Китайският президент иска свят без ядрени оръжия

Китай ще се стреми да създаде нов модел на отношения със САЩ
19 яну 2017 09:22, Елка Василева
12
Китайският президент иска свят без ядрени оръжия
Си Цзинпин. Снимка: Reuters

В реч пред ООН в Женева китайският президент Си Цзинпин призова за свят без ядрени оръжия и за унищожаване на сега съществуващите запаси, предаде Франс прес.

"Ядрените оръжия трябва да бъдат забранени напълно и унищожени, за да изградим свят без ядрени оръжия", заяви той пред близо 800 души, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и председателят на Общото събрание на световната организация Питър Томсън.

Китай ще се стреми да създаде нов модел на отношения със САЩ като част от създаването на "кръг от приятели" по света, каза Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

Освен това Китай се стреми към изграждането на всестранно стратегическо партньорство за координация с Русия, партньорство за мир, растеж и реформи между различни цивилизации с Европа, както и партньорство за единство и сътрудничество със страните от БРИКС.

Си Цзинпин се обяви против протекционизма в международната търговия. "Трябва да спазваме правилата на Световната търговска организация, да поддържаме открит, прозрачен и недискриминационен многостранен търговски режим и да строим достойна световна икономика", заяви китайският президент, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че търговският изолационизъм и изолацията "няма да донесат изгода на никого", а икономическата глобализация е облекчила сериозно търговията, инвестициите и движението на хора.

Мерките за сигурност, свързани с посещението на Си Цзинпин, превърнаха Женева в град призрак, отбелязва Ройтерс. Паркинги и магазини бяха затворени и достъпът до тях беше забранен, а сградата на ООН беше почти изпразнена. Повечето от близо 3000-те служители в нея се прибраха по-рано в домовете си.

Говорителка на ООН обаче заяви, че те са били подканени да работят от домовете си, защото 200-членната делегация на Си Цзинпин и 800-те присъстващи на речта му пристигат в момента, когато свършва работното време на служителите на ООН. "Причините бяха логистични, а не политически", подчерта тя.

Полицията спря протеста на петима активисти, които издигнаха тибетско знаме и лозунги "Арестувайте Ситлер, освободете Тибет" пред сградата на ООН, защото те не бяха получили разрешение за протеста си. Говорителка на асоциацията на Тибетската младеж в Европа определи случилото се като "срамно".

Малко по-късно започна разрешената прокитайска демонстрация, в която участваха около 100 души.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AKO PRMAHNAT JADRENITE ORAJIA TOVA ZNACHI KRAI NA VOENNOTO SDARJANE I ZAPOCHVANE NA GOLEMI KONVENZIONALNI VOINI ESTESTVENO SHE PECHELIAT DARJAVITE S PO MNOGOBROINO NASELENIE I MODERNO KONVEZIONALNO ORAJIE ZATOVA JADRENNOTO ORAJIE TRIBVA DA OSTANE
9
1
 
5
 
! Отговори
Reuters:) преди 7 години
Утопия драги Си - без големия боздуган наглосаксите ще се развилнеят, СПОМНИ си опиумните войни и перспективата всеки 3ти китаец наркоман (както тогава) ще избие от главата ти такива мисли.
8
0
 
3
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Заговорят ли за премахване на ядрените оръжия, това означава, че най-мощните ядрени сили в скоро време ще започнат да ги използват по предназначение !!!!
7
0
 
1
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Заговорят ли за премахване на ядрените оръжия, това означава, че най-мощните ядрени сили в скоро време ще започнат да ги използват по предназначение !!!!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приказки за наивници. Точно ядрените оръжия са предотвратили започването на трета световна. При ядрена война победители няма да има.
5
0
 
6
 
! Отговори
Маке-ариец преди 7 години
До къде стигна светът? Комунистите китайци да се изказват зряло и интилегинтно а президентът на САЩ да се държи все едно е в БигБрадър...
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще използва ами,като 2 години водиш война без ясни причини. Трябва да се радват останалите в Европа,че не получиха по една бомба да се кротнат за винаги. Вижте Япония сега , вижте Русия....Единия не си е научил урока.
3
2
 
13
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Само благодарение на тия оръжия САЩ не са почнали нова световна война. Инак да са запукали Русия от всички страни.
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умните хора говорят за премахване на ядрените оръжия, а злобното джудже разработва нови.Какво ли не прави лосионът с хората....
1
2
 
9
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Обаче Китай е вече трета ядрена сила....