Маршът срещу Тръмп е събрал 500 000 души във Вашингтон

Хиляди жени протестираха из улиците на Европа
Обновена: 21 яну 2017 19:28 | 21 яну 2017 18:37, Анисия Иванова
297

Протестът във Вашингтон. Снимка: БТА

Протестът на жените срещу Доналд Тръмп е събрал тази сутрин в центъра на Вашингтон около 500 000 души. Това съобщи в "Туитър" Кевин Донахю, заместник-кмет по обществената сигурност и правосъдието, предаде Асошиейтед прес.

Предварително се очакваше в т. нар. марш на жените да участват около 200 000 души. Още от ранното утро стичащите се тълпи даваха знак, че те ще бъдат по-многобройни от зрителите на вчерашната церемония по встъпването в длъжност на новия президент.

Също в "Туитър" Хилари Клинтън, която бе победена от Тръмп на изборите през ноември, поздрави участничките в днешния протест срещу президента. По думите й този протест е "важен, както винаги". В съобщението си в социалната медиа Клинтън бе включила и лозунга от предизборната си кампания: "Ние винаги сме по-силни заедно".

Хиляди жени днес излязоха и по улиците на някои европейски столици срещу новият президент на САЩ Доналд Тръмп, поемайки щафетата от Азия, преди голямата акция, планирана във Вашингтон по-късно през деня, в която се очаква да се включат близо четвърт милион души, предаде Ройтерс.

"Сега е моментът да напишем история в битката за равенство", заявиха организаторите на протеста в Лондон. Демонстрантите скандираха "Станете. Говорете. Разобличете."

"Днес Лондон се присъединява към света, за да покаже колко много ценим правата, които всяка жена трябва да има", заяви кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от Ройтерс.

Аналогични протестни походи имаше днес още в Берлин, Париж, Рим, Виена, Женева и Амстердам. Известни личности, борещи се за спазването на женските права, като Бианка Джагър, певицата Шарлот Чърч и актьора Иън Мъри Маккелън, изразиха подкрепа за демонстрациите срещу Тръмп, който вчера положи клетва като 45-ия президент на САЩ.

В други градове на САЩ, сред които Ню Йорк, Бостън, Лос Анджелис и Сиатъл, също ще има общо 300 подобни протестни акции.

Хиляди демонстранти, мъже и жени, започнаха днес деня с такива походи в Австралия и Нова Зеландия, което е нещо безпрецедентно, допълва Франс прес.

"Искам да защитя нашите права и да привлека вниманието върху факта, че когато хората демонстрират заедно, те са силни", каза Триша Норман, на 72 години, пристигнала във Вашингтон от Северна Каролина.

В съботната утрин метрото на американската столица бе пълно с жени, носещи розови шапчици с котешки ушички (pussy hats), превърнали се в символ на опозицията срещу Доналд Тръмп.

Очаква се над един милион души да се включат в днешните женски шествия, за да заклеймят сексизма и сексуалното насилие и да настоят за зачитане на правата на жените. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не протестират само за правата на жените. Сега слушах СНН. Искат и права за нелегалните имигранти.
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 153 то и Орбан го обявяват за про руски А той е ПАЛИЛ руските СССР танкове на времето
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ НЕ СА ИМАЛИ ПРОРУСКИ ПРЕЗИДЕНТ ПРЕЗ 21 ВЕК А ВЕРОЯТНО И ПРЕЗ 20 ВЕК!!ТЪЙ, ЧЕ САШ НЯМА КАК ДА ГО БЪДЕ В ТОЗИ МУ ВИД ВЕЧЕ!
93
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ 7 АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ПОИСКАХА ДА СЕ ОТДЕЛЯТ!!! ТОВА БЯХА Тексас, Луизиана, Флорида, Северна Каролина, Алабама, Джорджия и Тенеси.ТОВА НЕ СЕ СЛУЧИ САМО, ЗАЩОТО БАРАК ОБАМА ИМАШЕ НУЖНИЯ АВТОРИТЕТ И БЕШЕ ОБЕДИНИТЕЛ ЗА САЩ!!!----------АВТОРИТЕТА НА ТРЪМП Е БЛИЗЪК ДО 0% И ВЕЧЕ НЯМА КАК ДА СПРЕ РАЗПАДА!!!А ЗАРАДИ ИЗБОРА НА ТРЪМП НЯМА ДА СА САМО 7 ОТ ЩАТИТЕ В САЩ А ЩЕ СА ПОВЕЧЕ, ЗАЩОТО ХИЛЪРИ ПЕЧЕЛИ С 1 МИЛИОН И 300 ХИЛЯДИ ГЛАСА ПОВЕЧЕ ОТ ТРЪМП!!!
92
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 7 години
НЕЩО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО САМО ЖЕНИТЕ,ТЕ ЛИ СА НЕЗАДОВОЛЕНАТА ЧАСТ ОТ ГЛАСУВАЛИТЕ,,НАЛИ ТРЪМП ЩЕ РАБОТИ ЗА ОБИКНОВЕННИЯ АМЕРИКАНЕЦ,НЕЩО СВЕТА СЕ ОБЪРКА,ДАНО АМЕР.ЦЕНТРАЛИ ДИГНАТ ТОКА ДА ИМ ПОМОГНЕМ ДА СЕ ОПРАВЯТ,НОВИТЕ НИ БРАТЯ,АКО ЩЕ НАМАЛИМ НАШИЯ ИЗЛИШЪК,КАТО ИМ ГО ДАДЕМ,НИЕ ЩЕ СТОИМ ГЛАДНИ,КОНЦЕСИИТЕ ЗА ЗЛАТОТО ДА БЪДАТ 100%ЗА ТЯХ,НИЕ ВСЕ ЩЕ НАМЕРИМ КАКВО ДА ЯДЕМ,НЕ МОЖЕМ ДА ГЛЕДАМЕ ТОЛКОВА НЕЩАСТНИ ХОРА ДА ЕДНО МЕСТО-.КАТО СЕ ОПРАВЯТ МОЖЕ И ТЕ ДА НИ ПОМОГНАТ,НИЕ ЗА СЕГА СМЕ ЦЪФНАЛИ .
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко ти Борисов е противоположност на Тръмп и на следващите изборище получи шут в ***.
90
7
 
