Ракети на Китай край Русия, но не са срещу нея

Руски издания: Кремъл не се тревожи от това
25 яну 2017 11:00, Елка Василева
50
Ракети на Китай край Русия, но не са срещу нея
Снимка: архив, Reuters

Новината, че Китай е разположил стратегически ракети край границата с Русия, коментира вестник "Ведомости". Появата на китайски ракети с по 10-12 ядрени бойни глави и обсег 14 000 километра обаче не тревожи Кремъл, пише руският ежедневник, като се позовава на Дмитрий Песков, говорителя на президента Владимир Путин.

Няколко чуждестранни издания съобщиха, че Китай е разположил край руската граница междуконтинентални балистични ракети от новия модел "Дунфън-41", посочва "Росийская газета", цитиран от Би Би Си.

Твърди се, че бригада от китайската Народноосвободителна армия, въоръжена с такива оръжия, е базирана в североизточната провинция Хейлунцзян, граничеща с Русия. Нещо повече, според медиите в интернет са качени снимки на стратегически ядрени комплекси, произведени в Хейлунцзян.

Не бива да забравяме, че КНР е стратегически партньор на Русия, а между партньори не е прието да се дрънкат оръжия. Затова политиците и експертите у нас са на единно мнение, че китайските ядрени комплекси явно не са насочени срещу Руската федерация.

"Ако информацията отговаря на истината, то (. . .) не възприемаме военното строителство в Китай като заплаха за страната ни", заяви пред журналисти президентският прессекретар Дмитрий Песков. Той отправи сигнал, че и Русия, и Китай ценят специалните отношения между двете държави - както в политически, така и в търговско-икономически план.

Военният експерт Константин Сивков е убеден, че ако Китай държеше да "сплаши" Русия, обратното, би монтирал свои ракети по-далеч от руските граници. Какъв е всъщност смисълът да разполага ядрени пускови комплекси там, където лесно могат да ги достигнат нашите оперативно-тактически ракетни комплекси? Като "Искандер", например. А изстреляните ракети можем да свалим със средства за противовъздушна и противоракетна отбрана, разсъждава той.

Според Сивков с разполагането на "Дунфън-41" във въпросния район Китай реагира на заплахите на Доналд Тръмп срещу него. По данни на някои аналитици китайските ракети ще може да стигнат САЩ най-много до половин час, ако летят през Северния полюс, а по трасето над Тихия океан - още по-бързо, отбелязва "Росийская газета".

"Тази демонстрация на китайския ядрен и военен потенциал е адресирана към вътрешната аудитория и към САЩ", заявява пред "Ведомости" политологът Владимир Дворкин. По думите му Москва няма намерение да се кара с Пекин по второстепенни въпроси.

"При сегашното съотношение на силите и с оглед партньорските връзки между Москва и Пекин китайските ракети не заплашват Русия. Проблеми може да има по-късно", коментира наблюдателят Александър Коновалов.

Русия няма сключен с Китай договор за стратегическите нападателни оръжия, аналогичен на руско-американския СТАРТ-3, нито контролни механизми. При рязко увеличаване на китайските ядрени сили за Москва няма да е лесно своевременно да го открие и да реагира, пояснява той.

Агенция Росбалт помества мнението на руския политик Дмитрий Гудков, разкритикувал във Facebook реакцията на руските власти след разполагането на китайски ракети край общата граница. "Значи се страхуваме от НАТО на противоположната граница, макар никога да не сме воювали с пакта. А от Китай, докарал балистични ракети край Далечния изток - хич", резюмира Гудков. "Какво е това - глупост или измяна?", се пита той.

Политикът споделя мнението, че китайските оръжейни системи край руската граница не са подходящи за война с Русия. Но същевременно пита: "Със сигурност ли искаме затруднения със САЩ заради Китай? А какво ще получим в замяна - разрешение да му доставяме за своя сметка безплатни горива (. . .)?".

За "Дунфън-41", разположени в провинция Хейлунцзян, голяма част от територията на Русия ще попадне в т. нар. мъртва зона от близо 2000 км, която не може да бъде поразена с междуконтинентални балистични ракети, уточнява "Независимая газета".

