Турция – стъпка напред към президентско управление

Тази нощ парламентът им одобри промени в Конституцията
13 яну 2017 10:30,
55
Турция – стъпка напред към президентско управление
Снимка: архив Reuters

Турският парламент одобри ключови промени в Конституционната реформа, които ще позволят на президента на страната да бъде член на политическа партия и да издава укази, съобщи Reuters.

Това решение приближи страната една стъпка напред към президентски режим, към който се стреми президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, подкрепяна от националистите от Партия на националистическото действие, успя да прокара конституционните промени, които според Ердоган ще донесат на страната силно лидерство, нужно да се предотврати завръщането на слабите коалиционни правителства от миналото.

Членовете в Конституцията, одобрени през нощта, очертават надзорната роля на парламента, позволяват на президента да запази връзките си с дадена политическа партия и определят изпълнителните правомощия на президента като държавен глава, включително правото да управлява с укази.

Одобряването на трите члена е положителен знак за ПСР, макар че промените ще трябва да минат на още две гласувания, преди целият пакет от реформи да бъде поставен на референдум, вероятно през пролетта.

Главните опозиционни сили – Народнорепубликанската партия и прокюрдската Партия на националистическото действие се опасяват, че промените ще доведат до авторитаризъм в Турция.

Целият пакет се състои от 18 члена. Той следва да получи гласовете на най-малко 330 депутати от 550-местния парламент, за да бъде поставен на всенародно допитване. ПСР има 316 депутати, а ПНД - 39.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
пе60 преди 7 години
у байбъла пишат, че в последните дни който не ще знака на антихриста ще му режат тиквата..я пак в коя религия се практикуваше тази дисциплина?... а накъде отива целия свят с тези странстващи ***, май искаха да разпространяват християнството да ама не :)
4
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният грузинец, болен от мегаломания.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румен Нинов завижда...
2
3
 
2
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
до 1А другаря Борисов(приятел на Ердо) е жалко подобие на диктатор !
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали Лилипутин му е вожд и учител. Няма как да не стане като Сталин, Живков, Ким Чен Ун и т.н.