Американски войници пристигнаха в Полша

Влязоха от Германия, базирани са в град Жаган
12 яну 2017 22:00, Елка Василева
121
Американски войници пристигнаха в Полша
Снимка: Reuters

Американски войници пристигнаха в Полша днес, предаде Асошиейтед прес. Разполагането на контингента сбъдва мечтата на поляците след падането на комунистическия режим през 1989 г. в страната им да има американски войски с цел възпиране на Русия, отбелязва агенцията.

Американски войници и военни автомобили влязоха тази сутрин в Югозападна Полша от Германия. Те ще бъдат базирани в град Жаган, близо до полско-германската граница.

Съединените щати и други западни съюзници извършват учения в Полша, на източния фланг на НАТО. Това обаче е първото постоянно разполагане на военен контингент на държава от алианса.

Тържественото настроение в този исторически за Полша момент обаче е помрачено от тревогата, че новият американски президент Доналд Тръмп, който е благосклонен към Кремъл, може в крайна сметка да изтегли разположените войници, посочва Асошиейтед прес.

Още по темата

Полша и балтийските републики са разтревожени от намеренията на Русия заради агресивността, проявена от нея в Украйна и Сирия.

Франс прес съобщи, че американският конвой от 24 бронирани автомобила "Хъмви" и десетина камиона е бил посрещнат на полско-германската граница от полски войници.

Щабът на американската бригада ще бъде разположен в Жаган, а официалната церемония за разполагането ще се състои в събота. Предвидено е нейната численост да достигне 3500 военнослужещи с 87 танка "Ейбрамс" и над 550 бронирани автомобила за транспортиране на войници.

Американската бригада ще бъде базирана в Полша в рамките на операция "Атлантическа решителност", обявена от президента Барак Обама, отбелязва Франс прес. Части от нея ще бъдат разполагани на ротационен принцип и в други източноевропейски страни членки на НАТО - България, Румъния, Унгария, Литва, Латвия и Естония.

Руските власти очаквано реагираха остро.

Русия се отнася отрицателно към разполагането на американски военен контингент в Полша и възприема това като заплаха за националната й сигурност, даде да се разбере Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин. Той подчерта, че всяка държава ще реагира негативно на засилване на чуждестранното военно присъствие край своите граници.

"Прибързаното разполагане" на американските военни в Полша е "дестабилизиращ фактор за европейската сигурност", предупреди руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков.
 

/БТА/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
поляците не се чувстват малко окупирани сега? къде им отиде полския суверенитет? чужда армия в държавата - значи няма държава!
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 64Рублите тепърва ще поскъпват и ще текат.Американците казват следете златния резерв на Русия и курса на рублата.Следим де, следим.Преди две години златния им резерв беше 1238тона, сега е 500 муахаха
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да идват по-скоро и у нас, че ония азиатски *** само чакат удобен момент да обявят: - Бургас наш!
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Поляците си пазят националните интереси и официално признати граници ,пазят се от руски натрапници".Нали се сещаш, че изобщо, ама хич не става дума за националните им интереси. Ще бъдат употребени и захвърлени като укрите.И после какво? На нож с руснаците и прецакани от краварите. Гаранция за национален подем.
51
4
 
6
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
НИЕ ИМАХМЕ 1500 ТАНКА,СИГУРНА И ПРИ ПОЛЯЦИТЕ Е ТАКА,СЕГА КАТО ДОЙДАТ И В БЪЛГАРИЯ 100 ТАНКА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ,ВИНАГИ Е ТАКА,КОМШИЯТА КАТО ИМА КУЧЕ, И ТИ СЪЩО ИСКАШ ДА ИМАШ,КАТО СИ ОТРОВИЛ СВОЕТО,ОСТАНАХМЕ ПО ДОЛНИ *** СЕГА ЩЕ ХРАНИМ ЧУЖДА АРМИЯ.
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички бягат от Русия. Не случайно и викат ***.
49
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин пак се крие под бюрото,както когато му свалиха модерния самолет в Турция.След 3 дни ще държи реч по ТВ и ще стиска юмручета.
48
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълен позор!!!!!!!!!!!!
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То пък кой ли не е влизал в Полша, та да е чак новина.
46
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия като достигне темповете на икономически растеж на Полша да се обади. До тогава да си мълчи. Нищо не произвежда само да се благодари, че има природни изкопаеми.
45
14
 
17
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
а сега истината:- 87 танка не могат да спрат Русия, но чудесно могат да запазят на власт про-американската хунта, която управлява Полша- Как по-точно Русия ще нападне Полша ? Русия няма граница с Полша или Полша се плаши от Беларус ? И на края за кво му е на Путин затъналата в дългове и "приватизирана" до голо Полша ?
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО имаше база в Русия с летище до края на май 2015 г. Забележете, когато САЩ вече бяха започнали санкциите срещу Русия НАТО имаше база там. Медведев закри базата в края на май 2015 г. Няколко годин по-рано с указ на Медведев беше открита базата на НАТо на територията на Русия. Базата служеше за кацане и излитане на военни самолети на НАТО за операциите в Афганистан. Самолетите носеха военна техника и войници. Също така се извършваше преминаване на техника на НАТО по жп линиите на Русия,транзит
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарят Тръмп, сега ще ги отзове като встъпи в длъжност.
42
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЙ морон написа това -------Полша и балтийските републики са разтревожени от намеренията на Русия заради агресивността, проявена от нея в Украйна и Сирия.---требва да е мнпго мало умен да напише за агресия в Сирия
41
7
 
23
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До Един българинНяма такова нещо Путин да е изнервен! Хилърито и Обама са в нервен срив - по загубата от Тръмп! :)) Хакерите, хакерите виновни, че народа на САЩ не ги харесвали! :)) Дъвчат 24три часа в денонощието, /зациклили са се / Путин и хакери руски! :))
40
12
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Последният ми коментар е до номер 74. Който също е разтревожен като господаря си в Кремъл, че рублите ще свършат, а ембаргото няма да се вдигне.
39
17
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Защо е толкова нервен Путин напоследък?Нали Русия (уж) беше миролюбива?Тогава няма от кого да се страхува!Американските танкове си стоят така - за всеки случай.
38
9
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 59 (БАБА КУНА)На границата са!!!Полякините се обединяват в паравоенни доброволчески отряди, полската армия ги въоръжава с автомати и след обучение заминават на източната граница. Да пазят Родината от агресия. От руска агресия най-вече.Не се шегувам - такива са фактите...
37
5
 
6
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Време е вече, някои които имат глави на раменете, а не празни ***, да вникнат в това което пишат... Войните бяха резултат от желанието на глупаците да идат на война. И отидоха. И сега така ще стане. Ако още по кресливо и още по масово се насажда омраза и се призовава за насилие към различните, с ценатА на отказ от свобода и мир, скоро призоваващите ще са в мундири с калашници. А зад тях ще са наказателните отряди с къртечници на Путин. Глупостта върви по хората..
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този филм с дрънкането на оръжия сме го гледали.Накрая на филма магазините в Москва се изпразват и идва перестройката на някой горбачов.