Брайвик се радикализирал поради… изолацията

Режимът в затвора го направил "умствено уязвим"
12 яну 2017 20:48, Елка Василева
28
Брайвик се радикализирал поради… изолацията
Снимка: Reuters

Норвежкият десен екстремист Андерш Брайвик, убил през 2011 г. 77 души, заяви, че се е радикализирал в резултат на продължителната си изолация в затвора, предаде Франс прес.

"Станах по-радикален. Бях радикал в началото, но през последните пет години станах много по-радикален", каза Брайвик на третия ден от апелативния процес, в който участва.

Прокуратурата обжалва съдебно решение, че с държането му в изолирана килия частично се нарушават човешките му права. През март м. г. по-нисша съдебна инстанция постанови, че норвежката държава е нарушила забраната за "нехуманно и унизително" отношение, записана в Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Още по темата

Според защитата на осъдения режимът в затвора го е направил "умствено уязвим". Адвокатът му Ойстен Стурвик настоява условията, при които Брайвик изтърпява наказанието си, да бъдат смекчени, уточнява ТАСС.

"Радикалността е може би най-тежката последица от изолацията, на която съм подложен", заяви Брайвик на днешното заседание.

Държавата оспорва твърдението, че Брайвик е изолиран, като изрежда многобройни дейности, в които му е предложено да участва, възможността да поддържа връзки с външния свят, многобройните му контакти с надзирателите, медицинския персонал, със свещеници, адвокати и с посетител.

Процесът, воден от съображения за сигурност в затвора в южния град Шиен, където лежи Брайвик, се очаква да продължи до 18 януари, а присъдата да бъда постановена през февруари.

На 22 юли 2011 г., дегизиран като полицай, Брайвик повече от час стреля по участници в летен лагер на младежката организацията на Норвежката работническа младеж на остров Ютьоя и уби 69 девет души, повечето тийнейджъри. Малко по-рано същия ден той уби осем души, взривявайки бомба близо до централата на правителството в Осло.

През август 2012 г. масовият убиец бе осъден на 21 години затвор с възможност за безсрочно удължаване на присъдата. В затвора 37-годишният екстремист разполага с три помещения с удобства, може да гледа телевизия, да играе видеоигри или да използва уреди за фитнес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
От квартала преди 7 години
А този ако не е терорист какво е да убиеш 77 души а другите са терористи с камиони,бомби, оръжия какъв е този ???Трябва да се съди като терорист няма значение че норвешко *** незаклано по късмет....
14
4
 
5
 
! Отговори
Kkiki преди 7 години
Пълен капутт ! Лесно е с пушка срещу невинни хора
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така, такааааааа... Я да видим сега какво ще кажат турските *** за атентатите в Брюксел, Париж, Ница, Сарафово, Москва, Мадрид, Берлин, Лондон...
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно повечето не са наясно, че този човек е против политиката на повечето правителства- бежанците. А на острова стреля по детската комунистическа организация.Последно време много норвежци го защитават и поддържат
11
16
 
24
 
! Отговори
Хайл! преди 7 години
Истински герой! Докато запалите еврогейци го разберат това нещо, вече ще бъде късно. Варварите вече са пред портите на Европа и се канят да ни превземат! Дано хората по скоро се събудят че иначе това ще края на за бялата европейска раса.
10
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой цъкат минуси,явно им харесва това което този изр#д направи.
9
15
 
21
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Този лигльо има нужда от сериозен затвор от ранга на Черния Делфин, Белия Лебед, Полярната Сова, Черния Орел, Вологодската Петица, Владимирский Централ и т.н. да се научи на ред.
8
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да избиеш 60,70 невинни деца и да бъде съден на 20 години и ела ми кажи че зад всичко това нямат работа службите той ако беше в реален затвор не тази ръка а нямаше да си вдигне кратуната всъда циркус
7
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той е за разстрел!!!
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
искате ли спокоен живот стойте далеч от религия,политика и CNN
5
11
 
22
 
! Отговори
аврам преди 7 години
Рано или късно ще има паметник на Брайвик
4
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брайвик е жив пример на промит мозъкслужбите така ги насърчават че и те немогат да се познаят
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А черните като убиват белите мълчите и треперите,нали?
2
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая тиква на снимкатаЩо за нвинни души застреля ей тьй щото е фен на нитлер! О Боже, моляте да прибереш тоя некадьрник поради причината че някои бг илюзионисти го благославят.
1
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАИЛ БРАЙВИК !!!!!!!!