Американски войници пристигнаха в Полша

Влязоха от Германия, базирани са в град Жаган
12 яну 2017 22:00, Елка Василева
121
Американски войници пристигнаха в Полша
Снимка: Reuters

Американски войници пристигнаха в Полша днес, предаде Асошиейтед прес. Разполагането на контингента сбъдва мечтата на поляците след падането на комунистическия режим през 1989 г. в страната им да има американски войски с цел възпиране на Русия, отбелязва агенцията.

Американски войници и военни автомобили влязоха тази сутрин в Югозападна Полша от Германия. Те ще бъдат базирани в град Жаган, близо до полско-германската граница.

Съединените щати и други западни съюзници извършват учения в Полша, на източния фланг на НАТО. Това обаче е първото постоянно разполагане на военен контингент на държава от алианса.

Тържественото настроение в този исторически за Полша момент обаче е помрачено от тревогата, че новият американски президент Доналд Тръмп, който е благосклонен към Кремъл, може в крайна сметка да изтегли разположените войници, посочва Асошиейтед прес.

Още по темата

Полша и балтийските републики са разтревожени от намеренията на Русия заради агресивността, проявена от нея в Украйна и Сирия.

Франс прес съобщи, че американският конвой от 24 бронирани автомобила "Хъмви" и десетина камиона е бил посрещнат на полско-германската граница от полски войници.

Щабът на американската бригада ще бъде разположен в Жаган, а официалната церемония за разполагането ще се състои в събота. Предвидено е нейната численост да достигне 3500 военнослужещи с 87 танка "Ейбрамс" и над 550 бронирани автомобила за транспортиране на войници.

Американската бригада ще бъде базирана в Полша в рамките на операция "Атлантическа решителност", обявена от президента Барак Обама, отбелязва Франс прес. Части от нея ще бъдат разполагани на ротационен принцип и в други източноевропейски страни членки на НАТО - България, Румъния, Унгария, Литва, Латвия и Естония.

Руските власти очаквано реагираха остро.

Русия се отнася отрицателно към разполагането на американски военен контингент в Полша и възприема това като заплаха за националната й сигурност, даде да се разбере Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин. Той подчерта, че всяка държава ще реагира негативно на засилване на чуждестранното военно присъствие край своите граници.

"Прибързаното разполагане" на американските военни в Полша е "дестабилизиращ фактор за европейската сигурност", предупреди руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков.
 

/БТА/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 32 от 30 Невежия си ти ,такива са фактите за ,,голямото участие на САЩ в ПСВ иВСВ.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15 То пък участието на САЩ в ПСВ е малко повече от символично.А през ВСВ се включиха в Европа чак накрая когато беше ясно ,че Германия губи войната от СССР
13
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последните гърчове на Обама, с които ще остане в историята. Няма да се изненадам, ако Тръмп изтегли бригадата обратно.
12
9
 
10
 
! Отговори
321 преди 7 години
Скоро Тръмп ще ги изтегли обратно,това дрънкане на оръжие само още повече нажежава обстановката.
11
16
 
12
 
! Отговори
СЛАВА НА АМЕРИКА преди 7 години
СЛАВА НА СВОБОДНИЯ СВЯТ!НЕ НА РУСКОТО РОБСТВО И ПРИНУДА!НЕ --НА РУСКАТА ДИКТАТУРА!
10
10
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До 19 АнонименБолно въображение имаш! А като гледам реално американците реално се готвят за война! Реално стоварват на континента военно оборудване и хора! Ако си европеец ще си пазиш територията от чуждоконтинентално нашествие, още повече военно! Но ти си или болен мозък или не си европейски жител и кво ти пука за Европа, а?
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия се отказа от Варшавския договор,СИВ и СССР сега ни лъжат ,че щяла да въстановява насилствено тези съюзи.Нормален и безпристрастен човек няма да го повярвя,Русия не е СССР няма нито икономически ресурси,нито човешки потенциал за да контролира Източна Европа,която по население е по-голяма от нея.Причината за прехвърлянето на американски войски в Източна Европа е подготовка за нападение на Русия.
8
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските хибриди наскачаха на секундата. Всяка подобна новина им човърка някъде :)Точно след месец ще пристигнат и тук Абрамсите.
7
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямо шубе тресе шляxтaта.Гpинговците ще си стоят в базата и няма да си показват носовете навън, щото ще ги бият.Нашите брадърушки от Ново село излизат за спешни покупки с цивилна кола, с цивилни дрехи и само по светло. Най-много по трима. Само бели, без нeгpи и китайци. Но се познават по кривите глави и "умните" погледи. И са с еднакви маратонки. Клoyни. В Сливен ги биха преди години - кървят нормално и носовете им са чупливи.
6
11
 
11
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Жителите на Европа/континент/, да се обединим и на предателя Полша и полското правителство да се даде подобаващ отговор! Смърт на Полша и поляците! По добре да игори малкото пред подпалване на голямото /Европа/!
5
12
 
19
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
И що да е на европейският континент, м? Поляците са ***.и да приемат чуждоконтинентална войска на европейска територия! САЩ желае война на Европейският контенент, далеч от Америка!
4
22
 
13
 
! Отговори
СЛАВА НА АМЕРИКА преди 7 години
ЗАЩИТНИКА НА СВОБОДНИЯ СВЯТ ОТ РУСКОТО РОБСТВО И ХЕГЕМОНИЯ !ДОБРЕ ДОШЛИ , МОМЧЕТА!
3
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушечното месо пристигна.....
2
10
 
13
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
имаше ли атентати през миналата година в Полша? Ако е нямало е време да имат!
1
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поляците са интересни. От една страна много приличат на руснаците с лютият им национализъм и защита на религиозни/културни ценности, пък от друга страна искат анти-тезата на всичките тези неща (САЩ) да влизат на територията им да ги защитават от хора които мислят като тях.