Тревожна прогноза: Цигарите ще убиват с 30% повече хора

Въпреки всички кампании ръстът на пушачите расте
10 яну 2017 09:00,
72
Тревожна прогноза: Цигарите ще убиват с 30% повече хора
Снимка: Reuters, архив

Разходите на глобалната икономика, свързани с тютюнопушенето, ще надвишат 1 трилион долара годишно и пушенето ще убива с 30 на сто повече хора през 2030 г. в сравнение със сега. Това сочи публикувано днес проучване на Световната здравна организация и американския Национален институт за борба с рака, предаде Ройтерс.

Разходите далеч превишават глобалните приходи от данъците над тютюна, оценени от СЗО на около 269 милиарда долара през 2013-2014 г.

"Броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, се очаква да нараснат от около 6 милиона годишно на около 8 милиона през 2030 г. Над 80 процента от тях вероятно ще бъдат в страните с ниски и средни доходи", се посочва в проучването.

Близо 80 на сто от пушачите живеят в тези страни, а като цяло общият брой на пушачите в света се увеличава. Според здравни експерти тютюнопушенето причинява най-голям брой смъртни случаи в света, които биха могли да се предотвратят.

Според проучването от 688 страници, за което са дали принос около 70 учени, "тютюнопушенето предизвиква около 1 трилион долара разходи годишно за здраве и загуби от намалена производителност".

Икономическата цена на тютюнопушенето вероятно ще расте и въпреки че правителствата разполагат с инструменти за намаляване на употребата на тютюн, както и на свързаните с нея смъртни случаи, повечето от тях не са използвали ефикасно тези инструменти. "Опасенията на правителствата, че контролът над тютюнопушенето ще има вредно влияние над икономиката, не са подкрепени с доказателства. Науката казва ясно: сега е време за действия", гласи докладът.

Сред евтините и ефикасни начини за намаляване на тютюнопушенето са повишаване на цените и акцизите над тютюна, цялостна политика за ограничаване на пушенето, пълна забрана над рекламата на тютюневи изделия и предупреждения на цигарените опаковки, се казва в доклада.

По оценка на СЗО правителствата са похарчили по-малко от 1 милиард долара за контрол над тютюна през 2013-2014 г., добавя Ройтерс.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България хората, които не пушат са малцина. Масата пуши. Почти всички които познавам с малки изключения са пушачи. Вкъщи се пуши само в кухнята, смрад след гостите. Проветряване с дни. На мен въздух не ми стига, дрехи всичко ужасно.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, я всеки да си прави каквото реши. Съседката по вила е на 84 г. и пуши като комин. Здрава, права, копа в двора, чисти, пазарува. Татко почина на 58 от инсулт:( Горкият, нито пушеше, нито пиеше, все ни четеше лекции колко вредно се храним. Що моркови и домати от градината изяде, бедна ви е фантазията. И какво???...
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък не разбирам непушачите какво толкова сте се загрижили кой как ще си живее живота. Ей ви тема за размисъл- преди да започнеш да спасяваш другите, трябва да имаш смелостта да "пречупиш" собственияси врат. Иначе казано преборете се с това, което мразите в себе си, преди да съдите за пороците на другите. Все пак мерси за поредната лекция. Освен обиди, нищо полезно отново не казахте.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам пушачите. Тровите се, пари давате , а насреща нищо. Залъгвате се, че ви успокоява, а реално погледнато ако не си вземете дозата, пардон, изпушите цигарата ставате още по-раздразнени. Да ви звучи на наркомания? На мен да.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боли ме .... не пуша, който е решил да се трови да го прави!
50
2
 
3
 
! Отговори
С.В.В преди 7 години
Не пуша вече !!! Алън КарПрочетете я пушачи ,нищо не губите !
49
6
 
2
 
! Отговори
До Гоше преди 7 години
Нещо като Русия. Тези които живеят без нея са по-добре, но някои се плашат да скъсат.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АниВсичко е ясно: Пушат бедните и тъпите. Закон на Дарвин за естествения подбор.Очевидно цигарите са полезни за обществото. До колкото знам Фройд и Карл Густаф Юнг са пушели, верно лула ,но все пак са пушели. Според Вас теса от бедните и тъпите , така ли?А може би не знаете кого става въпрос?
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГошеТе се страхуват как ще продължат да живеят като спрат да пушат. Вижте какво имаме. Винаги ме е разсмивало когато другите не просто знят по-добре от мен какво си мисля и как се чувствам, и не допускат сам да съм господар на решенията си. Не Гоше, аз лично съм наясно с риска от пушенето ,но не съм придирчив и ми е все едно какво ще ме убие. Но не пуша около други хора, защото не би било чесно. Също така не ги наричат страхливици и не им се подигрвам, че си мислят че ще живеят вечно.
46
1
 
3
 
! Отговори
Човека с телевизора преди 7 години
До Анонимен 50Не ! Парите ще ги дам на жената, те ще ги намести :D
45
3
 
6
 
! Отговори
Гоше преди 7 години
За съжаление пушачите са зависими хора които робуват на тютюна и тютюневите компании. След като робуват, значи са роби. Това не е лоша дума. Робуваме на алкохол и наркотици. Цигарите също съдържат наркотик. Това е никотина. Най-лесния начен да се освободите е да спрете да пушите. Друг е въпроса, че пушачите не искат да се освободят. Те се страхуват как ще продължат да живеят като спрат да пушат. Вижте какво имаме. Робство, зависимост, страх и за всичкото това плащате над 2000 лева всяка година!
44
4
 
6
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Всичко е ясно: Пушат бедните и тъпите. Закон на Дарвин за естествения подбор.Очевидно цигарите са полезни за обществото.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 49Сега ми сравняваш реални и нереални неща. Много по реално ми се струва телевизор за 3000 от колкото порше за 100000. Идеята не е че ще ги спести човек тия пари, най вероятно не, но са си сума, а и все пак ги давате на ПЕЕВСКИ.
42
2
 
3
 
! Отговори
Марк Твен преди 7 години
Тютюнът е единственият продукт, разрешен за консумация, който води до смъртен изход, когато се използва по предназначение. При него няма безопасно минимално ниво на приемане. Съдържащият се в тютюна никотин предизвиква висока степен на психическа и физическа зависимост която е толкова силна, колкото тази, причинена от хероина. Това превръща тютюна в най‐често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик.
41
4
 
4
 
! Отговори
Порше преди 7 години
До АнонименДо човека с Поршето!Пич ти си толкова голямо клише. Защо просто не си размърдаш бръмбарите в главата. Помисли. Пише го и в статията. Пушат бедните и глупавите. Ти от кои си? Дали пък този виц не е измислен от някой служител в тютюнева компания за да ти промие мозъка и да продължаваш да тичаш всяка сутрин и да си даваш парите?
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до този с телевизораБи ли дал 100 лв за книга?Аз да, но 1000 лв за телевизор според мен е тъпо. Нищо че пуша.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Непушач пита пушача:- Пич, колко даваш за цигари на ден?Оня:- 12 $Непушачът: - Стига бе, тва прави 43000 за 10 години. Ако не пушиш можеше да си купиш едно Порше!Оня:- Ти като не се пушач, къде ти е поршето??=========================================================Това до предния- с телевизора:)
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗа месец не знам но за 1 година е един читав телевизор. ......................Знаех си...D
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Киро кофражиста Велики - АДЕ БЕ :)
36
1
 
3
 
! Отговори
Reuters:) преди 7 години
ХеХехе Тръмп обеща на тия "доктори" да им завре дипломите в клоаката :)