10 години България в ЕС – все най-бедни, извън Шенген...

Коментар по темата на Ивайло Калфин и Николай Василев в "Брюксел 1"
21 яну 2017 10:32, Василия Пейчева
236
10 години България в ЕС – все най-бедни, извън Шенген...
Снимка: bgonair.bg

10 години след членството България остава най-бедната страна в ЕС. Това коментираха в "Брюксел 1" бившите вицепремиери Ивайло Калфин и Николай Василев, както и Юлиана Николова от портал "Европа" и Петя Георгиева от НБУ.

Ивайло Калфин смята, че през тези години България не е насочила средствата от оперативните програми към икономиката, за да има промяна в страндарта на живот. По думите му ако Бълагрия е искала да запази гражданите си, е трябвало да създаде по-добри условия за тяхното развитие. Това обаче не означава, че членството в ЕС е лошо.

Юлиана Николова акцентира, че оставаме най-бедни, защото производителността на труда не се е развила. Все още голяма част от населението смята, че ЕС трябва да промени правосъдната ни система.
 
А Николай Василев смята, че сме най-бедни в ЕС, защото влязохме и като такива. Добрата новина е, че все пак бедността намалява, а не се увеличава. Той смята, че през последните години икономическият растеж е добър, а Гърция не трябва да е критерий за сравнение.

България е далеч и от еврозоната, смята още бившият вицепремиер Николай Василев. 

Според него членството е било реално през 2015 г. Сега обаче се отдалечаваме. Причината за това е, че правителството не поставя въвеждането на еврото като приоритет.

"Проблемът е дипломатично-икономически: Нас не ни искат, а ние не правим достатъчно, за да ни поискат", коментира Николай Василев.
 
Калфин пък смята, че членството в еврозоната трябва да стане, когато Бълагрия е готова за това. Сега тя не е. "Ако сега влезем, това няма да е добре за хората и икономиката", аргументира се Ивайло Калфин.

Николай Василев контрира, че въвеждането на еврото няма да удвои цените, както се говори и спекулира с темата. Той смята, че още един надзор над банковата ни система ще е сигурност, че няма да се стигне до фалит като този на КТБ.

Юлиана Николова пък смята, че първо трябва политически да сме готови за еврото, като знаем какво искаме от еврозоната, какво ще ни донесе тя и каква икономика искаме да развиваме.

По отношение на мониторинговия доклад по правосъдие и вътрешен ред Юлиана Николова коментира, че преди 5 години той е бил излишен. Сега обаче е необходим, за да продължи съдебната реформа.

А Калфин акцентра на това, че мониторингът не помага и е излишен.

Петя Георигева от НБУ е на мнение, че той трябва да продължи, защото без него правораздавателната система няма да успее.

По темата с Шенген Николай Василев коментира, че технически сме готови, но не трябва да бъдем сравнявани с останалите страни от безграничната зона.

Калфин смята, че сега е по-добре да не сме член, защото с Румъния сме буфер, който спира мигрантите към останалите страни.

Юлиана Колева обясни, че не сме в Шенген заради променената обстановка в региона и общото недоверие към България.

В студиото на "Брюксел 1" гостите на Милена Милотинова коментираха и кандидатурата на българския еврокомисар.

Според Калфин липсата на еврокомисар е унизително за страната ни. Така губим влияние и портфейл. 

Юлиана Николова определи сутуацията като още една голяма тухла към имиджа ни. А Петя Георгиева акцентира, че е странно как страна-членка не е била подготвена за тази ситуация, при положение, че е знаела за смяната.

Гледайте предаването "Брюксел" 1 по Bulgaria ON AIR тази събота от 17:30 ч.

7866 гледания   |  Още видео


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
3
 
! Отговори
балък преди 1 година
бедни сме, защото сме разделени. и за да сме разделени, ни държат бедни. спасяването поединично и тарикатщината ни държат бедни. 500+ г. селекция не са малко за никоя порода.
134
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бедни сме щото е пълно с путинопитеци.
133
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 години след членството България остава най-бедната страна в ЕС.

