Турският парламент проправи пътя за референдум напролет

Целта са по-големи правомощия на президента Ердоган
21 яну 2017 08:12, Елка Василева
56
Турският парламент проправи пътя за референдум напролет
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският парламент прие на второ четене проект за конституционни поправки, целящи да увеличат правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това проправя път за свикване на референдум напролет, предаде Франс прес.

Текстът беше одобрен с 339 гласа - с девет повече от мнозинството от три пети, което се изисква, за да се подложи реформата на референдум.

На заседанието, продължило цяла нощ и приключило рано тази сутрин, законодателите гласуваха пакет от поправки, предложени от управляващата партия на Ердоган.

Турският премиер Бинали Йълдъръм приветства резултата с думите: Сега поверяваме това на народа, сега той има думата и той ще реши.

Президентът и поддръжниците му твърдят, че промените ще донесат стабилност, но критиците смятат, че поправките ще предоставят твърде много власт на президентската институция, посочва ДПА. Ердоган, който управлява Турция от 2003 г., и без друго вече е обвиняван в засилващ се авторитаризъм.
 

/БТА/

 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"критиците смятат, че поправките ще предоставят твърде много власт на президентската институция,"

A tiq kritici za6to si nqmat kandidat prezident koyto da si go izberat. 😁
13
8
 
2
 
! Отговори
КОЛЬО преди 1 година
Смее ли някой да гласува против. Затворите са пълни ама ще се намери още едно място. Ще пуснат някой убиец който не е против Ердоган.
12
15
 
13
 
! Отговори
Кемал преди 1 година
В Турция е много по-демократично в сравнение с Кърджали.За седем години Караянчева създаде свой вилает,в който властва доносничеството,слагачеството и политическата репресия!Стотици са уволнените,унизените,отстранените от въпросната дама,която олицетворява най-висшата форма на дебилна омраза и отмъстителност.За съжаление,Кърджали отново стана друга България.
11
11
 
19
 
! Отговори
ИСТИНАТА ЗА БГ преди 1 година
И каквото да кажете Турция не само икономическа развита страна но и умствено разбита.Къде се чуло и видяло в България,парламента да разглежда поправките на закона и сетне същия парламент да остави в ръцете на турския народ да реши и да избира съдбата на Турция чрез референдум.А сега приканвам всички да се молите някой ден и ние да имаме такъв парламент с достойни и милеещите за родината народни избраници и в България.
10
23
 
6
 
! Отговори
референДУМ преди 1 година
Когато болшинството от населението на една държава е малограмотно, референдумът е най-голямото зло . Хората гласуват за нещо, което не разбират и не знаят какви последици може да има , а това остава и за другите поколения.
9
9
 
22
 
! Отговори
Из коментарите преди 1 година
България има интерес от стабилна, а не демократична Турция. Каквото и да означава това. Ердоган няма да е вечен а за нас е по-важно Турция да не бъде подпалена.
8
11
 
29
 
! Отговори
преди 1 година
"Турският парламент прие на второ четене проект за конституционни поправки, целящи да увеличат правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган."

Пак тенденциозни изявления! Проектът е за конситуционни поправки, целящи да увеличат правомощията на президента на република Тюркийе, а не на Ердоан! Има голяма разлика. Журналистиката на този сайт е под всякаква критика!
Спомням си преди време, как бяхте публикували тука снимки от президентския дворец на Тюркийе, твърдейки ще това е двореца на Ердоан!
7
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
накратко!!!!!!!! ЕРДОГАНИЯ И В МОМЕНТА СИ Е ХАЛИФАТ :D НО СЪСПРОМЕНИТЕ ЩЕ СЕ ЦЕНТРАЛИЗИРА ВЛАСТТА ВЪВ СУЛТАНА ОПА ХАЛИФА! :D

С ДВЕ ДУМИ ЕРДОГАНИЯ И В МОМЕНТА НЕ Е РЕПУБЛИКА НО ЩЕ СЕ ТРАНСФОРМИРА В ХАЛИФАТ ОФИЦИАЛНО :D

ВЪРВИ ПО ПЪТЯ НА ИРАН А МОЖЕ БИ И МНОГО МНОГО ПО-ЗЛЕ :D
6
22
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Референдума ще е нагласен и диктатора ще е официално цар... Ужас.
5
21
 
19
 
! Отговори
Циник преди 1 година
(не)Драги ми, турски (не)съграждани - чок зор с Ер сдухан- паша а? Не бързайте да ходите в Тюркията, че както е тръгнало може погрешка да ви окаушат, и да хвърлят ключа! Ако съм на ваше място (опазил ме господ) щях да се срамувам - да се нарека Турчин! Има нещо наистина сбъркано в целия ви "миллет"! Един корумпиран диктатор ви избива, и прави на 2 стотинки - а вие му ръкопляскате, и пригласяте!
Прави са останалите юзъри - хак вие...и ви е малко!
4
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей !. Как ще правят референдум в Турция като според нашите сороски евроатлантици там е диктатура?. А, тука пре нашата евроатлантическа демокрация депутетите отхвъррлиха референдума на 25000000 гласували. Май в Турция е демокрация а в БГ е сороска пе...стия.
3
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Султан султан ама не целува ръка а вашите продажни ?
2
13
 
11
 
! Отговори
Циник преди 1 година
...и ставаме свидетели...как от уж светска Турция....става султанат! Лъсна (анти)културата на турския избирател! Харесва им явно - някой да ги коли, и беси , и да пляска с камшика по кухите им кратуни! Берлинската Мурксул-ханъм му преведе и 3 милиарда евро, и му обеща - да го приеме в евросъюза! Няма да е зле - да побърза - преди същия да се е разпаднал!
1
19
 
20
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Ердоган срива всички устои на наследството на Ататюрк. Не че това няма да му изяде главата, но за съжаление затри Турция.