Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та

Повечето потребители в Русия здраво затегнаха коланите
18 яну 2017 10:07, Елка Василева
296
Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та
Снимка: архив, Reuters

"Повечето потребители в Русия затегнаха коланите", пише "Независимая газета", цитирайки данни от проучване на центъра "Ромир".

Средната касова бележка от декември е стигнала петгодишен минимум - 591 рубли (около 10 долара). Хората в Русия не са излезли от режима на икономии дори за новогодишните празници.

Почти 40 на сто от населението на федерацията спадат днес към категорията бедни, ако се вярва на субективните им оценки, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руски икономисти съобщили по-рано, че през 2016 г. близо 30 на сто от гражданите споделяли, че за тях е проблем да си купуват дрехи, а към 10 процента заявявали, че не им е лесно дори да си купуват храна.

"През последните две години покупателната способност на руското население спадна, що се отнася до всички категории стоки. Сега тя е на нивото от 2008-2009 г. - отбелязва бизнесменът Станислав Черкасов. - Хората се отказаха най-напред от стоките не от първа необходимост. Над половината разходи на едно средностатистическо руско семейство днес са за покупка на храна".

Проблеми споделят и компании от чужбина, опериращи в Русия. Швейцарски производители на часовници посочват например, че от януари до ноември 2016 г. износът им за федерацията е спаднал с 46 на сто в сравнение със същия период от предходната година.

Според експертите кризата вече е стигнала и до заможните жители на Русия. "Те вече се отнасят по-избирателно към ценовата политика на производителите, към качеството и количеството на купуваните стоки и услуги", констатира аналитикът Дмитрий Лукашов.

"По време на криза в заможните и много заможните семейства расте потреблението на трайни стоки и услуги, които поевтиняват - някои марки скъпи коли, недвижими имоти с отстъпка, творби на изкуството", казва колегата му Алексей Антонов.

Общите тенденции в сферата на услугите са негативни. Според официалната статистика оборотът в търговията на дребно е намалял през периода януари-декември м. г. с около 5 на сто в сравнение с предходния, а в общественото хранене - с 3,6 на сто.

На фона на общия спад обаче са регистрирани и локални пикове. По данни на агенция "Автостат" за деветте месеца на 2016 г. пазарът на нови автомобили "Ламборгини" в Русия се е качил с 41% в сравнение със същия период от 2015 г. А за компанията "Ролс-Ройс" руският пазар през 2016 г. е бил най-големият в континентална Европа, допълва "Независимая газета".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: храниРусияпотребление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен към 156 заплати около 30 000 - 40 000 рубли Магазинерките са 100 пъти пове4е от менажерите взимат толкова Менажери за под 250 000 няма Искуствено завишават средната с тези обяви Клим мой приятел е в армията там са за по 36 000 и още около 10 000 за храна и консомативи тия не им ги дават а са в карта и я ползват всеки път в То4но определени места ЕДИН ВИД купони
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия организират групи за работа в България, ще обикалят междублокови пространства и ще събират торбички с пари!
137
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците са наистина много бедни, нямат даже ?5-6000 през балкона да хвърлят за нуждаещите се!
136
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
591 рубли!!! Брех тия рашки много са дигнали стандарта бе, удариха американците в земята. Това ще да е от контрасанкциите и от големите приходи от "освобождаването" на Крим. Както се казва най-добрия поробител е руския освободител.
135
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Крайчо повози се на руска маршр'тка карана от кавказец па тогаз разправяй колко е готино
134
5
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Айде, айде, всички знаем, че разходите на братушките намаляват, щото те вече са самодостатъчна икономика и си произвеждат всичко сами. Скоро и пари нема да им трябват, всичко ще е на бартер каквато е и саветофилската мечта от Ленин насам. Ламборджини срещу две водки и три бутилчета квас.
133
5
 
