Европейките раждат все по-малко деца

Всяка четвърта южноевропейка остава без дете
11 яну 2017 21:21, Анисия Иванова
59
Европейките раждат все по-малко деца
Архив: Булфото

Процентът на бездетните жени в Европа непрекъснато се увеличава, особено в държавите от Юга, където "трудностите се натрупват", най-вече икономическите, съобщи АФП, позовавайки се на френски учени. Броят на жените без деца сега все пак остава под пика от началото на 20-и век.

Учени от Националния институт за демографски изследвания сравниха честотата на безплодие сред европейките, родени от 1900 до 1972 г.

Всяка четвърта жена от родените в първото десетилетие на миналия век не е имала деца. За жените, родени след 1970 г., пропорцията е една на седем (14 процента).

Първата световна война, предизивикала смъртта на много млади мъже, и икономическата криза от 1920 г., довела до емиграция от бедните към по-богатите държави, обясняват това "значително забавяне на ражданията" в началото на 20-и век.

След това с икономическия растеж и въвеждането на социални защити бездетието намалява чувствително. До 1975 г. има бейби бум - жените раждат средно 2,1, деца, като от родените в началото на 40-те години на миналия век само една от 10 остават бездетни.

Оттогова обаче плодовитостта непрекъснато спада, като вече достига много ниски нива за Европа - 1,7 деца за жените, родени през 1974 г.

Ефикасните контрацептивни средства, все по-късното раждане, по-голямата нестабилност на връзките, поставянето на работата на първо място при все по-голямата нестабилност на работните места и икономическата несигурност допринасят за това.

Явлението е най-осезаемо в Южна Европа - всяка четвърта жена, родена през 70-те години на миналия век, може да остане без дете в Испания, Гърция и Италия. В тези държави "трудностите на пазара на труда" се съчетават с "неравенство между половете, заради което трудно се съчетава работа и семейство", пише БТА.

Затова се очаква процентът на жените без деца да се увеличи още и да се доближи до пика след Първата световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
zapochnaha vnosa na oploditeli ot orienta
21
3
 
8
 
! Отговори
жена преди 7 години
Жените боли някакви си! Сега е зима с много сняг. Колко мъже излязоха да разринат и почистят снега пред сградите, където живеят или работят и колко мърморят, че не било направено? Ще си смъкне само снега от колата и дотук.Така е и с всяка работа. А иначе - на фитнес.
20
7
 
7
 
! Отговори
Борис Бекер и Гришо преди 7 години
Бялата раса не си отива, а е мързелива, гледа на живота лекото и на хляба мекото. Що полякини, рускини, украинки и тям подобни блондинки се изселиха и се изселват и слугуват по света.Сравненията в статията не са коректни като анализ. Без деца не значи, че не може и не е можела да има деца.
19
1
 
15
 
! Отговори
Антигона преди 7 години
Ако някой в Европа иска да се раждат европейци, то отдавна трябваше да се вдигне стандарта на във всяка страна. Вместо да дават готови пари на мързеливи азиатци и африканци, можеше да се дават за облаги на новородените и родителите им. Бялата раса си отива. И на всеки е ясно, че е умишлено.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е то, няма време за деца, трябва да се работи, че да изкарваме пари за държавата, да ги дава на * дето за нищо не стават и се множат ...
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две са много важните условия една жена да иска да ражда - финансово да може да си го позволи, и стабилен мъж.
16
0
 
19
 
! Отговори
Ами не #2 преди 7 години
Прави са тези, които казват, че има пропаганда в полза на това деца да не се раждат. Семейният модел е тотално съсипван и потъпкван от новини по телевизията, филми налагащи грешни модели на поведение и порнография. Целта е подсъзнателно хората да се програмират към това.На "елита" управляващ Европа и света не му трябват образовани или пък интелигентни хора. Именно заради това Европейската култура и цивилизация е обект на атака с цел да бъде разрушена и да остане по-лесно управляем материал.
15
2
 
