2 хиляди бежанци блокирани от зимата в Сърбия

Спят по халета и общи помещения, повечето са в центъра на Белград
18 яну 2017 08:52,
14
2 хиляди бежанци блокирани от зимата в Сърбия
Снимка: архив Reuters

В Сърбия има между 7 и 8 хил. бежанци, които са преминали там главно през България и Македония. Повечето са в центъра на Белград и в района на гарата. По информация на "Лекари без граници" малко над 3 хил. души са настанени в центрове с приемливи за зимата условията.

Това стана ясно от думите на д-р Иван Панов от "Лекари без граници" пред Bulgaria ON AIR. Той уточни, че Сърбия има споразумение с Европейския съюз за приема на 6 хил. бежанци.

"Около 2 хил. бежанци са в доста тежки условия, а сред тях има и деца. Зимната вълна ги завари доста неподготвени - в общи помещения и халета. Има хора с измръзвания, за които се е наложили обслужване в болница", каза още д-р Панов.

Той добави, че "Лекари без граници" са осигурили имровизирано отопление с големи електрически печки. Д-р Панов отбеляза, че мисията на лекарите там е преди всичко с медицински цели и съдейства на бежанците, когато се наложи да бъдат хоспитализирани.

"По принцип бежанците възприемат Балканския път като нещо транзитно и отказват всякакви административни процедури, защото се опасяват, че това може да ги забави", посочи д-р Панов.

По думите му Сърбия има опит с "настаняването и менаджирането на бежански потоци". 

Той добави, че повечето бежанци в Сърбия са млади хора, което е благоприятно от медицинска гледна точка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Не сме ги канили!!!! Не ги искаме!!! От ясно по-ясно!!!
7
1
 
14
 
! Отговори
коко преди 7 години
В Афганистанските планини е по-студено.Не ги съжалявайте.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се връщат на топло , откъдето са дошли
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е тяхно решение, ние не сме ги карали да идват.
4
0
 
25
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Айде стига с това "бежанци" вече! Тълпи от гладни,, мързеливи....мюсюлмански...тарамбуки...втурнали се - да ударят келипира....на яслата на Мурксул-ханъм! Да им замръзнат....дано!
3
1
 
35
 
! Отговори
Съединител преди 7 години
Мале при Братята Сърби е страшно! Набутали си у некви халета нямат за ядене вода одеяла. Тия нашите са Царе в сравниение и не искали пилешко. Като видях кво им готвят и аз не ям такива неща. Неблагодарни са арабите! Никви бежанци не са а ислямски армии!
2
0
 
25
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 7 години
Дш доста време не давам пари на никакви организации , защото виждам как живеят нашите близки и деца и за тях никой не отваря дарителски сметки .В цъфналата Германия повече от половината пенсионери са принудени да работят ,за да съществуват ,а Меркел с лека ръка раздава милиярди ,за хора които не са и никога НЯМА да донесат нито едно Евро за останалите .
1
0
 
42
 
! Отговори
Аз преди 7 години
А за възрастните хора по селата кой ще се погрижи? Всички много добре знаем какви са тия "деца"-на по 30-40 години.. И се научете, не са бежанци, а -"бежанци', натрапници,терористи и всички тем подобни определения.