Оцелелите от хотела-ковчег: Плакали, чакали... Живи сме!

Най-страшно било очакването в тъмата и жаждата – смучели лед
22 яну 2017 21:31,
8

Снимка: Reuters

Деветимата извадени живи от затрупания от лавина италиански хотел "Ригопиано" престояли 58 часа неподвижни, на тъмно, без да ядат и пият, смучейки лед и опитвайки се да не полудеят, разказва историята им вестник "Република".

Оцелелите нямали представа за времето и всеки от тях правел различни неща – някои се молели непрекъснато, други oкуражавали останалите, трети подскачали при всяко изскърцване на снежните маси с думите: "Те са! Идват да ни спасят!"

Още по темата

От време на време всички крещяли: "Живи сме". През цялото време говорили, плакали, карали се, борели се с всички сили да оцелеят, включително и децата, пише изданието. 

Освен Джампиеро Парете, който излязъл от хотела, за да вземе аспирин от колата, минута преди лавината да падне, всички останали от спасените са оцелели, защото се намирали в салона до камината.

Почувствали силното треперене на сградата, мислейки, че е земетресение. В един момент настъпил и страхотен грохот, последван от тъмнина. Жената на Джампиеро – Адриана, успяла да светне с мобилния си телефон, видяла сина си, прегърнала го. Започнала да вика дъщера си – и тя се оказала наблизо. До нея били и другите две деца – така всички се оказали заедно.

58 часа всички престояли на тъмно, в дупките си, без да могат дори да се изправят на крака. Според тях най-трудна за преодоляване била жаждата. Оцелелите си мокрели непрекъснато устните с лед и мръсен сняг. 

В друга въздушна "клетка" пък били заклещени двойката Джорджа и Винченцо и още един турист – Джампаоло, който бил с притисната от паднала греда ръка.

Най-тежкият момент бил на втория ден, когато не чували никакви шумове отникъде и започнали да губят сили. Винченцо призовавал непрекъснато останалите да устоят. В един момент чули спасителите и започнали да чукат по стоварения върху главите им таван.

"Аз съм Джорджа и съм жива“" изкрещяла едната от оживелите. "Това беше най-хубавото нещо, което съм казала досега в живота си", допълва тя.

До момента са извадени живи 9 души от затрупания от лавина хотел в Абруцо в сряда. Пет трупа са измъкнати от хотела. Издирват се други 23 души под развалините, но спасителите обявиха, че вече 24 часа не долавят никакви признаци на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То при заметресение в планина камъните веднага падат и се понасят заедно с лавините надолу,а то привечер се случило сякаш има и други причини за образуване на лавини смесени с камъни и обломки,възможно е от силен звук като от реактивен двигател на ниско прелитащ самолет покрай върха едва смогнал да го преодолее или спуснал товар в тези места пък паднали дето там не трябва,иначе тази смес камъни и сняг с обломки разни се движи бързо,все пак на такива върхове и склонове се води наблюдение с отчет
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако хотелът е ковчег, както са го кръстили драскачите, не е ли по-правилно т.н. оцелели да се нарекат възкръснали? Аман от пишман кръстници
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, кой би предположил, че върху хотел разположен в основата на висок връх зимно време би могла да падне лавина. Къде се е чуло и видяло зимата от високи върхове да падат лавини?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че са скърцащите снежинки че да подскачат...
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЪЧУВСТВИЯ И СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ЗА ЖИВИТЕ ПОСТРАДАЛИ , КАКТО И ЗА БЛИЗКИТЕ НА ПОСТРАДАЛИ И ЗАГИНАЛИ! КОШМАРНА ТРАГЕДИЯ! ЯВНО СЕ УМНОЖАВАТ ТРАГИЧНИТЕ СЛУЧАИ С ХОРА И ТО ОТ РАЗЛИЧЕН И НЕОЧАКВАН ХАРАКТЕР НА ТЕЗИ СМУТНИ И НЕСИГУРНИ ВРЕМЕНА! ДА ПАДНЕ ЛАВИНА ВЪРХУ ПЛАНИНСКИ ХОТЕЛ КОЙ МОЖЕ ДА ДОПУСНЕ?!...А ПРЕДНИЯТ ДЕН В ТОЗИ РАЙОН ИМАШЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ/доколкото помня/,ТА Е РАЗДВИЖИЛО СНЕЖНИТЕ МАСИ! ТО НЕ БЯХА ТЕРОРИСТИЧНИ АКЦИИ,САМОЛЕТНИ,ВЛАКОВИ,АВТОБУСНИ КАТАСТРОФИИМА ОЩЕ МНОГО...МОЛЕТЕ БОГ,СКЪПИ ХОРА!!!
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
който бил с притисната от паднала греда ръка.Elka li si ZELKA li si-Nau4i nai-posle slovoreda!!!!!!който бил с притисната ръка от паднала греда.Нямате поне малко Срам
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ел-ке, сви-ньо, като крадеш снимки, сложи една и на хотела преди, защото повечето хора си мислят, че това е някаква дървена барака в планината. И научи граматиката.