Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та

Повечето потребители в Русия здраво затегнаха коланите
18 яну 2017 10:07, Елка Василева
296
Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та
Снимка: архив, Reuters

"Повечето потребители в Русия затегнаха коланите", пише "Независимая газета", цитирайки данни от проучване на центъра "Ромир".

Средната касова бележка от декември е стигнала петгодишен минимум - 591 рубли (около 10 долара). Хората в Русия не са излезли от режима на икономии дори за новогодишните празници.

Почти 40 на сто от населението на федерацията спадат днес към категорията бедни, ако се вярва на субективните им оценки, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руски икономисти съобщили по-рано, че през 2016 г. близо 30 на сто от гражданите споделяли, че за тях е проблем да си купуват дрехи, а към 10 процента заявявали, че не им е лесно дори да си купуват храна.

"През последните две години покупателната способност на руското население спадна, що се отнася до всички категории стоки. Сега тя е на нивото от 2008-2009 г. - отбелязва бизнесменът Станислав Черкасов. - Хората се отказаха най-напред от стоките не от първа необходимост. Над половината разходи на едно средностатистическо руско семейство днес са за покупка на храна".

Проблеми споделят и компании от чужбина, опериращи в Русия. Швейцарски производители на часовници посочват например, че от януари до ноември 2016 г. износът им за федерацията е спаднал с 46 на сто в сравнение със същия период от предходната година.

Според експертите кризата вече е стигнала и до заможните жители на Русия. "Те вече се отнасят по-избирателно към ценовата политика на производителите, към качеството и количеството на купуваните стоки и услуги", констатира аналитикът Дмитрий Лукашов.

"По време на криза в заможните и много заможните семейства расте потреблението на трайни стоки и услуги, които поевтиняват - някои марки скъпи коли, недвижими имоти с отстъпка, творби на изкуството", казва колегата му Алексей Антонов.

Общите тенденции в сферата на услугите са негативни. Според официалната статистика оборотът в търговията на дребно е намалял през периода януари-декември м. г. с около 5 на сто в сравнение с предходния, а в общественото хранене - с 3,6 на сто.

На фона на общия спад обаче са регистрирани и локални пикове. По данни на агенция "Автостат" за деветте месеца на 2016 г. пазарът на нови автомобили "Ламборгини" в Русия се е качил с 41% в сравнение със същия период от 2015 г. А за компанията "Ролс-Ройс" руският пазар през 2016 г. е бил най-големият в континентална Европа, допълва "Независимая газета".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: храниРусияпотребление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 191 ходят кеф ти египет кеф ти турция я се върнат я не ТОВА са ви БОГАТИТЕ рашки и ние ходим в Гърция и Италия
158
5
 
6
 
! Отговори
Reuters:) преди 7 години
До Анонимен "От руснака никога няма да излезе цивилизован Кончита ВурстА руснака винаги и вечно ще чупи носовете на цивилизованите :)))
157
1
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Българите за храна имат, купуват си Дачии.и още едно тъпо заглавие. Дините на пазара зелени отвън и червени отвътре.
156
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо ме убедихте че България е по добре от Русия.Само се питам защо когато няма руски туристи ,,богатите'' българи вият на умряло че сезонът е провален? А тези туристи не са от богатите руснаци а обикновени хора.Богатите руснаци ходят по курорти които родните разбирачи по всичко са виждали само на снимка.Богатите руснаци по време на кризата бяха основните клиенти по магазините на ,,Виа Монтенаполеоне'' и плащаха В БРОЙ.А пишещите тук дори не знаете къде се намира това и какво е.
155
7
 
5
 
! Отговори
майорски преди 7 години
До Пешко да Пеше в периода 1980-1989 бяхме мнооого по добре от доста европейски държави и техни региони ...ама едвали някой като тебе набор 1991 ще го схване !
154
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко за руснаците при тез природни богатства, но заслужават това положение като се оставят да ги експлоатират явни мафиоти.
153
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 186 собствени ЮЖНИ плодове в русия направо си изтрещел от Борящника поне виж къде ви е ко4ината на картата
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 184 е Мойсей защо мъкне народа си 40 години в пустинята робството не се забравя лесно тук са минали само 27 да не сме по умни от Еврейте ще ги има серсемите още 13 години поне но ще намаляват прогресивно
151
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости на търкалета! Какви подборки е правила тая, къде е търсила лъжи, кои руски *** - предатели са тръбели на ляво и на дясно колко е зле Родината им. Руската трапеза е прословута с количествата и вкуса си. Хайвера с лъжици го ядат, хлябът им дори и сега, с натрапваните западни добавки-*** е прекрасен, собствени и южни плодове и зеленчуци с високо качество, не като у нас - полски и македонски отрови от стиропор, без вкус. Бедни били - ще ви се вампири, вижте си нашите пенсионери.
150
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От руснака никога няма да излезе цивилизован човек. По-лесно е да цивилизоваш роми отколкото руснаци. Затова и държавата им е такава никаква. Мен друго ме е яд, че в България е пълно със cepсеми дето се възхищават от русия и не искат да видят негативите както на руснаците така и на недодяланата им държава.
149
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 179 от около 200 държави в света да сме на около 50 място да не би да е зле може и по добре разбирасе русия къде е някъде около нас Нали при все ресурса си мани мани
148
0
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Я кажете кога сме били по-богати от 9 държави в Европа? Даже се сещам само Молдова, Албания, сърбите, макетата, Босна и евентуално преди време Румъния, липсват три. Може пък да се броят Армения и Грузия не знам
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Reuters:) какви 10 милиярда постъпили бе кой резерв ДЕТО свърши 2016 или последния ви дето е до август 2017
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 175Зависи по какво сме десети,когато сме десети по бедност тогава наистина е лошо.Но това едва ли прави впечатление на д е б и л като теб.Тя твоята е ,,Ти го плюеш то си мисли че дъжд вали'' Сигурно си горд от това ни постижение.
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Reuters:) да то и ссср едни петилетки едно 4удо производство Фанфари абе Приказка БУКВАЛНО и толкова вярна
144
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой ви каза че нямат за храна и изобщо какво ни интересува нас какво става там , я по добре платените писачи да напишат колко българи мизерстват по селата и малките градчета стига с тая Русия , стига с тая злоба или с това искат да ни покажат колко сме ,,добре '' в сравнение с тях !
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 172 от 50 държави в европа да сме десета няма лошо (
142
3
 
4
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 7 години
Тези хора след епохата на победилия комунизъм влязоха директно във феодализма ....
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
към 171 ЗА ХРАНАТА болна ТЕМА НЕ ЯЖТЕ руско идва от на майна си райна показателен е следния Факт през митницата Бургас мина партида Олио -как и от къде знам е ли4но- от САЩ по4ти с изтекъл срок смениха му Етикетите с Гръцки и замина като нормално за Грузия ОТ там ка що е не знам но КУПИХ една бутилка с добре познатия сложен в Бургас Гръцки Етикет КАТО първо ка4ество в Московски Магазин - компириот Беларус бая добри но с този продукт не питайте какво се полу4и
140
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е 10-тата най-бедна държава в Европа, според данни на ЦРУ за БВП на глава от населението.Ганьвци ето какво казват новите ви господари поне на тях имайте вяра и не обсъждайте другите.