Кибервойски маршируват и воюват в нета

С най-силна армия в киберпространството разполагат САЩ
10 яну 2017 21:45, Елка Василева
82
Кибервойски маршируват и воюват в нета
Снимка: архив, Reuters

По равнище на развитие на т. нар. кибервойски - специализирани подразделения по киберсигурност за военни или разузнавателни цели, Русия може да се нареди сред първите пет държави на света. Пред нея са САЩ, Китай, Великобритания и Южна Корея. До този извод стигат руски аналитици въз основа на оценки, направени на фона на покачването на международното напрежение в тази сфера, пише "Комерсант".

Такива подразделения все по-често се използват и за информационни войни. Руските хакери, например, вече бяха обвинявани в намеса в изборите в САЩ и в атака срещу компютърните системи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Но нито една страна досега не е признала участието си в такива действия.

Няколко десетки страни официално използват специализирани подразделения по киберсигурност, а неофициално те са над сто, констатира проучване на компанията Zecurion Analytics.

Според нейните оценки с най-силна армия в киберпространството разполагат САЩ - държавното финансиране на това направление там може би достига около 7 млрд. долара, а броят на хакерите, работещи на държавна служба, е около 9 хиляди. В първата тройка на страните, където тези направления са най-силно развити, са още Китай и Великобритания.

Оценката на потенциала в тази сфера се основава на военните бюджети на държавите, на стратегиите им за киберсигурност, на нормативните документи, на справочна информация на международни организации, на официални изказвания и на инсайдерска информация.

Още по темата

Фирмата Zecurion е основана през 2001 г. и се занимава с разработване на програмно осигуряване за защита на данни от изтичане. Работи в сферата на информационната сигурност на пазарите на Русия, ОНД, Европа, САЩ, Япония и Турция. По нейни данни Русия влиза в първите пет страни по брой и финансиране на кибервойски. От компанията отказаха да разкрият точни оценки. Събеседник на "Комерсант" на пазара на информационната сигурност оценява числеността на руските кибервойски на около хиляда души. За тяхното финансиране годишно вероятно се харчат около 300 млн. долара (виж таблицата).

Основни направления в дейността на кибервойските според Zecurion са шпионажът, кибератаките и информационните войни, които "включват различни средства за въздействие върху настроението и поведението на населението на отделни страни". При това колкото по-развита е страната, толкова по-уязвима е тя за кибератаки.

"Зависимостта на различни устройства и оборудване от интернет само ще расте. Това ще води до засилване на уязвимостта на отделни ползватели, на техните устройства, машини, а също и на системите и инфраструктурата на страната", обяснява Владимир Улянов - ръководител на аналитическия център на Zecurion.

Данните на Zecurion пораждат съмнения у участниците на пазара. "В Центъра за правителствени комуникации на Великобритания (GCHQ), например, работят шест хиляди души. Голям въпрос е как аналитиците на Zecurion са изчислили, че именно 2000 се занимават с кибератаки", констатира Валентин Крохин - маркетингов директор в компанията Solar Security.

Той отбелязва също, че шпионажът, кибератаките и информационните войни са от компетенциите на технологическото разузнаване, което "по правило е гражданска агенция и не може да използва военните бюджети".

Във военните структури на държавите има киберкомандване, но това не са "военни хакери", а персонал, участващ в защитата на инфраструктурата на военните киберсистеми, най-малкото де юре, обяснява той.

"С най-развити киберчасти разполагат Южна Корея, Израел, Иран и Естония. Силите на Италия, Холандия, Турция и Франция в това отношение пораждат определени съмнения", казва Крохин. При това не трябва да правим разлика между защитата на инфраструктурата и атаките срещу противниците. "Нито една страна сега не признава, че тя извършва атаки срещу информационните системи на други държави", подчертава експертът.

Активността в киберсредата все по-често става причина за напрежение в международните отношения. Така например в края на 2016 г. Вашингтон обвини Русия в причастност към проникването в сървъра на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ и въведе санкции срещу руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), руското военно разузнаване (ГРУ) и няколко компании, сметнати за причастни към този инцидент.

Миналата седмица директорът на националното разузнаване на САЩ публикува доклад, в който се твърди, че президентът на Русия Владимир Путин лично е наредил да започне "кампания за намеса" в президентските избори в САЩ през 2016 г. По-късно президентът Барак Обама призна, че е подценил влиянието на дезинформацията и хакерските атаки върху американското общество.

