Европейките раждат все по-малко деца

Всяка четвърта южноевропейка остава без дете
11 яну 2017 21:21, Анисия Иванова
59
Европейките раждат все по-малко деца
Архив: Булфото

Процентът на бездетните жени в Европа непрекъснато се увеличава, особено в държавите от Юга, където "трудностите се натрупват", най-вече икономическите, съобщи АФП, позовавайки се на френски учени. Броят на жените без деца сега все пак остава под пика от началото на 20-и век.

Учени от Националния институт за демографски изследвания сравниха честотата на безплодие сред европейките, родени от 1900 до 1972 г.

Всяка четвърта жена от родените в първото десетилетие на миналия век не е имала деца. За жените, родени след 1970 г., пропорцията е една на седем (14 процента).

Първата световна война, предизивикала смъртта на много млади мъже, и икономическата криза от 1920 г., довела до емиграция от бедните към по-богатите държави, обясняват това "значително забавяне на ражданията" в началото на 20-и век.

След това с икономическия растеж и въвеждането на социални защити бездетието намалява чувствително. До 1975 г. има бейби бум - жените раждат средно 2,1, деца, като от родените в началото на 40-те години на миналия век само една от 10 остават бездетни.

Оттогова обаче плодовитостта непрекъснато спада, като вече достига много ниски нива за Европа - 1,7 деца за жените, родени през 1974 г.

Ефикасните контрацептивни средства, все по-късното раждане, по-голямата нестабилност на връзките, поставянето на работата на първо място при все по-голямата нестабилност на работните места и икономическата несигурност допринасят за това.

Явлението е най-осезаемо в Южна Европа - всяка четвърта жена, родена през 70-те години на миналия век, може да остане без дете в Испания, Гърция и Италия. В тези държави "трудностите на пазара на труда" се съчетават с "неравенство между половете, заради което трудно се съчетава работа и семейство", пише БТА.

Затова се очаква процентът на жените без деца да се увеличи още и да се доближи до пика след Първата световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Раждането на деца е пряко свързано със богатството и технологичния прогрес на съответната нация. Колкото по богата и развита е една държава толкова по малко деца се раждат. Хората като забогатеят стават егоисти и не искат деца. Вижте Германия и Япония например са две от най развитите страни, и двете със сериозна демографска криза.А в най бедните и неразвити страни из Африка имат средно 3-4 деца на семейство.Другия фактор е емиграцията. Както при нас. Младите хора като емигрират....
1
6
 
29
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ИНТЕРЕСНО МИ Е В ИСПАНИЯ И ИТАЛИЯ ТОЛКОВА ЛИ НЯМАТ СРЕДСТВА ДА ОТГЛЕДАТ 1 ИЛИ 2 ДЕЦА ?! ИЛИ НЕЖЕЛАЕЩИТЕ ДА РАЖДАТ СИ ТЪРСЯТ ОПРАВДАНИЯ С РАЗНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАТРУДНЕНИЯ , ПРОФЕСИОНАЛНА КАРИЕРА И ДРУГИ МОТИВИ ?!