2
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Още протести ще има особено лудия като започне с глупостите си. Щял да изведе 2 милиона нелегални имигранти престъпници ве. От държава в която всички са въоръжени. Ще стане Кербала там много скоро...
89
7
 
19
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 7 години
Какво означава да протестираш срещу ЗАКОННО избран президент ?Това означава, че не уважаваш законите и реда в най-демократичната държава в света !Значи ти си против демокрацията ... Против правилата. Против всичко, което олицетворяваше американската държава през последните няколко десетилетия.Е, тогава какво мнение може да имаме за тези протестиращи ?
88
0
 
9
 
! Отговори
Гледай ти преди 7 години
Толкова много жени ли е хващал Тръмп там...? Е много бе!
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПИТАГОР МАВРУДИС имало е Рим първите 100 години след основаването Тогава вси4ки са били Патриций -Бащи основатели - Демек първите заселници - макар 4е ако им разправяш демокрация и гърци жив ще те одерат (
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо протестират в тезинеамерикански градове?Тръмп е президент на САЩ.Като не им харесва на американцитете ще се оправят вътрешно.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука има много хора за които Русия или Америка ... или Турция са по-скъпи и по-важни от България.Това са предателите които заслужават и срам и смърт !И още не е късно за справедливост !
84
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците никога не са били роби, свикнали са на свобода, законност и ред.Руснаците винаги са били роби. Свикнали са на бой, глад, пияннство, измами помежду си, лагери в Сибир, вечна мизерия.Такива не могат да са приятели
83
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарят Тръмп го закъса от самото встъпване.Никога не е имало такива мащабни протести срещу встъпващ в длъжност "американски" президент.
82
1
 
13
 
! Отговори
а1 преди 7 години
Маршът срещу Тръмп е събрал 500 000 души във Вашингтон??????-------Дааа.... отбягвайте консумацията на ГМО, че погледнете до къде докараха населението на САЩ!Не омраза, а съжаление заслужават бедните хорица.
81
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРазберете едно - и Русия, и Америка в момента са като два хищника, които убиват всичко, което не им влиза в сметките ...Ако българския народ не се обедини около България - свършени сме !Клуон.
80
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А и тук утайките реват срещу Радев.
79
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разберете едно - и Русия, и Америка в момента са като два хищника, които убиват всичко, което не им влиза в сметките ...Ако българския народ не се обедини около България - свършени сме !
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 118 то и путин не го щат в много региони на руската федерация да се разпада и тя какви са тези двойни стандарти
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Протестът на жените срещу Доналд Тръмп е събрал тази сутрин в центъра на Вашингтон около 500 000 души ... Аналогични протестни походи имаше днес още в Берлин, Париж, Рим, Виена, Женева и Амстердам'' - И КАКВО ОТ ТОВА , ГОСПОДА НЕОЛИБЕРАЛИ ?!!!