10 години България в ЕС – все най-бедни, извън Шенген...

Коментар по темата на Ивайло Калфин и Николай Василев в "Брюксел 1"
21 яну 2017 10:32,
236
10 години България в ЕС – все най-бедни, извън Шенген...
Снимка: bgonair.bg

10 години след членството България остава най-бедната страна в ЕС. Това коментираха в "Брюксел 1" бившите вицепремиери Ивайло Калфин и Николай Василев, както и Юлиана Николова от портал "Европа" и Петя Георгиева от НБУ.

Ивайло Калфин смята, че през тези години България не е насочила средствата от оперативните програми към икономиката, за да има промяна в страндарта на живот. По думите му ако Бълагрия е искала да запази гражданите си, е трябвало да създаде по-добри условия за тяхното развитие. Това обаче не означава, че членството в ЕС е лошо.

Юлиана Николова акцентира, че оставаме най-бедни, защото производителността на труда не се е развила. Все още голяма част от населението смята, че ЕС трябва да промени правосъдната ни система.
 
А Николай Василев смята, че сме най-бедни в ЕС, защото влязохме и като такива. Добрата новина е, че все пак бедността намалява, а не се увеличава. Той смята, че през последните години икономическият растеж е добър, а Гърция не трябва да е критерий за сравнение.

България е далеч и от еврозоната, смята още бившият вицепремиер Николай Василев. 

Според него членството е било реално през 2015 г. Сега обаче се отдалечаваме. Причината за това е, че правителството не поставя въвеждането на еврото като приоритет.

"Проблемът е дипломатично-икономически: Нас не ни искат, а ние не правим достатъчно, за да ни поискат", коментира Николай Василев.
 
Калфин пък смята, че членството в еврозоната трябва да стане, когато Бълагрия е готова за това. Сега тя не е. "Ако сега влезем, това няма да е добре за хората и икономиката", аргументира се Ивайло Калфин.

Николай Василев контрира, че въвеждането на еврото няма да удвои цените, както се говори и спекулира с темата. Той смята, че още един надзор над банковата ни система ще е сигурност, че няма да се стигне до фалит като този на КТБ.

Юлиана Николова пък смята, че първо трябва политически да сме готови за еврото, като знаем какво искаме от еврозоната, какво ще ни донесе тя и каква икономика искаме да развиваме.

По отношение на мониторинговия доклад по правосъдие и вътрешен ред Юлиана Николова коментира, че преди 5 години той е бил излишен. Сега обаче е необходим, за да продължи съдебната реформа.

А Калфин акцентра на това, че мониторингът не помага и е излишен.

Петя Георигева от НБУ е на мнение, че той трябва да продължи, защото без него правораздавателната система няма да успее.

По темата с Шенген Николай Василев коментира, че технически сме готови, но не трябва да бъдем сравнявани с останалите страни от безграничната зона.

Калфин смята, че сега е по-добре да не сме член, защото с Румъния сме буфер, който спира мигрантите към останалите страни.

Юлиана Колева обясни, че не сме в Шенген заради променената обстановка в региона и общото недоверие към България.

В студиото на "Брюксел 1" гостите на Милена Милотинова коментираха и кандидатурата на българския еврокомисар.

Според Калфин липсата на еврокомисар е унизително за страната ни. Така губим влияние и портфейл. 

Юлиана Николова определи сутуацията като още една голяма тухла към имиджа ни. А Петя Георгиева акцентира, че е странно как страна-членка не е била подготвена за тази ситуация, при положение, че е знаела за смяната.

Гледайте предаването "Брюксел" 1 по Bulgaria ON AIR тази събота от 17:30 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
Dai ban bum преди 7 години
Kakvo go gree i radva bulgarina ot severna bulgaria ot selo kaloian, kato mu e studeno u doma, nema nablizo otkade da si kupi bg toplivo, nema otvoren pat, ima bg rabota i bg zaplata za 300 euro, banditka vinetkova ne e pochistila republikanskia vinetkov pat s parite ot negovite vinetki i danaci sgradi i kurnik, taksi sme-th, a asfalt sultan saniral bil 1 blok na 1 aitozlia, deto nikoga nema da go vidi i da si oplakne barem okoto, a on e upotrebil narodnite pari iot negovite danaci?! Pornobg?!
68
0
 
