Андерш Брайвик влезе в съдебната зала с нацистки поздрав

Оплаква се от нехуманни условия в затвора, нарушавали му правата
10 яну 2017 21:36,
259
Андерш Брайвик влезе в съдебната зала с нацистки поздрав
Снимка: архив Reuters

Масовият убиец Андерш Брайвик отправи нацисткия поздрав в началото на съдебно заседание днес по дело, при което прокуратурата обжалва решение, че с държането му в изолирана килия, откакто уби 77 души през 2011 г., се нарушават неговите човешки права, предаде Ройтерс.

Брайвик, който беше облечен с черен костюм и вратовръзка, вдигна дясната си ръка, отправяйки нацисткия поздрав, докато влизаше в съдебната зала, обособена във фитнес зала в затвора, където той обитава тристайна килия.

Десният екстремист отправи нацистки поздрав и при гледането на делото на по-долната инстанция през март миналата година, когато съдията реши, че норвежката държава е нарушила забраната за "нехуманно и унизително" отношение, записана в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, като го държи в изолация.

В затвора 37-годишният екстремист разполага с три помещения с удобства, може да гледа телевизия, да играе видеоигри или да използва уреди за фитнес. При все това съдията изтъкна, че той се намира в продължителна изолация (от пет години и половина по съображения за сигурност Брайвик е отделен от останалите затворници), а мерките за компенсиране на този тежък затворнически режим не са достатъчни, отбелязва Франс прес.

На 22 юли 2011 г. Брайвик в продължение на повече от час стреля по участници в летен лагер на организацията на Работническата младеж на остров Ютьоя, като уби 69 девет души, повечето тийнейджъри. Малко по-рано същия ден той бе убил осем души, взривявайки бомба близо до седалището на правителството в Осло. През август 2012 г. масовият убиец беше осъден на 21 години затвор с възможност за безсрочно удължаване на присъдата, припомня АФП.

След провокативния нацистки поздрав към журналистите, оскърбителен за роднините на жертвите, съдията, ръководещ дебатите при шестдневния процес, заяви, че поведението на Брайвик е обида за съда и е смущаващо, предвид разглеждания на заседанието въпрос.

Екстремистът, който се яви на заседанието с обръсната глава и гъста брада, едва чуто обеща повече да не повтаря жеста си, съобщи БТА.

В Twitter бившият шеф на организацията на Работническата младеж, оцелял при масовата стрелба в Ютьоя, призова норвежките медии да не показват за пореден път нацисткия поздрав.

Повечето от семействата на жертвите решиха да запазят мълчание и медиите като цяло се съобразяват с този избор. Нито един представител на роднините не присъстваше на делото в град Шиен, в чийто затвор излежава присъдата си Брайвик.

В центъра на новото гражданско дело срещу Брайвик е психологическото състояние на екстремиста. Неговият адвокат твърди, че клиентът му е "психически уязвим" поради условията, в които живее в затвора.

Властите на свой ред оспорват твърденията, че Брайвик е държан в изолация, като припомнят, че той контактува с надзирателите, лекарския персонал, адвоката си и с един пастор.

Трябва да се има предвид, че той се намира при по-добри условия от други затворници като компенсация, че няма контакти с другите осъдени, заяви главният прокурор, представляващ държавата, Фредрик Сайерстед във встъпителното си изложение днес. Нещата са много далече от нарушаване на правата на човека, допълни той.

Брайвик ще има възможност да говори в съда в четвъртък сутринта.

Тримата съдии от апелативния съд ще трябва да се произнесат по още един въпрос, повдигнат от екстремиста. Брайвик оспорва становище на съда, който подкрепи ограничаването на кореспонденцията му, за да му попречи да създаде мрежа, способна да извърши нови атаки. Според Брайвик това нарушава правото му на личен живот.

