Лавров: Напрежението на Балканите расте, ЕС да помага

В Северно Косово при сърбите да няма етнически албански сили!
17 яну 2017 15:37, Елка Василева
187
Лавров: Напрежението на Балканите расте, ЕС да помага
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Напрежението на Балканите рязко се увеличава и Европейският съюз трябва да помогне за успокояване на обстановката там, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. На пресконференция Лавров каза още, че не бива етнически албански сили да присъстват в населените със сърби райони в северната част на Косово.

Всички разбират, че не трябва да се допуска избухване на въоръжен конфликт, изтъкна още външният министър, цитиран от РИА Новости.

Що се отнася до влака Белград - Косовска Митровица, веднага след тези събития ми се обади Ивица Дачич /сръбският външен министър/ и анализирахме какво всъщност се е случило. Мога да кажа само едно - ЕС трябва да успокои тази ситуация и да направи така, че да се спазват споразуменията между Белград и Прищина, постигнати с посредничеството на Брюксел, каза Лавров, цитиран от Спутник.

Ръководителят на руската дипломация посочи, че съгласно тези споразумения свободата на движение на хора не трябва да се ограничава и в Северно Косово, където живеят сърби, не трябва да има албански силови структури.

Смятам, че в този случай бяха нарушени поне няколко от тези договорености, заяви руският министър. Надявам се, че този път всички разбират необходимостта да се избегне въоръжен конфликт, изтъкна той.

По думите на Лавров изострянето се създава от политиката на онези, които на всички балкански народи налагат така наречените европейски ценности в нова съвременна постхристиянска опаковка, съобщи Спутник.

По повод на ситуацията в Босна и Херцеговина Лавров отбеляза, че Русия неведнъж е напомняла на западните партньори, че вече става "неприлично" в Босна и Херцеговина, която се смята за независима държава, да се запазва апаратът на така наречения върховен представител, който има правата на генерал-губернатор и може да наложи на трите съставни народа всякакви решения. Това предизвиква раздразнение, обясни Лавров.

Министърът заяви, че е необходимо да се спазват Дейтънските споразумения за Босна и Херцеговина.

Никой не разрушава тази държава. /Президентът на Република Сръбска/ Милорад Додик неведнъж е изказвал своята привързаност към Дейтънските споразумения. Те обаче се нарушават именно от онези, които се опитват да взимат решенията в Босна, без да отчитат мненията на трите народи, а именно в това е същността на Дейтънските споразумения, каза още Лавров.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
22
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напрежението го създава Русия и пинчера им Сърбия. Този влак който пуснаха си беше целенасочена провокация. Тия сърби някой трябва да ги сложи на място само проблеми създават.
108
24
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бавно и сигурно, балканските народи излизат един по един от мръсните лапи на проскубаната руска мечка. Това е причината Лавров да реве като вдовица за ....
107
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По думите на Лавров изострянето се създава от политиката на онези, които на всички балкански народи налагат така наречените европейски ценности в нова съвременна постхристиянска опаковка, съобщи Спутник."Какво може да се каже за Лавров? Най-обикновен руски пpocтак.
106
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лавров го е правил някой жител на Столипиново от най тъмните
105
19
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наглец ! Ами руски ценности ли да искат хората? Мръсотия, алкохолизъм, диктатура, средновековие, технологична изостаналост, агресивност. Руска *** !
104
14
 
29
 
! Отговори
М-да! преди 7 години
Московците нещо ги сърби пак. Ай аман от техните освобождения!
103
7
 
