Facebook ще бори фалшивите новини в Германия

Читателите ще могат да сигнализират за подвеждаща информация
16 яну 2017 15:20,
24
Facebook ще бори фалшивите новини в Германия
Снимка: архив, Reuters

Facebook обяви, че започва инициатива срещу фалшивите новини в Германия. Според анализите на службите за сигурност тя може да се превърне в поредната жертва на хибридната война заради решителните избори за Бундестаг през септември.

В изявление, разпространено в неделя, платформата заявява, че усилията са насочени към разпознаването на генерирани от спамъри съобщения.

Facebook ще даде възможност на потребителите и на независими организации, които се занимават с фактчекинг, да докладват по-лесно за твърдения, разпознати от тях като невярна или нуждаеща се от независима проверка на фактите информация.

Техните предупреждения ще сигнализират на останалите, че може да става дума за фалшиви сайтове на новини.

В ролята на контрольор ще бъде неправителствената организация за разследваща журналистика Correctiv, която ще проверява сигналите на читателите.

Според организацията фалшивите новини, особено във Facebook, са "една от най-големите заплахи за нашето общество", които ще станат още по-силни през следващите месеци в Германия предвид предстоящите регионални и национални избори.

В изявление, цитирано от "Дойче веле", Correctiv казват, че ще направят всичко по силите си "демокрацията да не бива ощетявана от лъжи и лъжци".

Германската агенция цитира професора по журналистика от Колумбийския университет в САЩ Шийла Коронел, че Германия е "последната гореща точка за фалшиви новини" на фона на увеличаващите се статии, свързващи германския канцлер Ангела Меркел, която се кандидатира за четвърти мандат, с различни конспиративни теории.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас призова за строги санкции за разпространение на фалшиви новини, които според него могат да повлияят на предизборните кампании.

Шефът на групата на социалдемократите в Бундестага Томас Оперман настоя през декември за глоба до половин милион евро за социалните мрежи, които не изтриват в рамките на 24 часа доказани призиви към омраза или фалшиви новини, качени на техните платформи.

Миналата седмица Facebook лансира свой журналистически проект в Ню Йорк, който също цели да противодейства на фалшивите новини. Чрез него ще се разработят механизми, които да разпознават неистинските твърдения още преди публикуването им и да ги блокират. Паралелно ще се обучават и журналисти, и потребители как да ползват и да разпознават източниците на информация.

Според доклади на различни разузнавателни служби фалшивите новини, разпространявани чрез социалните мрежи, са допринесли за победата на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън на президентските избори в САЩ.

Един от докладите свърза Пловдив като един от центровете на лица, наети да създават и разпространяват такива новини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
3
 
! Отговори
Мъркела преди 7 години
Споко, Тръмп ще и каже направо в очите, че е катастрофална грешка на природата.
17
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 7 години
До *** до БГ Справка коментар 17 под тази статия. Цините обикновено не са толкова наимви. Вие *** сте, нали?
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжите в интернет задушават свободата на словото.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ограничаването на лъжите е нужно за свободата на словото.
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да се спрат руските лъжи. Те се познават лесно защото са много плоски, предназначени за бу-наци които им се хващат.
13
3
 
5
 
! Отговори
Циник до 17 преди 7 години
Много ми хареса ! Харчи си ги със здраве! Окумуш момче си!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз има 24 профила във фейсбук и всичките до един са фалшиви. Сипя руска пропаганда, за което ми се плаща отлично и съм доволен от работата си. Работа на топличко, в къщи и по кафета. Знанието на езици също те изстрелва бързо нагоре в тези среди. Вече мога да си позволя да спра, но ми е забавно и продължавам...
11
6
 
14
 
! Отговори
1 преди 7 години
Интересно ми е кои ли ще са тези "независими организации" които ще преценяват коя новина е фалшива и коя не ? Защото в twitter тези "независими организации" са предимно феминистки които следват определена (лява) политическа програма.
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой ще се бори с Фейсбук?
9
5
 
22
 
! Отговори
G преди 7 години
Пазят "демокрацията" чрез тоталитарни средства.М/у другото, кои от новините за Х(к)илари бяха лъжливи? Това за имейлите ли, за тъмното финансиране на фондацията й или за задкулисните далавери на демократическата партия? От какви "лъжливи" новини се плаши меркел? Може би от тези свързани с интеграцията на новодошлите?
8
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отидоa нa кино руските фейкливи " новинички" ТЪЖНООО ( кaкто би нaписaл Тръмп в Туитър)е кaкво пък толковa, просто ЛЪЖИТЕ ЩЕ СA ПО- МAЛКО...
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Интересно как по-точно се борят фалшиви новини? По какъв признак една новина изглежда фалшива без да е минало достатъчно време за да бъде опровергана?"Изкуственият интелект се базира на дълговременно събиране на знания. Става по-лесно, когато знанията се събират от огромни системи, в които информация въвеждат много хора едновременно. Ако приемем, че ти имаш сайтче в което на седмица влизат двама човека, то ще ти трябват 10 000 години, за да събереш знания, които събира Фейсбук за 1 ден.
6
1
 
9
 
! Отговори
Циник до БГ преди 7 години
Каква България...и какви *** са те подгонили бе! Стига сте оспамвали темата! Точно такива като теб - са ***! Ти не си *** - орка-караконджул си!
5
0
 
4
 
! Отговори
Рага рага преди 7 години
Демек, *** до *** гьста гора!
4
1
 
5
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
До БГЕ, как защо, този въпрос е излишно наивен. Германците носят повече кинти на ФБ от реклами и затова се грижат за тях, щото не само истината, но и сиренето е с пари
3
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Е, що само Германия, и ние имаме избори и е сигурно, че троловете ще се развихрят с обичайните небивалици.
2
3
 
20
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Явол! Фюрерката нареди - тотална Цен*зура за всички коментари против мракобесната и диктатура! Ако ще и с памперси - тя иска да продължи да води Германия....и Европа...към бездната...и гората от джамии! Всеки позволил си да гъкне против гората и от джамии, и минарета - ще бъде обявяван за нацист...и човекомразец! Даже по времето на един друг фюрер - доказани престъпници като Г.Димитров имаха шанс да оттърват кожата! При нея - няма тън - мън! Който гъкне - съд, и затвор! Да живее демокрацията!
1
1
 
18
 
! Отговори
11111 преди 7 години
И замириса на цензура.