Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!

Европейските лидери се обърнаха към бъдещия американски президент
Обновена: 12 яну 2017 07:30 | 11 яну 2017 18:38,
396
Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!
Снимка: Reuters, архив

Перспективата бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп да се съюзи с руският си колега Владимир Путин леко напряга доста традиционни съюзници на САЩ, но най-много ще изгубят лидерите в Централна и Източна Европа.

Тези страни, които са на "фронтовата линия" срещу разпространяването на руско влияние, сега се обръщат към Тръмп с молба да си помисли добре преди да избере "грешната страна", пише "Вашингтон пост".

"Путин не търси американското величие. Като ваши съюзници ние го търсим", пишат 17 сегашни и бивши политици от Централна и Източна Европа.

"Като ваши съюзници по силата на договори, ние се обръщаме към американците в новата администрация на САЩ и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: Мир, Атлантическа стабилност и свобода", пише още в писмото.

Това обръщение е подписано от един действащ европейски лидер - Росен Плевнелиев, както и някои бивши лидери като бившият румънски президент Траян Бъсеску, бившите президенти на Естония и Латвия, както и предишният премиер и външен министър на Швеция Карл Билдт.

Европейските лидери подчертават, че приветстват избирането на Тръмп и очакват работата с новата администрация да заздрави трансатлантическото сътрудничество. Но ако Тръмп реши да потегли в друга посока и да се съюзи с Путин, ще има сериозно негативни последици за Европа и САЩ, подчертават още лидерите.

Администрацията на Тръмп не бива да отслаби санкциите срещу Русия или безропотно да приемат анексията на Крим, смятат авторите на писмото. Сделка с Путин за Украйна би имала фатални последици за американските позиции в Европа, пишат още в писмото си.

Политиците смятат още, че Путин не би могъл да бъде съюзник на Запада и че руските политики са направили Европа по-опасно място за всички. Дори и да се стигне до сделка, Русия най-вероятно ще продължи да разклаща демокрациите в Европа по различни начини, включително кибератаки, енергиен и икономически натиск, шпионаж, психологическа война, дезинформация и подкупи.

Това обръщение към Тръмп е подобно на отворено писмо, което някои централни и източноевропейски страни написаха до президента Обама, когато той зае поста си през 2009 година. Тогава те предупреждаваха, че преследването на "рестарт" на американските взаимоотношения с Русия може да накарат европейските страни да загубят вяра в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
0
 
! Отговори
? преди 7 години
До КОМУ БЕШЕ НУЖНО?Питай онея в парламента, и предните и по предните, и по по предните и така почти 30 г. не ни е виновен нито ЕС нито НАТО ,ние сме си виновни.
248
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 7 години
До Бай ДанчоЗащото не е чел единадесетата божа заповед: Като си ***, трай си.
247
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Veliki Boje, pomogni na Balgaria.
246
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роска, то ясно че требе да отчиташ дейност, ама смяташ ли че изобщо някой те взима на сериозно? Тръмп ще направи това, което му изнася, Путин ще направи това, което му изнася.
245
0
 
13
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Изказването на президента ми напомни за онова кученце,което се въртяло около голямото куче което правило секс и непрекъснато облайвало и давало акъл.Ако на голямото куче му писне малкото куче може да го отнесе сексуално.
244
12
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Бай Пройо/от по_долу/,От 15 год. възраст на Путин са му навлекли милиционерската униформа. Става собственост; с ливрея; роб. Такъв на какъвто и пост да го сложат си остаеа роб. В мисленето. Така,че ти вярвам за отмъкнатия портфейл _ робът си е роб- такива деиствия са му присъщи.
243
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния, Швеция - естествени отколешни врагове и русофобски страни. И той - барабар Плевньо с тях /демек ние/ ....Боже, с какво го заслужихме този прецедент ? :(
242
9
 
8
 
! Отговори
Бай Пройо преди 7 години
Миналата година в една навалица Путин ми бръкна в джоба и ми отмъкна портмонето- много неприятна случка,но за момента си замълчах. Преди няколко дни обаче ми се случи същото и вече не издържах,та реших да ви се оплача.
241
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, не можа да не се изцепи за последно.
240
2
 
17
 
! Отговори
Бай Данчо преди 7 години
Абе тоя защо се мисли за по умен от президента на САЩ че настоява да му дава акъл?Абе то бива да си глупав ама и да парадираш с това вече е трагично.Ама то като си глупав то си е до живот.
239
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демек "Не искаме мир и разбирателство! Искаме войни!!! Колкото по кървави и продължителни, толкова по-добре. Не можем и не искаме да печелим от мира, искаме войни!"Продажни ***!
238
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Rосене ,Росенеее,спри с глупостите бе пич,Америка е на ***..ната си ,Русия е наш съсед ,не плюй срещу комшията .Не виждаш ли на какъв хал сме поради евро атлантическите ценности .И не дрънкай глупости ,Русия си гледа интереса ,редно е и ти като президент да защитиш българския интерес ,а той включва и сериозни бизнес отношения с Русия ,а не никому ненужни санкции заради корумпираната Украйна и без друго руския Крим ,който е бил руски ,но е подарен на Украйна от един пияница
237
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо сте пропуснали най-важната част от писмото: "Putin does not seek American greatness. As your allies, we do."Или преведено - Путин не желае величието на Америка. Като съюзници ние го желаем.Отделно, че плевнята е единственият действащ политик - останалите са бивши величия и им е все едно, докато този просто уронва престижа на страната си.
236
4
 
36
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Много тъжно - По пример на господаря си Обама и тоя се опитва да подложи динена *** на следващият президент. Как няма при нас в България някой като Орбан - да постави на първо място националните ни интереси. Защо никой не пише как Орбан ИЗРИТА Сорос от държавата си??? Не е много удобно за пропагандата ли? Или отново става въпрос за пари???
235
4
 
27
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
А, защо президентът ни не пита къде е златния резерв на Ирак и Либия и всички произтичащи от там беди?
234
20
 
8
 
! Отговори
Димчев преди 7 години
Примитивете и мазохистите, които обичат да бъдат мачакни си имат нов любимец освен Путин, Тръмп! Каквото и да е статуквото, каквото и да е, по-тъпо от това няма!!! То така е дошъл Хитлер на власт, не от хубаво... А ще заобичате ли скоро и Ердоган ми е въпроса?
233
43
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската империя е просто едно мракобесно творение избило милиони хора през историята си. Тея и***ди не са станали 4 пъти по големи от Канада понеже са раздавали пирожки. Просто са клали и продължават да избиват хора както никоя друга империя до момента не го е правила.
232
2
 
37
 
! Отговори
Правило 1. преди 7 години
там където големите си мерят п.ш...е не си пъхай голия за...к - ПРАВИЛО 1.
231
3
 
24
 
! Отговори
Защо? преди 7 години
Толерантните са много нетолерантни. Интересно.
230
6
 
31
 
! Отговори
Пинокио Свърши преди 7 години
Господин Никой дава съвети без да му ги искат.Повервах му в 2011-та,на Бойко 2 пъти-стига.Но на Пинокио-2-Цецето не повервахѝ-по-добре летец,отколкото хамелеони парашутисти спускани отгоре