Меркел към САЩ: Придържайте се към сътрудничеството!

"За страните е по-добре да работят заедно, а не да се изолират"
Обновена: 14 яну 2017 21:27 | 14 яну 2017 21:26,
184
Меркел към САЩ: Придържайте се към сътрудничеството!
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес САЩ да се придържат към международното сътрудничество и предупреди, че тенденцията към протекционизъм застрашава благоденствието, предаде Ройтерс.

САЩ са най-важният търговски партньор на Германия и протекционистката реторика на новоизбрания президент Доналд Тръмп изнервя износителите в най-голямата икономика на Европа. Германия тази година е председател на страните от Г-20 - форум, който Меркел смята да използва за опазване на многостранното сътрудничество.

След заседание с актива на десноцентристкия ХДС в западногерманското село Перл-Нениг Меркел каза, че за всички страни е по-добре да работят заедно, а не да се изолират. Добър пример за това е международният отговор на глобалната финансова криза, която започна от САЩ през 2008 г., допълни канцлерът на Германия.

"Този отговор не се основаваше на изолация, а на сътрудничество, на общи правила за регулация, включително на финансовите пазари", подчерта тя.

Запитана кога ще се срещне с Доналд Тръмп, Меркел отговори, че първата среща между двамата е възможна на форума на високо равнище на Групата на седемте най-големи икономики през май в Сицилия, както и на съмита на Г-20 през юли, на който домакин ще е Германия.

В седмичния си подкаст Меркел каза, че германската икономика върви "сравнително добре", но не трябва да почива на лаврите си. Тя призова компаниите да се адаптират към предизвикателството на дигитализацията.

"Има и международни рискове. Наблюдаваме протекционистки тенденции", каза тя, без да посочи поименно Тръмп.

Според бизнес лидери, цитирани от Ройтерс, германската икономика би пострадала от протекционистка американска политика.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
37
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Предполагам, че Доналд много обича да му дават акъл. Особено от хора, които той презира. Интересно какво мисли за съветите, които му даде Плювналиев с още 17 бивши президенти.Предполагам, че ги чете и преговаря всеки ден
93
2
 
42
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
това изкукуригало източно-германско бабе, не само унищожи немската раса и ислямизира Германия, но продаде всички германски компаний на Уолстреет-ските еврей-лихвари - не ми е ясно за какво сътрудничество говори, сътрудничесво има между равни, а тя превърна Германия в протекторат на евреите-лихвари, Германия подобно на България е окупирана държава, която послушно прави каквото и наредят "големите началници", както се изразяваше Боко-***
92
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 14 път, камионите Камаз печелят рали Дакар! Това се казва руска борбеност и техника! Браво!
91
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом матрьошките реват, значи Меркел е на прав път.
90
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай канцлере комунизите!!!!
89
6
 
4
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 7 години
Меркел е комунистка, в момента Германия е червена.
88
3
 
20
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Дааа .....Бубарак Бамята си тръгва...сега рибата прилепало се чуди - дали новата акула в Белия дом ще и разреши да и се закачи (пак) под корема! С Килъри Клитортон щеше да продължи по старому сервилната си политика...сега с бай Дончо - много и е мътна работата - идват избори...ако Вашингтон реши сигурно няма да и се отвори парашута за четвърти мандат.
87
2
 
17
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Европейските държави проявяват естествено желание да се освободят от игото на Брюксел. ЕС беше създаден от 50-те най-големи европейски концерни (сдружени в ERT), и най-големите банки, обслужващи тези концерни, (сдружени в AMUE). Целта им е да се обогатят още повече. В този смисъл целта на тандема Тръмп - Путин е много благородна. А именно, да подкрепят стремежа на европейските държави към свободно развитие и да разбият европейските концерни и банки!
86
3
 
22
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 7 години
ЕС е до такава степен германизирана, че фактически ЕС няма. Баба Ангела командва и останалите гледат как да се спасят. Прав е Доналд Тръмп!
85
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И пак същия *** EU имали 4 самолетоносача, а EU колко ракети има."достатъчно е да изгони руските емигранти, ракети не са нужни
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСЪМНЯВАМ СЕ ЧЕ ТРЪМП ЩЕ ЗАПАЗИ РУСКОТО СТАТУКВО
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бабчето да го сложат на турската граница да ги посреща с китки и кравайчета нейните гости. Тъкмо ще й излезе късмета да почерпи по едно дyпe.
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В заключителните дни от управлението си, Обама е активизирал всичките си марионетки да призовават Тръмп да запази статуквото.
81
1
 
22
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Треска ги тресе европослушковците!При Обама свикнаха да получават директни заповеди от Вашингтон,а сега Тръмп им каза да се оправят сами...Бая голям шок си е!Специално пък Германия на Меркел е готова на всякакви унижения(като това с Фолксваген),само и само да не загуби американския автопазар!Щото тогава ще има революция и Меркелоидите ще бъдат трайно изметени!
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак изпълнява нечия поръчка.Всичко което правеше до сега е да се навежда на Сащ.
79
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Меркел към САЩ: Придържайте се към сътрудничеството!"Иначе какво? Хайде де, изплюй камъчето, какво ще направиш марионетчице? :DДесет години ти слушаха телефона и ти какво направи? Точно така, каквото каже Белият дом това правиш.
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С комунизма трябва да се заеме Светата Инквизиция.
77
3
 
5
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 7 години
До до 79знам какво си мисли Путин, защото Путин говори това което мисли, Путин е честен човек и патриот, но руснаците са мързеливи от комунизма, който ги научи да крадат и да лъжат
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Е и ?ЗАЩОТО ИСКА ДА СИ ЗАПАСИ БАЗИТЕ В ЕВРОПА
75
4
 
6
 
! Отговори
Е и ? преди 7 години
И защо Тръмп му е притрябвало да се придържа поне една причина дайте, че не се сещам, той си има собствени проблеми.