Литва вдига ограда по границата си с Калининград

Тя ще е за подсилване на външната граница на ЕС
16 яну 2017 16:30, Елка Василева
158
Литва вдига ограда по границата си с Калининград
Снимка: архив, Reuters

Литва ще издигне ограда по границата си със силно милитаризирания руски анклав Калининград, обяви вътрешният министър Еймутис Мисюнас, цитиран от Франс прес.

"Причините са едновременно икономически - да се спре контрабандата, и политически - да се подсили външната граница на ЕС", каза министърът.

Строежът на оградата с дължина около 130 км и височина два метра ще започне напролет и би трябвало да завърши преди края на годината.

"Няма да спира танкове, но ще бъде така направена, че да е трудно за човек да я премине", уточни Мисюнас.

Разходите по строежа ще се поемат до голяма степен от ЕС, който ще отпусне 25 милиона евро, а Литва ще даде 3,6 милиона евро.

Анклавът Калининград има военно пристанище. Той е разположен между Балтийско море и две страни членки на НАТО, Полша и Литва. Отношенията между Русия и съседите й, особено балтийските страни, се изпълниха с подозрителност след анексирането на Крим от Москва през 2014 г., отбелязва АФП.

Според Мисюнас оградата ще попречи на "провокации" на границата.

НАТО и САЩ разполагат войски в региона, за да успокоят съюзниците си, но Русия вижда в това "заплаха за сигурността си" по думите на Кремъл в негова реакция на пристигането в Полша на части от американска бронирана бригада.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
Питам се защо Кьонигсберг се казва Калининград? Също като анексирането на Крим.Когато на руснаците им е изгодно играят по двойни стандарти, СЪЩО КАТО АМЕРИКАНЦИТЕ.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Калининград приветства идеята и им предложи да им продаде строителните материали за стената.
73
6
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Andrey Anev-ходих с тенжерата вече веднъж... Едва ли пак ще ми се наложи освен ако комунистите не се върнат...Колкото до любимата ти рашка-вече може да се сравнява само с Бангладеш...
72
2
 
3
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До Andrey Anev,Какво мнение изказваш точно? Изказваш някакви объркани твърдения, които нямат връзка помежду си. Това не е мнение а брътвеж. Отделно маймуницата определено не ти прави реклама.
71
0
 
2
 
! Отговори
void преди 7 години
И как ще се оправим ние тука? В Литва вдигнали ограда на границата и българите се хващат за гушите под статията? Докога така?
70
3
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Andrey Anev-Андрейчо преди да пишеш глупости вземи се пообразовай малко.То само с гледане на Киселиов ТВ не става.Намери в руската статистика колко от домакинствата в любимата ти Рашка са газифицирани.Колкото до празните тенджери, точно кемълските слуги Луканов и Виденов ни докараха до там навремето...
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ха-ха-хаСамо герберести мушмороци ти се присънват пиле шарено. Да не би да са те обидили та толкова ги мразиш?
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България МРЗ е за 1 ден на месечна база с еднодневен договор, но след 2-3 дни остава пак безработен с 0 лева, а ГЕРБ отчитат спад на безработицата и високи заплати.
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ха-ха-хаНали баба Меца ще умре от глад ако спре да изнася енергоносители бе умнико русофилски. Откъде ви намериха такива интелектуалци? Сигурно с конкурс?
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на литовците! Сега остава освен арабските да ни налазят и руски ***!!!
65
7
 
7
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
До ЗатворкоДо 2020 година Русия ке връща три територии започващи с буквата К Крим Курилски острови и Калининградска област.
64
3
 
4
 
! Отговори
сибирский дикар преди 7 години
По болгарски сибирский дикар означает - сибирски дивак !Я очень люблю водку но нет деньги и я пию одеколон ,но ето нет только важно ,важно ето что Крьiм русский !
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВеселякаКочината по мяза на затвор умнико. Не си ли чувал за Русия, тюрмата на народите? Или вие русофилите четете само книжки печатани в Кремъл?
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъкмо ще помогнат на Путин да не му бягат руснасите. Но защо за тази ограда ЕС отпуска пари, а на нас дава само да отглеждаме и интегрираме новодошлите, но не и за ограда?
61
1
 
6
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
До Крим си остава рускиТочно така Крим е бил и си остава руски, а евро *** могат да си пишат и говорят каквото си искат. Ако хохлите продължават така то и Новорусия ще им вземе половината територия.
60
4
 
5
 
! Отговори
Веселяка преди 7 години
Ако я продължат тази ограда и другите прибалтийски държави, няма да се налага на Русия да им строи затвор, там ще си стоят докато главите им празни на техните управници не се вразумят.
59
0
 
8
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
За какво им е на литовците стена, след като руснаците вече имат "Статус-6"? Безпилотната ядрена подводница?
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия руснаци ще накарат и Батя Лукашенко да заповяда да строят дувар между Беларус и ***.
57
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилен ход! Така се действа срещу умопобъркания руски диктатор Путнерчицата
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я пак кога е станала държава?"В 1920 1922 г. Литовската държава е призната от международната общност. Столица става Каунас"