Осем рибари загинаха при пиратско нападение край Филипините

Смята се, че зад нападенията над кораби стоят екстремистите от "Абу Саяф"
10 яну 2017 18:35, Елка Василева
0
Осем рибари загинаха при пиратско нападение край Филипините
Снимка: архив, Reuters

Осем филипински рибари са загинали, а петима са изчезнали, след като най-малко петима пирати са се качили на рибарско корабче в южни филипински води и са нападнали екипажа му, съобщи Асошиейтед прес.

Служител на бреговата охрана съобщи, че двама рибари са оцелели при нападението, извършено през нощта край брега на град Замбоанга в провинция Минданао, скачайки във водата, след като нападателите започнали да стрелят. Рибари започнали да плуват към намиращ се наблизо остров и били спасени от минаваща моторна лодка.

Служителят на бреговата охрана каза още, че плавателни съдове издирват изчезналите рибари и ще изтеглят лодката им до постоянното й пристанище. Самоличността на нападателите не е установена. Подозира се, че зад поредица от нападения над кораби в южни филипински води стоят екстремисти от ислямистката терористична групировка "Абу Саяф".

Международното бюро по корабоплаване съобщи, че през 2016 г. са извършени най-малко пиратски нападения за последните 18 години, като са били регистрирани само 191 случая. През 2015 г. те са били 246.

Отвличанията на екипажи с цел вземане на откуп обаче са се увеличили край бреговете на Западна Африка и в морето Сулу в югозападната част на Филипините.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари