Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та

Повечето потребители в Русия здраво затегнаха коланите
18 яну 2017 10:07, Елка Василева
296
Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та
Снимка: архив, Reuters

"Повечето потребители в Русия затегнаха коланите", пише "Независимая газета", цитирайки данни от проучване на центъра "Ромир".

Средната касова бележка от декември е стигнала петгодишен минимум - 591 рубли (около 10 долара). Хората в Русия не са излезли от режима на икономии дори за новогодишните празници.

Почти 40 на сто от населението на федерацията спадат днес към категорията бедни, ако се вярва на субективните им оценки, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руски икономисти съобщили по-рано, че през 2016 г. близо 30 на сто от гражданите споделяли, че за тях е проблем да си купуват дрехи, а към 10 процента заявявали, че не им е лесно дори да си купуват храна.

"През последните две години покупателната способност на руското население спадна, що се отнася до всички категории стоки. Сега тя е на нивото от 2008-2009 г. - отбелязва бизнесменът Станислав Черкасов. - Хората се отказаха най-напред от стоките не от първа необходимост. Над половината разходи на едно средностатистическо руско семейство днес са за покупка на храна".

Проблеми споделят и компании от чужбина, опериращи в Русия. Швейцарски производители на часовници посочват например, че от януари до ноември 2016 г. износът им за федерацията е спаднал с 46 на сто в сравнение със същия период от предходната година.

Според експертите кризата вече е стигнала и до заможните жители на Русия. "Те вече се отнасят по-избирателно към ценовата политика на производителите, към качеството и количеството на купуваните стоки и услуги", констатира аналитикът Дмитрий Лукашов.

"По време на криза в заможните и много заможните семейства расте потреблението на трайни стоки и услуги, които поевтиняват - някои марки скъпи коли, недвижими имоти с отстъпка, творби на изкуството", казва колегата му Алексей Антонов.

Общите тенденции в сферата на услугите са негативни. Според официалната статистика оборотът в търговията на дребно е намалял през периода януари-декември м. г. с около 5 на сто в сравнение с предходния, а в общественото хранене - с 3,6 на сто.

На фона на общия спад обаче са регистрирани и локални пикове. По данни на агенция "Автостат" за деветте месеца на 2016 г. пазарът на нови автомобили "Ламборгини" в Русия се е качил с 41% в сравнение със същия период от 2015 г. А за компанията "Ролс-Ройс" руският пазар през 2016 г. е бил най-големият в континентална Европа, допълва "Независимая газета".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: храниРусияпотребление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
В маментя 1евро = 63рубли и какво от това
218
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен274Виж курса на рублата първо тогава се изказвай :)
217
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
259 Адам смит Аз работя в Москва с още 2ма Българи заплатата ми е 95000рубли=1600евро плащаме за квартира по 150евро цените за храна са малко по скъпи от София но за газ и отопление много по ниски.
216
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На гол Г чифте ракети :)
215
2
 
4
 
! Отговори
Само това- преди 7 години
Коментара ми е : зарежете ги руснаците! Дайте правдиво описание на нас - българите!Колко сме добре и как сме стигнали европейците!
214
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До евала пичям си землянска храна, само че храна, истинска и приготвена, а не произведен продукт
213
1
 
1
 
! Отговори
евала пич преди 7 години
До Анонимен сигурно си извънземен и не употребяваш землянска храна и вода не гледаш тв не караш кола а директно се телепортираш и като се събудиш двата пръста в контакта и чаршафа в ***
212
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До залпът на Аврора"таварищите само плюете по САЩ и ЕС а пък се мъчите да живеете досущ като тях"това че ти правиш така не значи че всички го правятамериканския начин на живот е *** и вреден - телевизора - прозорец към света, бърза храна, ГМО, нитрати, антибиотици и хормони, живот на кредит, като колело в машина, служещо една единствена цел, на което му трябва платена "поддръжка" дори за най-малкото нещосамо глупец би желал подобен живот, аз лично ще пропусна
211
3
 
4
 
! Отговори
залпът на Аврора преди 7 години
ало таварищите само плюете по САЩ и ЕС а пък се мъчите да живеете досущ като тях взимайте си карайте таралясниците и си купувайте стоките сделано в русия щото ставате смешни
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
първо магазините бяха празни, сега пари нямалито е ясно че ще ги засегнат т.н. санкции, но какво да се прави, това е цената на независимостта, и трябва да понасяш отмъщението на фАЩ за това че отказваш да се подчиняваши пак са си добре руснаците, до 2 години няма да има и помен от ефекта на тия санкции, а ние робите пак ще си останем зле
209
1
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
До ФронтоА, не! Не забравяй, драги, че не само палачите бяха руснаци. Милионите жертви също бяха руснаци. А също украинци, татари, башкирци, кавказци, балтийци и т.н.
208
2
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Едно нещо трябва да се разбере от всички: няма такова животно "Партия"," болшевизъм"," комунизъм"-има хора,зад всичките тези неща хора стоят; и тези хора са р у с н а ц и ! Чудовищните злодеяния от последните сто години са дело на руснаци. Първичното зло е руснакът. Докато това не се проумее ще продължаваме в един и същи камък да се спъваме.
207
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия е немотия до шия.
206
1
 
7
 
! Отговори
срам и позор преди 7 години
предателска нация не си карат москвичите и новите лади а търсят фашистки аутомобили
205
1
 
5
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
В Русия минималната заплата е 7500 рубли = 115 долара.В Русия средната заплата е 25000 рубли = 380 долара.За сравнение в България, "най-бедната държава в ЕС":минималната заплата е 460 лева = 255 долара.средната заплата е 937 лева = 521 долара.
204
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Таракан Бактра IYI Всеки който си мисли 4е Русия разбира под добри отношения нещо друго от ГРАБЕЖ ПРИВИЛЕГИЙ и СЛУГИНАЖ е наивен гл,упак ПП русофилите да си наврат две
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби а всяка държава може да ги скъса от проверки забрани глоби и дела ДА не могат и капка да продадът бе да си платят А може и да ги НАЦИОНАЛИЗИРА рашко ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ не да реве русофобия
202
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борняшкия ве4е Ламборгини ли му казват в раша ?
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Таракан Бактра IYI много крадете особено Лукойл кога ще плаща данаци а
200
1
 
4
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Руснака ако свали всичко от себе си което не е руско по гол *** ще ходи. Некадърни са долн *** да си ушият, ама Ламбоджинита! Продават което от земята извира с огромна печалба, а внасят от пазар/от "запада"/, където нормите на печалба са съвсем други. Ама и на онези наивници от " Запада" в един момент ще им просветне. И тгава що го русина чака...!