Този проблем стои остро и в Европа. Германската Федерална служба за защита на конституцията преди няколко дни заяви, че руските хакери може би са замесени в атаката срещу компютърните системи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). На 9 януари вестник "Файненшъл таймс" съобщи, че сървърите на Европейската комисия са подложени на все повече хакерски атаки. По данни на източници на изданието високопоставени чиновници са започнали да шифроват данни в електронната си поща, а ръководството на ЕС е разширило сътрудничеството си по въпросите на киберсигурността с НАТО.

Страни с най-големи разходи за кибервойски

Страна         Финансиране     Численост
                    ($млн. годишно)   (души)

САЩ                        7000             9000
Китай                      1500             20 000
Великобритания     450              2000
Южна Корея            400              700
Русия                       300              1000
Германия                 250             1000
Франция                  220              800
Северна Корея        200             4000
Израел                     150             1000

Източници: Zecurion Analytics, в. "Комерсант"
/БТА/

 


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На човечеството му дадоха интернет и се ПОКАЧИ МЕЖДУНАРОДНОТО НАПРЕЖЕНИЕ.
Не ми се мисли какво ще стане, ако все пак успеем да излезем в Космоса.
За сега е по-добре че не успяваме масово ....
16
2
 
14
 
! Отговори
Хех преди 2 години
Ако това е истина - Излиза (според департамента на САЩ) че руснаците с 2,5 пъти по- малко финансиране и 9 пъти по- малко хора успяха да ни пратят в девета глуха на изборите им. Всеки здраво мислещ човек може да си направи извода: 1. Или не е имало руска намеса в изборите им и кликата на Хилъри се чуди как да преживее това унижение 2. Или е имало и департамента се харчи напразно защото от неговите кибер войски и *** за зеле не става 3. Или светът вече не се управлява от САЩ а от Русия.
15
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 години
Не разбрах.

Дарт Вейдър руснак ле е, или американец?
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Два за тебе.
Путин е велик.
13
0
 
3
 
! Отговори
факти само факти преди 2 години
само ще спомена вирусът STUXNET , и веднага става ясно ,кой стои и зад кибертероризма
12
13
 
6
 
! Отговори
USA THE BEST преди 2 години
До ХА-ХА-ХА !
То вие, сегашните путлераси същите лозунги ги цитирахте и допреди 1989 година и видяхме до къде я докарахте :))) Като падне капитализма и се върнете с вашия пoсран комунизъм пак на власт, тогава ще ви призная. Дотогава сте само голи приказки и лаене
11
10
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 2 години
Не всички са платени наемници. Има и доброволци като мен.
С кеф громя евроатлантиците и либерастите.
Долу глобализма и Новия световен ред !
Да живей Европа на нациите !
Да живей Вова Путин - спасителят на християнството !
Да живей братския руски народ !
Свобода за България !!!
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типично по краварски, ефективността е плачевно ниска. Възвращаемостта на вложените средства е нищожна. В отношение военни машини примерно Русия произвежда също толкова добра техника на 1/3 от цената на ФАЩ. В кибер операциите Русия е още по-ефективна, около 30 ПЪТИ по-ефективна.
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите всъщност са доста зле в кибер атаките. Шефовете на отделите им дори не знаят как се пуска компютър, разни деденца, а хакерите им са посредствени. Русия и Китай имат най-добрите хакери, просто им е в кръвта.
8
3
 
16
 
! Отговори
Ненчев Плешивеца преди 2 години
Е, как бе, нали ни проглушихте ушите, че Путин бил главния хибрид ?
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в израел всичко е кибер, най-вече живота хахаа
6
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

Ха-ха- ха, малко кибер руски одекло!!!!
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България това са фирми за "дигитална репутация". Тъмносини, чакат новина за Путин, Радев, Тръмп, Русия и почват да плюват. Много ми е интересно след 10-тина дни дали ще сменят доктрината или пак ще се принудят да стават протестъри.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"С най-силна армия в киберпространството разполагат САЩ" - мечтайте си! Най-много да се събудите след нощна полюция :D
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великобритания? Тия ако не намерят иконата на интернет екплойтър на десктопа заключават че компютъра няма връзка с интернет...киборвойски - хахаха
2
1
 
24
 
! Отговори
zeus преди 2 години
САЩ 7 милиарда за кибер войници, а руснаците ги хакнаха само с 300 милиона бюджет :)
1
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са гола вода с кибер пространството. Наивници.