16
 
! Отговори
***" преди 7 години
Здравейте милионерчета,гледам ви,че всички носите на ръцете си швейцарски часовници,като минавам по улиците,пред всеки дом паркирани,ламборгини,ролс-ройс,майбах,и всякъкви все нови и скъпи коли,и се чудя,дали бедните руснаци идват тук в богата България да си купуват коли,втора ръка.
132
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно откакто Запада наложи санкции, на Русия се вдигна стандарта, а Радев се опитва да развали харошото на руснаците с отменянето им.
131
9
 
11
 
! Отговори
Крайчо преди 7 години
До 156 Тук доказа, че не си бил в Москва, там относно автопарк и инфраструктура не може да се каже нищо лошо!!!
130
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г л у паци що не погледнете в България,горд член на ЕС колко от тия дървените бързи кредити се теглят,сигурно това е защото българинът е много платежоспособен. Присмял се хърбел на щърбел.
129
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пийне се мужика "Бояришник", па се качи на "Ламбогини"то и си разходи из "Рашка-Говняшка" , а "краварите" се пукат от завист !
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 148Не са само те пич,затова съм сложил многоточие просто не ми се изброяват всички.Ама на тоя *** и другите като него никога няма да им светне че това са фирмите които наистина ни ограбват защото от тях няма мърдане,просто нямаме избор.Ако при бензиностанциите например Лук Ойл имаш избор като не искаш да зареждаш от тях отиваш в Шел,Петрол,ОМВ,Еко и толкова.А от тия няма мърдане ама на кой да обясняваш. ВПК същата работа,един патрон несе продава без посредника а той не е руски. И така
127
5
 
16
 
! Отговори
ВЯРНО, ЛИ преди 7 години
ЩОМ СИ КУПУВАТ ЛАМБОРГИНИТЕ, ЗНАЧИ СА ДОБРЕ.НЕ СИ ПРОТИВОРЕЧЕТЕ, МОЛЯ.
126
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислите ли, че нещата тук не се четат и от руснаци и не стигат до Русия----Те нещата се четат и от българи.
125
6
 
14
 
! Отговори
До 155 преди 7 години
Не съм съгласен, че българският народ обеднява. Бедни хора не хвърлят пари през балкона))))!!!
124
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
към 147 народа е *** но Свестен има и Образовани в не малко коли4ество Много нагли са тези с власт гледат на обикновения рашко като на ТВАР Мислят се за КНЯЗЕ - ПРОПАГАНДА стил ссср и бетер Коли стари към 15 г западни и от азия ИМА И БАЯ ИНДИСКИ срещат се и Лада и Волга НОВИ първата скръб втората става ама хар4и като трактор Пътищата в центъра ПЛАТНОТО ИДИАЛНО Тротоара УЖАСЕН Околовръсното е ДОБРО малките пътища и ули4ки Ме4и ПЪТЕКИ дупки като ОКОПИ
123
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да има богати трябва да има бедни - това е закон :-). Ресурсите са ограничени и изчерпаеми.Винаги когато населението обеднява - шепа хора забогатяват. Ето и в българия - хората обедняват, обаче делян пеевски забогатява. На фона на цялата мизерия всеки минава и си купува билетче с надеждата да "спечели". Обаче от цялата работа печели основно дебелия. Още едно време са я заблязали тая зависимост - колкото по-беден е един народ толкова повече пари отделя за хазард
122
8
 
9
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Eл.ке не се притеснявай, и да имат затруднения руснаците са издържливи :)) А и от нас са по -добре със сигурност.
121
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С това заглавие Ел*чето пак упостошава портфела на Сорос с 10$
120
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма смисъл от такива жестоки обиди.Мислите ли, че нещата тук не се четат и от руснаци и не стигат до Русия.Но да истината наистина е такава, в Русия единственото което се развива е военната техника....Повечето от русофилските коментари са от тролфабриките на същата тази Русия. Каквото повикало, такова се обадило.