13
 
! Отговори
Ами не преди 7 години
До БаладжиятаВ Африка не са богаташи, най-бедните държави и континенти са всъщност с най-високата раждаемост поради безхаберие. Това им е бита - правят деца, без да мислят как ще ги гледат.В Източна Европа обаче се наблюдава обаче нещо различно - хората имат морала и знаят, че да създадеш дете е отговорност, заради това именно икономическият фактор също е важен. Уви, в Западна Европа картината с раждаемостта не е много по-розова...
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тези лекари педиатри ли сакакви са не знам ама съвсем са изперкали.Ами то ражданиятазависят от толкова много нещакоито даже нямат никаква връзкас медицината. И сега защо не раждали?Правилно са спрели в Европа.Проблемът е защо раждат толковамного в Африка, Азия и след това тръгват да се преселват в Европа.А ООН нищо не прави по въпроса.
13
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората стават все по-големи егоисти и обгрижват единствено себе си. Това е една от причините. Не им се занимава с деца, а гонят измислени гяволи. Аз пък избрах да имам деца и съм супер щастлив. Животът ми стана много по-истински и изпълнен и вече работа, мотане из задимени барове и т.н. ми се струват смешни на фона на семейството. Между другото и в работата напреднах много защото съм много по-дисциплиниран като баща.
12
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото не искат да раждат роби на системата, затова, защото бъдещето им ще е лишено от права и елементарни човешки свободи както е нашето настояще, по-интелигентните хора мислят за това.Тези които се ръководят само от инстинктите си раждат да.
11
8
 
27
 
! Отговори
О преди 7 години
Защо се калкулират жени без деца, а не не се калкулират мъже без деца?! Колко мъже принудиха жените си и приятелките си да направят аборти? а? Колко са? Щото им се ходи по жени, по барове, кръчми т.н. Колко са? Аз си гледам децата. Имам две. Баща им няма нито едно. На него не му се гледаше едно, кво ли пък две. И? Защо в статистиката са само пак жените?! Пак ли само жените сме виновни?! Айде вижте колко ергени без деца има и колко моми с деца без мАже има? Секстисти!
10
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даа, 100% е вярно това за феминизма и пропагандата. Жените в днешно време масово тръгнаха да правят кариера и пари, и вече едва ли не е обидно за една жена да си стои в къщи да бъде домакиня и да се грижи за децата. (както е било в продължение на 10 хил. години).Жените като тръгнат да се състезават със мъжете в кариерното развитие, това води до морален разпад на обществото. Умните хора това са го знаели още в древността, и са го описали в дебелите книги и в религията..... ама кой ти чете днес
9
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо е необходимо да се раждат много деца?! За 40 одини населението на Земята се е увеличило 2 пъти. Защо?! За да има бедна маса за експлоатация, готова да работи за парче хляб и чаша вода, невежа, болна, без ценности и критерии! Повече от 2-3 деца в семейство не са нужни на Земята. Всичко останало - 5-10-15 деца е дива простотия, невежество, простащина, идиoтска безотговорност към Земята, жените и децата.
8
6
 
20
 
! Отговори
д-р Радева преди 7 години
От напрежение от стрес на мъже и на жени не им се прави любов. Мъжете от хормоните в храните се хомосексуализират. Консервантите удрят в потентноста. А да имаш, дете е Отговорност! Правете Любов и Деца. Другото е бошлав....
7
11
 
29
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Половин страница от 9 кладенеца вода и нито дума за феминизма и модерната холивудска култура, която поне от 30 години ни пълни главите с представи колко скучно досадно занимание за *** е да гледаш деца и семейство. Домакините се представят като развлечени и вечно преуморени повлекани. В противовес - колко много е куул да правиш кариера, да сменяш партньорите като носни кърпи, да спасяваш света и да купонясваш 24/7. Подмяната на ценностите си дава резултатите.
6
2
 
12
 
! Отговори
Баладжията преди 7 години
Основно поради икономически трудности....ТЕЯ В АФРИКА ЗНАЧИ СА ГОЛЕМИ БОГАТАШИ БЕ!
5
0
 
25
 
! Отговори
Никой преди 7 години
Ами докато правителствата подпомагат само т.нар. малцинства(в това число роми,индийци,пакистанци и тем подобни)европейките няма да раждат.Най-лошото обаче е,че след време ние европейците ще сме малцинство в собствените си държави....
4
2
 
25
 
! Отговори
круша преди 7 години
Когато даден животински вид е застрашен, той се стреми да даде много поколения и съответно да оцелеят най-адаптивните - естествен подбор. Същото важи и за социалните инивиди, но тук няма естествен подбор. Обществото полага грижи да оцелеят всички "негодници", докато негодниците стигнат критична маса и обществото започва да мизерства.
3
4
 
40
 
! Отговори
Az преди 7 години
Докато нормалното съществуване на едно семейство зависи от доходите на двамата родители ще е така. Да работи ли жената или деца да гледа ? Ако гледа деца заплатата на мъжа стига ли за всичко необходимо + почивки и т.н. ? Очевидно ни и жените работят за да може семейството да поддържа сносен стандарт на живот. Вдигнете заплатите и жените ще раждат повече. Ама не, капитализъм - шефа има яхта и вила на морето, за работниците средностатистическа заплата. Е няма да стане така !