Решението на съда се очаква през февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горкия... дайте го 22 години в нашите затвори да му гледам сеира :) пък нека там отправя нацистки поздрави :)))
94
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убитите са деца на политици, на лагер специален за деца на политици. Не ги жалете защото ако брадат талибан убие вашето дете политиците и журналистите дори се радват
93
18
 
22
 
! Отговори
Хуманност преди 7 години
Норвегия се подиграва с човешките права. Този човек е извършил геноцид, а те го защитават. 69 деца саубити. Норвежката държаеа се подиграва с жертвите, роднините им и на целия свят, като защитава този изверг.
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще го пуснат и ще го направят премиер. Видяха те какво се казва емигрантска заплаха.
91
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не е нормално човек отнел толкова животи да има права и привилегии,къде е справедливостта за жертвите,ако беше попаднал в лагерите на соца щеше да има работа до припадък,бой и унижения и накрая на прасетата,това заслужава спрямо това което е причинил.В момента той не съжелява за това което е причинил,живее си живота макар и ограничен и сигурно се гордее с постъпката си
90
2
 
20
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Той е норвежки екстремист, който се явява ответен удар на ислямските фанатици.Насилието поражда насилие- жалко само за невинните жертви .
89
8
 
13
 
! Отговори
as преди 7 години
половината тук изобщо знаете ли за какво се бори Брайвик ?
88
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без съмнение този е звяр и сбърканяк. Друго е по-тревожно, това, че някой убил 67 души на 32 години (напълно вменяем) получава 21г. присъда, ще ги излежи и може да излезе на около 53 г.; ще продължи живота си, може дори семейство и деца да създаде, та и спокойно да си поживее още 20-30г. Вместо да бъде отстранен завинаги от обществото. Не е наред някак си цялата работа, според мен тази толерантност е извратена.
87
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В затвора 37-годишният екстремист разполага с три помещения с удобства, може да гледа телевизия, да играе видеоигри или да използва уреди за фитнес. " Ето го решението за нашите ци гани . Да станат нацисти Норвегия. Шегата на страна .... от кога масовите убийците имат права ?Едно общество се събира и решава да спазва определени правила. Някой решава да ги наруши т.е. да не е част от това общество .След като иска да е така , защо се възползва от благата му ?
86
1
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
3пъти на ден го хранят и то с 1во, 2ро и 3то ... може и биричка дори да си кърка
85
1
 
13
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Насилието поражда насилие.
84
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не забравяйте, че Брайвик е АнтиКомунист !Такива трябват повече.
83
1
 
2
 
! Отговори
Циник до 209 преди 7 години
...ъхъ...следващия път като се върнеш от Марс...можеш да ни донесеш по-пресни новини! :-)
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Франс прес , АПФ , БТА от няколко Медии сглобена статия , и 200 комнетара за тва изобретение(текст) ама доста са се самохипнотизирали тука
81
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен допускането на черни и араби на континента, ще възроди нацистките движения и това ще докара нова война в Европа. Бих предпочел да си останем просто нелюбезни и коравосърдечни расисти нехаещи за човешкото нещастие от колкото утре да станем зверове които избиват нашественици. Няма как да събереш хора живеещи в 21 век с хора в чаршафи които са на ниво на развитие 13-14 век. И не си мислете, че когато станат повече от нас ще са толерантни, вижте колко християни останаха при тях.
80
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Расизмът в САЩ - страната създадена от имигранти е по-жив от всякога, не си мислете, че консервативна Европа лесно ще приеме нецивилизованите мюсюлмани. Експериментът насила да ни съберат ще бъде доста по-смъртоносен от смъртта на тези 77 социалисти! Не знам каква е статистиката но жертвите на нашествието вече надхвърлят тези на Брайвик. Лошото е, че те прогресивно ще нарастват. Когато станат стотици хиляди ще Ви питам Брайвик ли е по-лош или толерантността без почва за развите в днешна Европа.
79
17
 
11
 
! Отговори
Ивайло преди 7 години
Този човек трябва на ръце да го носят!!!Та той уби 70 червени ***.
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 154''този като се пише голем ербаб,що не отиде в някой квартал с емигранти/дето полицайте много внимават когато влизат.''Че е откалчалка - откачалка е. Че е за доживотен- спор няма.Ама поне се целил не в проблема, а в корена на проблема.
77
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И другата неразрешима загадка пред учените е кой е по-голям див.ак - този гаден изперкал с лудия поглед на горната снимка, изтрепал над 70 души за удоволствие, или българинът, който се радва безумно на това безумие!? Засега везната клони към българина!
76
4
 
29
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Като се почне с председателя на на въпросната партия всички имена от списъка са на нови норвежци! Има и кореняци, но те трябва да са в списъка заблудените норвежки гугутки известни у нас като со ***. Само след 20г ще бъде обявен за герой и паметник ще му построят