Атентаторът от "Рейна" сменил целта в последната минута

Той е действал по директни заповеди от ИД в Сирия
18 яну 2017 17:30, Елка Василева
61
Атентаторът от "Рейна" сменил целта в последната минута
Снимка: БТА

Заподозреният за атентата на Нова година в нощен клуб в Истанбул е казал на полицията, че е трябвало да смени целта на нападението в последната минута, за да избегне силите за сигурност и че е действал с директни заповеди от "Ислямска държава" в Сирия, пише вестник "Хюриет".

Абдулгадир Машарипов, който е заподозрян за атентата, бе заловен при полицейска операция в Истанбул късно в понеделник. Атентаторът, който уби 39 души в нощен клуб в Истанбул в новогодишната нощ, е роден в Узбекистан и е бил обучаван в Афганистан. Турските власти го описаха като добре образован и говорещ четири езика.

Машарипов първоначално е трябвало да извърши атентат в район около централния площад Таксим.

"Дойдох на Таксим в навечерието на Нова година, но мерките за сигурност бяха засилени. Не беше възможно да извърша атентат", съобщил задържаният, информира агенция Ройтерс.

"Беше ми дадена инструкция да търся нова цел в района. Стигнах до брега около 10 вечерта с такси", продължава Машарипов, имайки предвид брега на Босфора, където се намира нощния клуб Рейна. "Рейна изглеждаше подходящ за атака. Не изглеждаше мерките за сигурност да са сериозни".

На 1 януари Машарипов застреля охраната на клуба и откри огън срещу празнуващите Нова година с автоматично оръжие. Той хвърлял шокови гранати, за да има възможност да презарежда оръжието си и стрелял и срещу ранените на земята.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението на следващия ден, като посочи, че то е отмъщение за турската военна намеса в Сирия.

Машарипов призна вчера вината си, а неговите отпечатъци съвпадат с намерените на местопрестъплението, съобщи вчера валията на Истанбул Васип Шахин.

При ареста късно в понеделник у Машарипов бяха намерени близо 200 000 долара, които обаче не са били възнаграждението му, а е трябвало да бъдат върнати на "Ислямска държава". Това съобщи днес пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк вицепремиерът Вейси Кайнак, цитиран от ТАСС.

Машарипов казал, че трябвало да занесе тези пари (197 000 долара) в Ракка. Тоест те не са му били дадени за лични разходи, а за това да бъдат върнати в терористичната организация, каза Кайнак.

По-рано днес министърът на правосъдието на Турция заяви, че "Ислямска държава" без съмнение е причастна към нападението в "Рейна". "Всички събрани доказателства показват причастност на членове на ИД с това терористично нападение", каза Бекир Боздаг.

Във връзка с борбата срещу "Ислямска държава" вицепремиерът Вейси Кайнак заяви, че до момента в Турция са били задържани 74 000 души, които искали да се присъединят към "Ислямска държава". "И това е броят на онези, които са били депортирани", уточни той. "В редиците на ИД има хора от 110 страни и то основно от западни държави", каза Кайнак.

Той посочи, че групировката активно използва съвременни технически средства. От Машарипов са били иззети два дрона, които според разследващите са били използвани за разузнаване и подготовка на нападения. "Това не са просто банда хулигани, те използват високи технологии и ние трябва да разберем това. Те правят това в Сирия, разузнават с дронове, правели са това и в Истанбул", каза Вейси Кайнак.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
1
 
! Отговори
до Ястреб преди 7 години
Ти като наблюдател така с мъка ли издържа или ти беше густо :D
22
7
 
3
 
! Отговори
до Ястреб преди 7 години
А за болният човек край Босфора ще си поговорим ли? Българите в османската империя са процъфтявали, не заради османлиите, а въпреки тях. Като си говорим за неспособността българите да имат държава, не забравяй че когато българите са строили могъщи каменни градове, най великото архитектурно постижение на тюрките е било юртата и докато са просвещавали източна Европа,.Последните 30 години са просто момент от историята!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До (44)И докато наблюдаваше те опънаха на масата или имаше и дюшек?
20
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До (42)Не са го били, а са го разпитвали.А онези в Белгия и Франция не ги разпитват, а ги молят.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДОЙЧЕБих ти дал 300 лв да си удариш един лакът по кратуната......лесно се удря окован
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този мина всички козметични услуги като маникюрист (вадене на нокти) до без край снимкатаму е най красивата медийна
17
3
 
18
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
...СЕГА ШЕ ПОЧНЕ ДА ПЕЕ И.... МАЙЧИНОТО СИ МЛЕКО....ХА,ХА,ХАААААААААААААААААПРИ СЛУЛТАН-ЕРДОГАН , НЕМА ЛАБАВО...!!!!!!!
16
14
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
тоя е "заловен" , оня дето уби руския посланик "е убит в престрелка" въпреки че на снимката ясно се вижда че е разглобил пистолета си, тоест мислел е или да се предаде или че ще му се размине... кофти актьори, досущ като атентата срещу соколенко
15
2
 
17
 
! Отговори
баи Ганю преди 7 години
Много лошо е бит по главата и лицето.Но си го заслужил.Да избиеш толкова невини хора със смърта си не може да искупи вината си.
14
10
 
6
 
! Отговори
hulenov преди 7 години
КАкво става тук ? Поправете ме ако греша,но в началото на месеца излезна инфо за този със снимки - твърдеше се,че е направена дори проверка в държавата му и че е онеправдан и съменията са смъкнати. Сега същото лице го хващат и са сигурни,че той ... пълна дезинформация
13
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доларите сега ще си ги върнат на САЩ, всеки знае кой финансира тероризма.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя без да го бият си е признал толкова неща. Ами ако го бяха постъпвали малко какво ли щеше да изпее?
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В крайна сметка какво е станало с $197000? Върнали ли са ги на ИД?
10
3
 
34
 
! Отговори
?? преди 7 години
какво ревете че турците го били пребили малко. ако някой ваш близък беше от убитите, пак ли щяхте да роптаете че е изял 2 бича в грозната си куха тиква? женчовци разглезени. такива като тоя трябва да бъдат бити и семействата им, ако се разбере, че са знаели за това какво върши.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сега са били задържани и депортирани 74 хиляди,от 110 държави повечето от Западна Европа,които искат да се присъденият към И.Д .Въпреки че почти всяка седмица гърмят бомби и се бият на няколко фронта,при комшиите службите работят както трябва.
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А така, 200 000 долара? Защо не са 200 000 турски лири, или евро, или руски рубли? Кой сега спонсорира тея животни?Краварите объркаха света, както винаги. Освен бомби и войни нищо друго нямат в главите.
7
2
 
6
 
! Отговори
1 бит преди 7 години
Прилича на узбекистанец в лицето...
6
3
 
2
 
! Отговори
Do 5 преди 7 години
Kato tvoyata dirjava
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ще отида в раяАми...доживотна друг път. Ще му резнат тиквата набързо ,след като го "поуважат" малко.
4
0
 
1
 
! Отговори
Do 9 преди 7 години
Normalno e roda ot koyto idva ot .... Da si misli taka ;)