18
 
! Отговори
на кратко преди 7 години
МДААА сърбия още ще се реже
102
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 138 сърбите изядаха 10 бомби и клекнаха за дни неми ги хвали тях където ги хванем ги бием Колко пъти Влязохме в Белград за последните сто години Два -ТРИ -
101
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОНЗИ имам върба и за тебе
100
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агенция ЕЖК съобщи,че във връзка с предстоящото освобождаване от работа и спрялото финансиране от САЩ и ЕС на бившите президенти,правителства и отговорни държавни служители след 1989г се очаквало обучението им във военната база на НАТО в БГ с цел последващото им участие в мироопазващите сили на ЕС в Албания,Хърватия, Косово и Македония.За командир на баш-бандата се обсъждали Симеончо,а Бойко, Соломончо,Роската,Сергей и Мигленчето-изявени и международно признати баши-бо-зуци-за командващи !
99
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо хубаво в това да създаваш война. Сърбия водеше война в 2-3 държави суверенни.През 90те правиха кръвопролития,непознати от всв! Съвсем нормално беше НАТО да се намеси и да ги укроти. НАТО е като полицията в една държава.
98
26
 
13
 
! Отговори
ОНЗИ преди 7 години
Сръбският народ е велик народ. С Вас сме братя сърби!!!!
97
10
 
19
 
! Отговори
??? преди 7 години
А Лавров защо се меси и дава съвети на ЕС, 'ЗАГРИЖЕН" за Балканите?ЯСНИ ни са всички"ходове" на Лавров и "ЧЕТЕМ ЗАД ИЗКАЗА МУ'.....
96
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евентуално разгаряне на конфликта може да доведе Турция да влезе у нас.Русия работи за дестабилизация на цяла Европа. Проумейте го най после. Сърбите са ни съседи и християни ,но продължават да дружат с лошата страна.
95
9
 
20
 
! Отговори
чичо скрудж преди 7 години
Бушмените да си гледат арабските братушки и да не се занимават със САЩ и ЕС никой не ги бръсне за сливи
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм ти колега. Световните умове нямат общо с тебе и твоя потенциал.Образовайте се малко...Човека еволюира постоянно. Няма как *** от 85 год да се мери с човек от 2017. Напрежението не идва от младежите, не те управляват света? Света се управлява от дъртаци расли в друго време.
93
2
 
13
 
! Отговори
До 122 преди 7 години
А младежите след 20 г. какви ще бъдат срямо сегашните? По-умни,по мъдри или по-опитни?Какво ще кажеш,да вземем да отречем Айнщайн или Нютон?! Кирил и Методий,Цар Борис,Симеон....само защото не са били изнежени гейчета?Куца ти логиката колега!
92
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РадкоИ какви ще направи ***? И кой ще и позволи да прави нов Донбас на Балканите? Ако навремето Костов беше пуснал руските самолети за Прищина сега още щяха да се колят за радост на Русия. Тогава щом не ги пуснахме и сега никой бяма да ги пусне да правят кървави изстъпления. Да си се колят в Русия.
91
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един тамИма напрежение, защото Русия е решила да има напрежение, а сърбите си мислят, че нещо може да им помогне и се правят на идьоти с тия провокации.
90
8
 
11
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
НЕ ПЛАЧЕТЕ НА ЧУЖД ГРОБ,СКОРО И НИЕ ТРЯБВА ДА ДОКАЗВАМЕ,ЧЕ СМЕ ЕДНОНАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА,ЕС И ФАЩ НЯМА ДА НИ ПОМОГНАТ,НЯМА ДА СРЕЩУ ТУРЦИЯ,ТАКА ЧЕ ПОТУРНАЦИ ФОБИТА,МИСЛЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ,БЕСНО МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ,ТЕРИТОРИЯ ЕТНИЧЕСКА КАТО КОСОВО,И КРАЙ НА БЪЛГАРИЯ,МИСЛЕТЕ,ТОГАВА ЛАВРОВ НЯМА ДА ГО ИМА,ПО ЕТНИЧЕСКИ ПРИЧИНИ,ЩОТО РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА ЗАЩИТЯТ БЪЛГАРИТЕ,ПО ГОРЕ ОМРАЗНИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ НА ПОТУРНАЦИТЕ.