8 души с богатство, равно на притежаваното от 3,6 млрд. души

Оксфам: Това е цинично и изостря неравенствата!
Обновена: 16 яну 2017 12:35 | 16 яну 2017 10:22, Елка Василева
84
8 души с богатство, равно на притежаваното от 3,6 млрд. души
Снимка: архив, Reuters

Осем души на планетата имат богатство, равняващо се на това, което притежават половината от най-бедните хора на планетата или 3,6 милиарда души.

Това положението е "цинично" и " изостря неравенствата", сочи изследване на британската неправителствена организация Оксфам, което тя представи преди утрешното официално откриване на Световния икономически форум (СИФ) в швейцарския курорт Давос.

"Цинично е такова богатство да е в ръцете на толкова ограничено малцинство, след като е известно, че всеки десети човек в света преживява с по-малко от 2 долара на ден", посочва говорителката на Оксфам за Франция Манон Обри, цитирана в комюникето.

Докладът, озаглавен "Икономика в служба на 99-те процента", разкрива как големите компании и най-богатите хора в света засилват още повече неравенствата, експлоатирайки една умираща икономическа система, умело избягвайки данъците, намалявайки заплатите и увеличавайки максимално приходите на акционерите", отбелязва АФП.

Според Оксфам при този темп първия супермилиардер в света може да очаква неговото състояние да превиши трилион долара през идните 25 години. За да похарчи тази сума, той би трябвало да харчи по 1 милион долара дневно в продължение на 2738 години, са пресметнали експертите на Оксфам.

Макар да е имало икономически растеж, плодовете му са били много несправедливо разпределени, посочва Оксфам. Приходите на 10-те най-бедни хора са се увеличавали с по-малко от 3 долара годишно между 1988 - 2011 година, докато приходите на 10-те най-богати хора са скочили 182 пъти, посочва ДПА.

Оксфам по традиция се стреми да привлече вниманието върху засилващите се неравенства в навечерието на срещите на СИФ. Тази година тя се открива утре и ще продължи до събота. Неправителствената организация заклеймява "натиска, който се оказва върху заплатите навсякъде по света", както и данъчните облекчения, от които са облагодетелствани компаниите. Тя подлага на критика и използването на данъчните убежища за укриването на доходи.

Миналата година Оксфам бе обявила, че общото състояние на 1-ия процент най-богатите хора в света е превишил през 2015 година това, което притежават останалите 99 на сто от населението.

/БТА/


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари