Тръмп подписа заповед за стената по мексиканската граница

Това бе едно от обещанията му в предизборната кампания
Обновена: 25 яну 2017 21:58 | 25 яну 2017 21:34, Анисия Иванова
52
Тръмп подписа заповед за стената по мексиканската граница
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико, което бе най-яркото му предизборно обещание, предадоха Франс прес и ДПА.

"Говорим за това от самото начало", каза Тръмп при подписването на указа на кратка церемония в министерството на вътрешната сигурност.

Освен издигането на стена, в указа се предвижда и увеличаване на ресурсите за граничните, имиграционните и митническите служители, включително увеличаване на броя им, увеличаване на площта на обектите за задържане на незаконни имигранти и гаранции за депортирането им.

"Изграждането на тази бариера не е просто предизборно обещание, това е първи етап на здрав разум за истинско обезопасяване една в момента пропусклива граница", заяви говорителят на Тръмп Шон Спайсър.

Той обяви, че по границата ще се изградят повече центрове за задържане на имигранти, за да е "по-лесно и по-евтино" незаконните имигранти да бъдат задържани, а след това връщани в страната им.

Само пет дни след встъпването си в длъжност новият президент републиканец освен това подписа друг указ за по-строго прилагане на имиграционните закони, по-специално спирането на федерално финансиране за т.нар. "градове-убежища" и щати, които са обявили, че няма да прилагат имиграционното законодателство на страната.

В градове като Сан Франциско местните власти, в които често пъти мнозинство имат демократите, отказват да сътрудничат на федералните власти в действия срещу незаконни имигранти, отбелязва Ройтерс.

Очаква се в близките дни Тръмп да вземе мерки и за ограничаване на законната имиграция, включително чрез ограничаване на броя на бежанците и блокиране на издаването визи за граждани на редица страни с преобладаващо мюсюлманско население като Сирия, Судан, Сомалия, Ирак, Иран, Либия и Йемен.

Сегашното предложение на Тръмп включва най-малко четири месеца спиране на приема на всякакви бежанци и временна забрана за влизане в САЩ на хора от страни с мюсюлмански мнозинства.

В днешно интервю за Ей Би Си Тръмп заяви, че строежът на стената на 3200-километровата граница ще започне до няколко месеца и че Мексико ще възстанови на САЩ "100 процента" от разходите.

Очаква се американските данъкоплатци да поемат разходите по стената, но Тръмп уверява, че Мексико ще възстанови сумата, без обаче да уточни как, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп многократно е казвал, че по границата ще се издигне стена, но говорителят му Шон Спайсър днес заяви, че президентът е наредил изграждането на "голяма физическа бариера".

В момента във Вашингтон е на посещение официална мексиканска делегация за предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Целта й е да подготви срещата между новия американски президент и мексиканския му колега Енрике Пеня Нието на 31 януари във Вашингтон.

Министърът на икономиката Илдефонсо Гуахардо обаче предупреди, че има "червени линии", които не бива да се преминават. Самият Пеня Нието настоява, че страната му няма да плаща за стена по границата й със САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Само Тръмп преди 7 години
Поддръжка за Тръмп - позор за враговете му.
34
1
 
8
 
! Отговори
Тръмп е велик преди 7 години
Тръмп само напред. Всички хора сме с теб. Само нехората и деградиралите мутанти са против. Само напред Тръмп
33
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хилари не беше вариант но и този не е. Стената ще струва между 15 и 25 милиарда. Това е огромна сума пари в безполезен бетон. Няма стена която да удържи каквото и да било нашествие, историята го доказва. С тези пари инвестирани в наука могат да се постигнат чудеса. Може да бъде открит лек за рак или много други болести или да се вложат в развиване на по-бедните страни, или справяне с глобалното затопляне и още какво ли не! Този човек е откровено луд и допада само на феновете на Путин!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаква се в близките дни Тръмп да вземе мерки и за ограничаване на законната имиграция, включително чрез ограничаване на броя на бежанците и блокиране на издаването визи за граждани на редица страни с преобладаващо мюсюлманско население като Сирия, Судан, Сомалия, Ирак, Иран, Либия и Йемен.--------Би било интересно да се направи сравнение между този списък с държави" с преобладаващо мюсюлманко население" и списъкът с държави, производителки на петрол ОПЕК
31
0
 
9
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Браво.После да подпише и за нашата.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е - толкова за думите че бил популист,ако всички популисти са като него,ще гласувам само за тях
29
0
 
25
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Ах този Тръмп кривна от пътя на Еврогейатлаантиза. Как така ще пречи на свободното преминаване на мексиканци в САЩ? Не се ли страхува от нови протести? Не го ли е страх , че от ЕС ще му се скарат? Ако беше Хиларито ограда нямаше да има. Така се прави господа Евролиберали. Един държавен глава на първо място трябва да е патриот националист и после съюзник.Докато наш Баце и Плевела не спяха да не би Хиларито и Меркел да им се обадят . Това са политиците тип- *** , които съсипаха България.
28
0
 
3
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Ан тетакаааааааа.......
27
0
 
18
 
! Отговори
Stereo преди 7 години
Нещата трябва да се случват бързо, иначе никога не се случват. Това е манталитет присъщ на сериозния бизнес. Ако тази стена беше обещание на БГ политик, щяха да се започнат дебати, ще има ли стена, няма ли да има, безброй политически предавания по ТВ - защо да има или няма ограда. Накрая ограда нямаше да има поради 100 "разумни" причини. Класически политически манталитет.
26
6
 
1
 
! Отговори
Пустиняк преди 7 години
Хаха. Додо-вци ганьовисти. Хвалят си се.
25
13
 
3
 
! Отговори
Пустиняк преди 7 години
Стената би струвала около 20 милиарда и би спряла потенциално около 30 процента нелегално преминаващи. Главно селски работници, голяма част от които тъй и тъй се връщат със запечелени пари. 50 процента от нелегалните мексиканци заминават с тур.виза и самолет и просто остават. Но *** дет му се кефят на това недоразумение много. Особено сред ганьовистите.
24
1
 
38
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Струва ми се че медиите, които обявиха Тръмп за въздух под налягане в предизборните му речи, все повече ще им се наложи да замълчат.... президентът на САЩ всеки ден от както встъпи в длъжност изпълнява минимум по 2 свои обещания. Мисля, че неговият подход ще въодушеви избирателите в Германия и Франция на изборите им тази година и с политическата коректност ще се свърши.... и дано, че Европа заприлича на близкия изток и ежедневно се губим сред хилядите нахлуващи
23
3
 
49
 
! Отговори
Болди преди 7 години
Понякога оплюти, истинските, силни лидери в Историята са действали с твърда ръка! Справка, Тръмп и Путин в днешно време, Наполеон, Сталин, Атила, Александър (не)Македонски, Цезар и т.н. Всеки възход на една могъща държава иска силен и мъжествен лидер, който повежда и мачка! Това е грубата истина! Да не си мислите, че Аспарух, Крум или Симеон са били "политически коректни" и са се извинявали, когато някой ги блъснел? Във времето, в което живеем, и неговата ГАНГРЕНА - исляма, Тръмп ни е нужен!
22
4
 
42
 
! Отговори
Циник преди 7 години
"Една държава без граници не е държава!" - Доналд ТръмпИнтересно...по тази ( супер точна ) дефиниция къде се вписват Германия, Италия...и целия евросъюз изобщо??!!Европа се превърна в разграден двор....*** , в която всякакъв човекоподобен *** си влиза безнаказано, и прави каквото си иска!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито пари - стока - пари', нито стока - пари - стока' са сполучливи методи. Единия води до свръхпроизводство, а другия до свръхконцентрация на капитала.
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100% мексиканците ще платят стената по един или друг начин. Тръмп не говори празни приказки. 80% от бизнеса на Мексико е със САЩ. В момента, в който преустанови северноамериканския същз и мексиканците започват да плащат.
19
0
 
4
 
! Отговори
... преди 7 години
Еее ама и тоз *** тръмпа се опитва да мине тънкана! Оти си споням, че той рече, че не само ше построи стена, ми и ше накара мексико да я плати!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пиеската "Когато Тръмп удари,как тарикатите пищят!" започна!Най-напред в САЩ,после и навсякъде!Може би е време да се сетим кой и защо построи "Берлинската стена"и кой и защо я събори.Каква е разликата между американските и *** банкстери с нарисувани книжки и днешните бежанци с наркотици,които разстройват националните финансовите системи?Човечеството има един съюзник- реален капитал по схемата "стока-пари-стока прим",и един враг-имагинерен капитал по схемата "пари-стока-пари- прим"!
17
2
 
27
 
! Отговори
Donald Dump преди 7 години
Човек от народа,на който му е писнашо от политически разтягания на локуми.Чака го светло бъдеще.
16
2
 
46
 
! Отговори
кефи преди 7 години
Човек на действието ,а не на бла-бла политик