Тръмп убеден: Ще направи Америка по-велика от всякога

Президентът се кълне днес пред две библии, чакат се над милион души
20 яну 2017 07:55, Александър Попов
22
Тръмп убеден: Ще направи Америка по-велика от всякога
Снимка: Reuters

Доналд Тръмп заяви, че ще направи "Америка по-велика от всякога", на митинг концерт във Вашингтон в навечерието преди да встъпи в длъжност като 45-ият президент на САЩ, предаде ДПА.

"Всичко, което направихме дотук, е толкова специално", каза Тръмп в реч пред мемориала на президента Линкълн. "В момента навсякъде по света се говори за него."

Избраният американски президент се самоопредели като "просто посланик" на движение, което иска да промени САЩ.

Пристигането на Тръмп в американската столица вчера постави началото на уикенд, който ще бъде съпътстван от официални събития, свързани с встъпването му в длъжност.

Още по темата

След като пристигна във Вашингтон, той се отправи с кортеж към своя хотел "Тръмп интернешънъл" близо до Белия дом, където обядва с някои от официалните лица, които ще участват в церемонията по встъпването му в длъжност, а също и с конгресмени от Републиканската партия, бъдещи членове на кабинета му и висши служители, които ще работят в апарата на Белия дом при управлението му.

На първата от обществените прояви по случай заемането на поста от новия президент Тръмп и вицепрезидентът му Майкъл Пенс отидоха до Националното гробище "Арлингтън", където положиха венец на американския Паметник на незнайния войн.

Вечерта пред момориала на Линкълн имаше концерт, в който участваха кънтри изпълнителят Тоби Кийт, актьорът Джон Войт, рокгрупата "Трий дорс даун" и други.

След речта на Тръмп имаше заря.

Кулминацията на проявите по случай встъпването му в длъжност ще е днес по обед, когато ще се закълне и ще произнесе обръщение към американския народ на Капитолия.

Денят на клетвената церемония ще започне по традиция с утринна религиозна служба в църквата "Сейнт Джон" до Белия дом, на която новият американски президент и вицепрезидент му Майк Пенс ще присъстват заедно със своите семейства. Оттам те ще отидат в Белия дом, за да пият по чай за сбогуване с досегашния президент Барак Обама и съпругата му Мишел. След "чаената церемония" Обама и Тръмп ще се отправят заедно към Капитолийския хълм, където пред сградата на Конгреса ще се състои церемонията по полагане на клетва. Тя ще започне в 16.30 часа българско време.

Полагането на клетва ще стане на специално изградена платформа пред Конгреса с 929 квадратни метра. На нея ще застанат участниците в церемонията и над 1600 гости, сред които напускащите постовете си президент Барак Обама и вицепрезидент Джо Байдън със семействата си, Тръмп и Пенс с жените и децата си, лидерите на Конгреса, конгресмени и сенатори, членовете на досегашното правителство и номинираните за тези постове в новата администрация, членовете на Върховния съд, членовете на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили и губернатори, посланици и представители на други страни. Освен тях на церемонията по традиция ще присъстват бившите президенти на страната Джими Картър, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън и съпругата му Хилари, която беше съперничка на Тръмп в президентските избори на 8 ноември.

Първи ще положи клетва Пенс, а после Тръмп. Клетвата се полага пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс. Тръмп ще положи клетвата върху две библии - тази на президента Линкълн и Библия, подарена от майка му, когато е бил на 9 години. След това Тръмп ще произнесе първата си реч като президент.

След полагането на клетва ще има официален обяд в чест на Тръмп и Пенс, който ще се състои в сградата на Конгреса. След банкета Тръмп и Пенс ще оглавят тържествената процесия по Пенсилвания авеню от Конгреса до Белия дом. Денят ще завърши с 3 бала във Вашингтон. Два от тях са за широк кръг участници и ще се състоят във Вашингтонския център за изложби и конференции. Третият е в чест на въоръжените сили на страната и ще се състои в Националния музей на строителството и архитектурата. Тръмп и Пенс ще се появят със семействата си и на трите бала.

Очаква се на церемонията по полагане на клетва и на тържествата да дойдат рекорден брой хора - до 3 милиона души, според организаторите на проявата. Правоохранителните органи предвиждат 900 000 посетители. За опазване на реда и сигурността по време на церемониите са мобилизирани 3000 полицаи и 5000 бойци от Националната гвардия на САЩ.

Освен опасенията от евентуални терористични актове, властите вземат мерки и за пресичане на намеренията на активисти от общественото движение "Дисръпт Джей-20", които обявиха намерението си да провалят церемонията.

По оценки на вестник "Вашингтон пост" разходите за церемониите може да достигнат 200 млн. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: избориДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха, Смешник! преди 7 години
Нищо няма да направиш, шматкo руска. Ще правиш каквото ти казва Господаря Пуtю, дето те избра и ще му целуваш краката когато ти каже.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да я направи велика,няма лошо,стига да не е за сметка на други държави,ако направи живота по-лесен и по-справедлив това е достатъчно
9
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Ако Тръмп успее да съхрани САЩ в сегашното им състояние ще е голям успех!Виж лу.ата бабетка щеше да ги провали гарантирано....
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е ясно...гаврата с руската кочииня продължава!
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шоуто започва. У нас сложихме Ал Бънди, при американците актьор. Няма да се учудя първата среща да е по между им!
6
8
 
2
 
! Отговори
Доктор Фауст преди 7 години
"Аз не бих препоръчал на Тръмп да сключи договор с Путин.Знам го от личен опит."
5
9
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Да, ще я направи първата изчезнала нация в модерната история.
4
4
 
23
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Нека пожелаем успех на Тръмп!Винаги трябва да се започва с добро!После ще оценим успехите и ще го окуражим ако не успее да се представи толкова добре.
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Елена Гилбърток но Тръмп е болен .....хипомания....и става опасно
2
1
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Я пак!На колко години е държава САЩ?Пич,това е феноменална липса на обща култура!
1
4
 
14
 
! Отговори
Уф тези Клинтън преди 7 години
Аз лично не харесвах семейство Клинтън оше от прочутата реч на Бил в НАСА 1992 г.Всъщност той беше един популист който освободи пеждурасовото порно от данъци за да окуражи белите жени потенциално да раждат от черни и така да елиминира расовите различия в Америка. След втория мандат той отчете че: "Белите жени вече нямат проблем да правят секс с черни мъже." и постави задача да ги научи да раждат.Въпреки че г-жа Клинтън не демонстрираше вербално такава политика, тя я продължи.