да не вземаш твърди наркотици?.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опасността Йети да нахлуе в европа от Хималаите, е действителна! Всички да се приберат по къщите и да се барикадират!Хубавото е, че вече никой не ви се връзва на глупостите.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10Аз не съм русофил или руска *** та да пия Бояришник или други гадости. Но ти явно си дръпнал нещо.А руската *** ще си го получи по пълна програма. Дори приятелят на джуджето Тръмп вече се убеди, че то стои зад хакерските атаки в САЩ.
10
2
 
7
 
! Отговори
антиседераст преди 7 години
Малее !. политиците у евросъюза започнаха да тичат преди вятъра. Усещат , че политиката им не е желана от много народи и при неуспех на изборите ще кажат, ето Русия се намеси в изборите и ние загубихме. Такова падение няма даже и в африканските държави.
9
3
 
10
 
! Отговори
=== преди 7 години
До Анонимен 7Последно руснаците пропаднали алкохолици пиещи одеколон ли са или са супер хакери - аре уточнете се, че тва вашето прилича на шизофрения...:))))
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9 АнонименМа верно ли бе ?. Да не си си сипал "нещо твърдо" в сутрешната кафе ?.