4
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
сичко ще се оправи , довечера си пуснете господари на ефира , пастите са от мене .
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Причините за незавидното състояние на страната са комплексни.Като важна причина за мен е манталитетът,който упорито отказваме да променим-инертност,нихилизъм,липса на гражданско общество и позиции,робска психика,разделение на обществото...Всичко е причина и следствие,защото и некадърните политици,които съсипват държавата от 27 г ...са наш избор, и това че гледахме съсипията без да реагираме е наша вина...В този ред на мисли- не съм оптимист за бъдещето на държавата.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Бгето не се произвежда нищо а от къде бите шойн идват пари за бмвета и мерцедеси - всичко на държавни кредити и заеми и никога няма да може да ги върнем тези пари. Който е млад да си мисли дали да стои тук и чака да стане някакво чудо.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така чета коментарите на някой по-доло... Добре де кауни, сега соца го няма, направете партия, оправете българия. Нали сте свободни и т.н...Гледайте сега... Нищо не става от Вас и никога нищо няма да направите, който и да дойде на власт... Просто е време да свикнете с тази мисл, че Вие просто не ставате!
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има изход и то не един - Терминал 1 или Терминал 2 !
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Калфин, като какъв се изказвате? За тия 10 години два пъти бяхте министър, а бяхте и евродепутат! Вие някаква отговорност за това българинът да живее зле имате ли? Или просто като всеки комунист винаги виновни са ви другите, завашите грешки, за вашите управления, за вашите кражби, другите са виновни!
62
3
 
5
 
! Отговори
парадокси БГ преди 7 години
Стига с това"най -бедни" .....най- неинициативни сме и най- негативно настроени .Има и то много места в света дето хората са без чиста питейна вода ,без храна и то не само за един ден......това е реалната бедностПри нас -не знам статистика ,но повечето са в собствени жилища ,всеки с личен CSMИма хора дето постоянно работят на по две места и такива дето ама никога не си намериха работа.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се видят последствията от соца може със сигурност да се каже, че мързеливците и некадърниците се размножиха и тенденцията е в негативна посока. По-зле може, ама по-добре никога.
60
2
 
2
 
! Отговори
Баба преди 7 години
До Анонимен 91"Свободата, Санчо, е най-ценното човешко благо..." и честта - ей тия липси ми пречеха най-много. Както и всеобщото лицемерие и уравнивиловка. Фалшът. Масовите лъжи. Мога още да изброявам...
59
1
 
14
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Бедни сме,защото се краде на едро и нищо не стига до обикновените хора.А се краде безразборно,защото не им се търси съдебна отговорност.
58
2
 
7
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Нито Брюксел е виновен, ни Европейския съюз!!!!Виновна е сектата която ни управлява и нейните сектанти привърженици(простия народ).
57
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 92: Щеше да бъде чудесно, ако беше прав, че в България е достатъчно човек да е работлив, за да живее добре. Но ако отидеш в някое село, а и в някой от малките градове, какво ще направиш, за да живееш добре. Ще отвориш магазин, ресторант? Вече има, а хората нямат пари. Ще сееш домати и краствици? Няма кой да ти ги изкупи, или ще дава стотинки за тях. Ще работиш в някое местно предприятие? Безработни много - дават минимална заплата. Ще отвориш собствено: а пари за рушвети на плеяда чиновници?
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Киро кофражистаТи симного зле мойто момче... Ама много зле... Правец нямаше така ли? Или при онова време на запад всички с ламтопи ходеха...Добре, че тук на форума не се вижда сега като го има всичко това ти какво си захапал от цялата работа... Андроидче, за 50 лв? и някой опел 75 набор на газово?
55
2
 
4
 
! Отговори
Тончо. преди 7 години
Еми трябва лустрация,само ние не направихме и сме си най-бедни.Не може с планова икономика да стане.Не може структурата на старата администрация да стане и още други неща.
54
3
 
2
 
! Отговори
Th преди 7 години
Оставете бедността, и ромите са бедни, но поне са щастливи, правят деца и не им дреме. Тези, които изкарат някой лев навън, защо не се връщат според вас? Нали биха си живели царски покрай останалите бедняци.
53
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен...Днес при капитализма живеем добре....************А два милиона пенсионери как живеят или и те са некадърни ????
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 85Авторитетно мнение така гледам... Сега ако почна да те питам кое именно най много ти пречеше, да не се окаже, че си 95 набор?
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Киро кофражистаИмаше едни охранени комунисти, които вечно бяха на власт и обясняваха как щял да дойде комунизъма /незнайно кога/защо имаше ? Те са си тук и са по цял свят. Наричат се "капиталисти" и "лихвари" и си живеят в "комунизма", ама техният черно-бял комунизъм с ***, пергела, голямото "G" и шотландсата пее*растка престилчица и търсят "Светлината", която щял да им даде "Архитекта"
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради специалисти по *** отново има голям шанс да загубим България!!!