Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та

Повечето потребители в Русия здраво затегнаха коланите
18 яну 2017 10:07, Елка Василева
296
Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та
Снимка: архив, Reuters

"Повечето потребители в Русия затегнаха коланите", пише "Независимая газета", цитирайки данни от проучване на центъра "Ромир".

Средната касова бележка от декември е стигнала петгодишен минимум - 591 рубли (около 10 долара). Хората в Русия не са излезли от режима на икономии дори за новогодишните празници.

Почти 40 на сто от населението на федерацията спадат днес към категорията бедни, ако се вярва на субективните им оценки, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руски икономисти съобщили по-рано, че през 2016 г. близо 30 на сто от гражданите споделяли, че за тях е проблем да си купуват дрехи, а към 10 процента заявявали, че не им е лесно дори да си купуват храна.

"През последните две години покупателната способност на руското население спадна, що се отнася до всички категории стоки. Сега тя е на нивото от 2008-2009 г. - отбелязва бизнесменът Станислав Черкасов. - Хората се отказаха най-напред от стоките не от първа необходимост. Над половината разходи на едно средностатистическо руско семейство днес са за покупка на храна".

Проблеми споделят и компании от чужбина, опериращи в Русия. Швейцарски производители на часовници посочват например, че от януари до ноември 2016 г. износът им за федерацията е спаднал с 46 на сто в сравнение със същия период от предходната година.

Според експертите кризата вече е стигнала и до заможните жители на Русия. "Те вече се отнасят по-избирателно към ценовата политика на производителите, към качеството и количеството на купуваните стоки и услуги", констатира аналитикът Дмитрий Лукашов.

"По време на криза в заможните и много заможните семейства расте потреблението на трайни стоки и услуги, които поевтиняват - някои марки скъпи коли, недвижими имоти с отстъпка, творби на изкуството", казва колегата му Алексей Антонов.

Общите тенденции в сферата на услугите са негативни. Според официалната статистика оборотът в търговията на дребно е намалял през периода януари-декември м. г. с около 5 на сто в сравнение с предходния, а в общественото хранене - с 3,6 на сто.

На фона на общия спад обаче са регистрирани и локални пикове. По данни на агенция "Автостат" за деветте месеца на 2016 г. пазарът на нови автомобили "Ламборгини" в Русия се е качил с 41% в сравнение със същия период от 2015 г. А за компанията "Ролс-Ройс" руският пазар през 2016 г. е бил най-големият в континентална Европа, допълва "Независимая газета".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: храниРусияпотребление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До руснак ДА ТИ ПРОДАМ КИЛО -АКО - САМО ЗА ДВЕ КИЛА РУБЛИ ЩЕ ЯДЕШ И ТИ И СЕМЕЙСТВОТО ЦЯЛ МЕСЕЦ ДОРИ ДА ПОРКАШ ПРЕПАРАТ ЗА ВАНА ЩЕ ТИ ОСТАНЕ
18
2
 
8
 
! Отговори
Брадвата преди 7 години
Мда, да ги ожалиш.. аз пък си чакам сметката от чехите, 2 седмици спестих от ток, да видим двойна или тройна ще ми е сметката за Декември
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Боярищникът поскъпва.
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проценти проценти, ами то и при нас сега някой да извади едно проучване и ще види на къде сме. колко хора са под прага на бедността в България? а нямаме никакви санкции... то май при нас наказанието ни е в онези 240 хрантулника.
15
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мислете руснаците.В Руските магазини в София цените са x2 и х3 спрямо цените на другите места и пак има опашки от руснаци.А българите щото са гъзари ходят в най-клошарските Кауфланд и Лидл да си купуват старо олио и преоценен хляб.И прах за пране менте.
14
3
 
8
 
! Отговори
до Професор преди 7 години
Даже и в хуманното здравеопазване СРЗ за България е 1011 лв.Къде ги видя тия 900 евро?Спри дрогата!
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10 А В РУСИЯ КИЛО РАЗРЕДИТЕЛ ЗА КЪРКАНЕ
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 12 Е ЛАМБОРГИНИ И ТРАКТОРИ И КОЛЕЛЕТА ПРОИЗВЕЖДА СИГУРНО ТЯХ КУПУВАТ ПОНЕ ТЕЗИ ДЕТО ИМ ОСТАВАТ ПАРИ СЛЕД ПРЕПАРАТА ЗА ВАНА
11
16
 
15
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Да ядат ядрени ракети, какво толкова? Нали това е тяхната единствена гордост. Че могат да направят война и да избият целия свят. Средновековни диваци. Да ядат портрета на Пуtю Великолепний, цар на пиещите лосион за вана :)))
10
4
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До до 1Професорът кара Ферари Тестароса... - виждал съм го...
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТА УЖАС ДО СЕГА МРЯХА С СТОТИЦИ А С РУСКИ ПРЕПАРАТ ЩЕ СА ХИЛЯДИ
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук с тия пари ще си купиш само 1 кг. кашкавал!
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
do Profesorna kakvo si chedo
6
13
 
26
 
! Отговори
Абе, преди 7 години
Що гледате в чуждото канче? Долни лъжи.По-добре погледнете нашите над 2 мил живеещи под прага на бедността,дали имат пари даже за храна,за останалите човешки нужди да не говорим.В Русия е лощо,а в Хамерика-прекрасно.Там бедни и гладни има ли? НЕма.Епа-нЕма.Гладни има само в Русия. И в България нЕма.
5
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типично по руски - "загрижените" управници купуват ламборгинита, докато "добре управляваният" народ се чуди какво да яде (и пие). Но иначе всичко им е наред, велики са даже...
4
15
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Поради санкциите и повишеното търсене... - Русия е взела решение сама да произвежда препарат за вана...
3
17
 
20
 
! Отговори
вин преди 7 години
Е, чи ко?Нали Крим ваш, победа ваша, Путин велик, ко ви пука от малко глад?И още ще има, от същото.
2
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РЕЗЕРВНИЯ ФОНД КЪДЕ Е БЕ РАШИТА НАЛИ ВИ БЕ ОПОРНА ТО4КА ИЗПУКАХТЕГО ЗА 1 ГОДИНА САНКЦИЙ
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
neznam za tqh no ako nqkoy ne sazdade intriga dnes nqma da ima parichno nagrajdenie ot chichu skruch