Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та

Повечето потребители в Русия здраво затегнаха коланите
18 яну 2017 10:07, Елка Василева
296
Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та
Снимка: архив, Reuters

"Повечето потребители в Русия затегнаха коланите", пише "Независимая газета", цитирайки данни от проучване на центъра "Ромир".

Средната касова бележка от декември е стигнала петгодишен минимум - 591 рубли (около 10 долара). Хората в Русия не са излезли от режима на икономии дори за новогодишните празници.

Почти 40 на сто от населението на федерацията спадат днес към категорията бедни, ако се вярва на субективните им оценки, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руски икономисти съобщили по-рано, че през 2016 г. близо 30 на сто от гражданите споделяли, че за тях е проблем да си купуват дрехи, а към 10 процента заявявали, че не им е лесно дори да си купуват храна.

"През последните две години покупателната способност на руското население спадна, що се отнася до всички категории стоки. Сега тя е на нивото от 2008-2009 г. - отбелязва бизнесменът Станислав Черкасов. - Хората се отказаха най-напред от стоките не от първа необходимост. Над половината разходи на едно средностатистическо руско семейство днес са за покупка на храна".

Проблеми споделят и компании от чужбина, опериращи в Русия. Швейцарски производители на часовници посочват например, че от януари до ноември 2016 г. износът им за федерацията е спаднал с 46 на сто в сравнение със същия период от предходната година.

Според експертите кризата вече е стигнала и до заможните жители на Русия. "Те вече се отнасят по-избирателно към ценовата политика на производителите, към качеството и количеството на купуваните стоки и услуги", констатира аналитикът Дмитрий Лукашов.

"По време на криза в заможните и много заможните семейства расте потреблението на трайни стоки и услуги, които поевтиняват - някои марки скъпи коли, недвижими имоти с отстъпка, творби на изкуството", казва колегата му Алексей Антонов.

Общите тенденции в сферата на услугите са негативни. Според официалната статистика оборотът в търговията на дребно е намалял през периода януари-декември м. г. с около 5 на сто в сравнение с предходния, а в общественото хранене - с 3,6 на сто.

На фона на общия спад обаче са регистрирани и локални пикове. По данни на агенция "Автостат" за деветте месеца на 2016 г. пазарът на нови автомобили "Ламборгини" в Русия се е качил с 41% в сравнение със същия период от 2015 г. А за компанията "Ролс-Ройс" руският пазар през 2016 г. е бил най-големият в континентална Европа, допълва "Независимая газета".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: храниРусияпотребление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
4
 
! Отговори
Reuters:) преди 7 години
Изводът от ТАЯ *** статия - Путин да се огледа за топли пиндо-колоний за референдум
178
2
 
5
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Това е реалността днес в Русия! Гладен руснак с Ламборджини !!!
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 208 "Турция и Египет" ходи ТИ , а по нашто море не плюй има за всяка черга а не съм сноб като тебе да прекарам наколко дни в път за някоя и друга вечер.
176
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Наблюдател Русофилията и тя така
175
0
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До майорскиОт кои бе друже, поименно моля
174
4
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До vladyЗначи района между Туапсе и Сочи, който е 30 км тясна крайбрежна ивица от предпланините на Кавказ, задоволява с южни плодове 140 млн души?Защо ли ми се струва, че задоволява само столовата на Кремъл и тази на Лубянка, ако изобщо и за тях стига...
173
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ами,тя русоФОБИЯТА също като проказата,бе.Унищожава те отвътре и те обезобразява отвън.Имунизация му е майката,иначе-умирачка....
172
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво беше казал оня с каскета - на всекиму според потребностите ! Следвайте указанията на тавариш Путин и чекистите около него за постигане на светлото бъдеще !
171
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 203 -- И аман от Фюрера и Наполеон помагави цял свят КАЙЗЕРА и 4енгист ХАН ви помета ха като сте сами Докато се и БИХА с ЦЕЛИЯ свят а и 3 март 1917 брест литовск да ти напомня как капитулирахте пред БГ Давайго по културно за руски войни ще те смеля колко са ви позорни
170
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 201Нормален свят на морето в БГ ахаххахаааа разсмя ме истински. По всичко си личи какъв м и зе рник си щом за теб Турция и Египет са престижни дестинации.
169
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам но поканих на мой разноски колеги от Германия на морето - майко мила очи кат тепсий (невиждали такова ядене и пиене), с руснаците няма проблем.Тия немци си потрошиха стомасите ХаХа не е за вярване ! но е истина.
168
5
 
5
 
! Отговори
vlady преди 7 години
В района между Туапсе и Сочи има собствено производство на южни плодове - климатът е субтропичен влажен с мека зима, няма такива ниски температури и студени северни ветрове като в Новороссийск и Анапа.
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A BE I TAM BOGATA DARJAVA ALCHEN NAROD KORUPZIA KRADAT ZA DA KOPUVAT ZAPADNI LUKS STOKI I IMOTI V ZAPADNA EVROPA I USA DOKATO V EVROPA HAZIRITE KATO SOROS NASILVAT EVROPA DA PRIEMA AFRIKANZI I AZIATZI NIAMA UPRAVIA TOVA E
166
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "какво се прави с рецидивист побойник"Отговор: Такива като Напалеон и Фюрера завършват или на остров или от страх с 9мм в главата ( или цианид - страхливецът на Германия)
165
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 194Къде ходиш пък ти в Италия и Гърция бе ц ъ р в у л я ми кажи най престижният курорт в Гърция в който лично ти си ходил? И тъй като ходиш и в Италия кажи какво е ,,Виа Монтенаполене и къде се намира?
164
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 191 къде и как ходят руските а дали са руски ? Олигарсите ли ти е опорната то4ка Раши Ами ходят а ти им робуваш и се радвай да видиш поне малко НОРМАЛЕН свят на морето в БГ да не те думнат в египет или при ердуганя
163
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До майорски 190Защо лъжеш като дърт русофил? От кого в западна Европа сме били по-добре през периода 1980-1989? То бива, бива дебелоочие ама вашето няма граници.
162
3
 
2
 
! Отговори
Лелка Василева преди 7 години
А па аз какви работи зная, там за един комшия, мала-мале, да не си отварАм устата, щото една комшийка го видяла и казала на нейна приятелка и тя на нейна братовчедка и така натата, и аз зная. А па у нас сичката ми е наред, е затАва мога да клюкарствам, така, че е приятно да оплюя другите.
161
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Reuters:) какво се прави с рецидивист побойник като не разбира от дума на края го колиш и толкоз
160
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-важно за руснаците е рейтингът на Путин да гони този на Ким Чен Ун.Без водка и пирожки може, но без царя-батюшка - НЕ!Руснаците с нация с традиции - бедни, гладни, но велики!