След като Китай има обща граница с Русия, междуконтиненталните балистични ракети просто са прекалено далекобойно оръжие за бойни действия срещу Федерацията. Тук са необходими ракети със среден и малък обсег - от 500 до 5500 км, също като тези, които Съветският съюз и САЩ премахнаха според Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. Този договор не обхваща никоя друга страна, включително Китай, отбелязва "Независимая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: КитайРусияракети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Fake Net преди 5 години
Нито Европейския съюз напада на изток нито Китай напада на запад! Това са само учения! Все пак трябва да се уважаваме приятелите нали?
32
0
 
0
 
! Отговори
Fake преди 7 години
Fake news, като не могат да измислят с какво да наплюят днес Русия измислят си разни чути недочути неразбрани и фълшиви новинки.Запада е много добър във фабрикуването на fake news!!!Не забравяйте за Садам и неговите ядрени оръжия хахаха
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ката стрянечен наблюдател мога да кажа че е интересен факта как върху военнта техника на Китай има ПЕТОЛЪЧКИ. Които в Бъларистан са забранени но в Китай явно не им дреме за ЕС и НАТО и си слагат петолъчки на ядренито уръжие.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До китайски бок.луциЯ се поинтересувай кой има най-голамата армия в света и кой произвежда 99% от стоките за целия свят. Както виждаж от търсачката това не е САЩ. И също така както виждаш кой има на практика банкрут със 130% външен дълг? Правилно САЩ.Вероятно някой ден когато имаш деца те ще са MADE IN CHINA
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До anonimen Топлата и плодотворна дружба не е в напълно неплатежоспособния руски пазар, а в това че следствие на загубената политика за ограничаване на раждаемостта, китайците останаха без жени. Сега сибирячките се женят масово за китайци, щото тия не пият и се грижат за семействата си и тая работа набира обороти лавинообразно. Ражда се нова нация - Рутайци и тя много скоро ще владее Сибир.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Разбира се че това е най-важната информация за деня. И кво дъно какви 5 лева? Аз никога не съм бил по-добре от сега. Който си може си го може. Сега си купувам имот в Егея. Който за нищо не става и е некадърен да се сърди на баща си и майка си. Аз няма да го хрантутя!
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Островът не е Домянский, а Демянский. И деже не е, а беше. Сега е китайски. Путин го отстъпи на Китай.
26
3
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Фиаското на китайците на остров Доманский още им държи влага. Бяха изпепелени до крак. Легенди се носят за тайното свръхоръжие на руснаците. Лазер било уж. А всъщност запалителни ракети ГРАД по всяка вероятност. Така или инак китайците не са самоубийци. Пред атома бройката на хората не важи. Ето сега ИД печели само защото не са ги запукали наистина подобаващо по суша и с тежка артилерия и масирани танкови удари.
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Действително бедните от кремъл не се тревожат. Да ли СА Китайци, Поляци или Краварите ще дойдат. Ще е по добре от СЕГАШНИТЕ.
24
4
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Не им трябва на китайците Сибир (много е студено там за тях), трябва им руския пазар, а на руснаците им трябва китайския пазар. Изобщо има много причини за топла и плодотворна дружба.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето това е най-важната информация за деня. А това че България е стигнала дъното няма значение. Дайте да обсъждаме какво правят китайците.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с ракетите е свързано с китайскота агенция по приходите. Отиват да си взиват данака от фирмите където работят на тая територия. Там са милиони фирми с милиони работници.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 27 Не забравяйНаи добрите в армията са тия от село
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво да се страхуват от китайски ракети, след като са правени по руски чертежи от 50-те години. А щом са руски, те няма да литнат срещу родината си. Все едно нашите зенитни комплекси С-300 да свалят руски самолети.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аве добре,че е зима да си починете иначе има да махате с мотиките на бустана вместо да размишлявате от военщина дето повече разбирате от домати то вече и домати нямате ама карай да вьри Русия никога никой не завземал вижте атласа бивши аграри
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Харбин (явно централен град в провинцията) до Москва са 6 000 километра.Колкото и да са далекобойни, колкото са по-далече от целта толкова повече време ще летят, съответно ще има повече време за реакция от ответната страна.Тези ракети са еднакво добре позиционирани и за Москва и за Вашингтон.
17
4
 
13
 
! Отговори
Да преди 7 години
Явно някой тревожи добрите отношения между двете страни и пуска лъжи.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и Китай са братски комунистически, прогресивни държави ... те рамо до рамо се борят със загниващия капитализъм.Както и ние от пенсионерския клуб в наше село също се борим със загниващия капитализъм.
15
2
 
10
 
! Отговори
Китай преди 7 години
Тази информация е провокация и лъжа.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците няма нужда да гърмят Китай с ядрени бомби. Достатъчен е един Калибър по стената на язовир Трите клисури и цялата икономика ще изтече в океана. Защото тя е съсредоточена по поречието на река Яндзъ.