Лавров: Напрежението на Балканите расте, ЕС да помага

В Северно Косово при сърбите да няма етнически албански сили!
17 яну 2017 15:37, Елка Василева
187
Лавров: Напрежението на Балканите расте, ЕС да помага
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Напрежението на Балканите рязко се увеличава и Европейският съюз трябва да помогне за успокояване на обстановката там, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. На пресконференция Лавров каза още, че не бива етнически албански сили да присъстват в населените със сърби райони в северната част на Косово.

Всички разбират, че не трябва да се допуска избухване на въоръжен конфликт, изтъкна още външният министър, цитиран от РИА Новости.

Що се отнася до влака Белград - Косовска Митровица, веднага след тези събития ми се обади Ивица Дачич /сръбският външен министър/ и анализирахме какво всъщност се е случило. Мога да кажа само едно - ЕС трябва да успокои тази ситуация и да направи така, че да се спазват споразуменията между Белград и Прищина, постигнати с посредничеството на Брюксел, каза Лавров, цитиран от Спутник.

Ръководителят на руската дипломация посочи, че съгласно тези споразумения свободата на движение на хора не трябва да се ограничава и в Северно Косово, където живеят сърби, не трябва да има албански силови структури.

Смятам, че в този случай бяха нарушени поне няколко от тези договорености, заяви руският министър. Надявам се, че този път всички разбират необходимостта да се избегне въоръжен конфликт, изтъкна той.

По думите на Лавров изострянето се създава от политиката на онези, които на всички балкански народи налагат така наречените европейски ценности в нова съвременна постхристиянска опаковка, съобщи Спутник.

По повод на ситуацията в Босна и Херцеговина Лавров отбеляза, че Русия неведнъж е напомняла на западните партньори, че вече става "неприлично" в Босна и Херцеговина, която се смята за независима държава, да се запазва апаратът на така наречения върховен представител, който има правата на генерал-губернатор и може да наложи на трите съставни народа всякакви решения. Това предизвиква раздразнение, обясни Лавров.

Министърът заяви, че е необходимо да се спазват Дейтънските споразумения за Босна и Херцеговина.

Никой не разрушава тази държава. /Президентът на Република Сръбска/ Милорад Додик неведнъж е изказвал своята привързаност към Дейтънските споразумения. Те обаче се нарушават именно от онези, които се опитват да взимат решенията в Босна, без да отчитат мненията на трите народи, а именно в това е същността на Дейтънските споразумения, каза още Лавров.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.