ако ви бяха подредили до стената като Чаушеску нямаше да е така.
132
0
 
8
 
! Отговори
Armagedon преди 1 година
Тези за които се докаже се докаже,че са действали злоумишлено и срещу интересите на България в присъдите им да бъде вписано,че се лишават и от трудови стаж.
131
0
 
9
 
! Отговори
тя преди 1 година
Ами с този крадлив политически "елит" ,какво очакваш , а и прости...
130
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами с тоя прост народ какво очаквате?
129
0
 
9
 
! Отговори
Armagedon преди 1 година
Ей тези,които сега ходят по разни медии да ни учат на морал,икономика и ценности направиха разрухата за да се облажат от богатството на милиони българи строили през годините преди прехода.Всички бяхме за преход от планова към пазарна икономика но не и за грабежа на създаденото."КОЙ" и кога ще направи ревизия на прехода и ще натика всички виновници за разрухата на България там където им е мястото.Не вярвам на нито един настоящ политик или партия била в управлението до сега.Може би сега е момента
128
0
 
12
 
! Отговори
Armagedon преди 1 година
В България се строят магистрали,които излизат4-ри пъти по скъпи оттези,които се строят не само на запад ами и тези които се строят в съседните ни страни.А за строителството на оградата по протежение на южната ни съседка Р.Турция да не отварям дума.То китайска стена да бяхме строили щеше да ни излезе по ефтино. Ето затова сме бедни.Разрушено и разграбено бе всичко онова което можеше да ни направи богати и да бъде икономиката ни рентабилна като в Чехия,Словакия, Унгария,но продажниците ни продаоха
127
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ами вдигнете пенсионната възраст до сто години и ще стане най богатата държава без
население Честито
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Schengen na bg ne trabva s bednosta e ot 27 g komunjagite koito se prebojadisaha v gerb dps reformatori patrioti kato 4engeto simionov i dr kalfin saschto e bogat s mn imoti saradi nego vanschno ostana s nisko nivo 4inovnizi 4engeta donosnizi diplomati nula te sa ot jivkovo vreme tagrov prnsionera i mn dr vse bkp no pislanizi pensioneri
125
0
 
15
 
! Отговори
Избягал преди 1 година
При такова крадене от всички и на всичко , положението на което сте не е много зле.....
124
0
 
29
 
! Отговори
Armagedon преди 1 година
След Нейков , Калфин е най-мразеният социален министър.Какво направи за България и за българският народ,като беше в Брюксел комисар,тази подла душичка?Ако в БГ-тото имаше правосъдие.Първанов,Калфин и Петков сега трябваше да търкат наровете в Централният софийски а не да ходят по телевизиите.А Николай Василев и Милен Велчев трябваше да са в съседна на тях килия,защото щетите които нанесоха на България,са не само финансови ами и убийствени за българският народ,защото са и морални.Ама няма "КОЙ"
123
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никога няма да станем нормална страна докато ни управляват настоящите политици,ако трябва военен преврат да стане но трябва да се изчисти управлението от професионални политици(крадци)и да се почне начисто с млади и нови хора непартийни
122
0
 
15
 
! Отговори
голям праз преди 1 година
Голям праз че българина бачка за 460 лв минимална заплата,нали 240 депутат работят за 6 бондака.
121
0
 
25
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Калфин и вие бяхте в управлението и какво направихте въобще - нищо а сега коментирате нещо което всички виждаме и знаем от години - защо - защото да привлечете хората.Нови лица трябват - истински а не мутри и нечестни - родолюбци трябват.С поздрав господине
120
0
 
1
 
! Отговори
Montiorite преди 1 година
Moe da sme bedni, ama imame 300 deputati, nad 400 partii, nad 3 miliona partizani i haiduti, chetnici, iadreni pribori, iadreni injeneri, piloti, ban, buk, spartan, kugar, tigri, vrajdebna, bistrica, dragana, krushevo, iablanovo, borino, peleti, buketi...a kakvi bolidi ima v prezidentstvoto, ministerskia savet, narodnoto parlalamentario, partizanskite klubove....klimatici na vseki kmetski klozeten prozorec, proizvoditeli na portokali, ogledala, trenove, kobari, helikoptari, pensioneri v unesco.
119
1
 
11
 
! Отговори
ТОЧНО ТАКА ! ! преди 1 година
Това е единствения и гарантиран начин да останем в сферата на Москва и да мразим евросъюза . Комунистите и социалистите си знаят работата.
118
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме толкова тъпи да констатираме отвратителното си положение. Не сме толкова тъпи да разберем че едни и същи мутри ни грабят и управляват над седемдесет год. Наглоста няма граници.
117
3
 
20
 
! Отговори
10 години преди 1 година
Началникът на Калфин - Първанов беше в Президенството и успя да върне България назад с още десет години.
Вън всички агенти от ДС от държавното управление
116
4
 
25
 
! Отговори
180 преди 1 година
Много точен коментар. Това е една от причините. Другата е некадърното крадливо управление на ГРОБ.