Как Тръмп ще ограничава имиграцията в САЩ

Някои мерки са трудни за реализиране, други предизвикват полемика
26 яну 2017 10:22, Елка Василева
25
Как Тръмп ще ограничава имиграцията в САЩ
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Някои от мерките на Доналд Тръмп за ограничаване на имиграцията трудно може да се осъществят, а други предизвикват полемика, отбелязват световните агенции и правят обобщение на оповестеното от президента досега.

Стена между САЩ и Мексико

Тръмп обеща стена по границата с Мексико. Участъци със заграждения по границата вече има. Така например трипластова стена отделя сега Сан Диего от Тихуана. Все още не е ясно и кой ще плати цената на цяла стена по границата и колко точно ще струва съоръжението. Тръмп казва, че ще плати Мексико. Мексико отказва. Сумите, споменавани като цена за стената, са между 4 и 40 милиарда долара.

Засега не е известно човек, замесен в терористичен акт в САЩ, да е влязъл незаконно в страната от Мексико през южната граница. През 2000 г. там бяха задържани 1,6 милиона имигранти, навлезли незаконно. През миналата година те бяха едва 408 870. Допитване от май в американски градове по южната граница показа, че 72 процента от анкетираните са против идеята за подобна стена, припомня Асошиейтед прес.

Увеличаване на персонала в граничните и имиграционните служби

Тръмп каза, че ще има допълнителни 5000 граничари и че ще утрои броя на агентите, отговарящи за откриването и депортирането на незаконни имигранти. Средствата за това обаче трябва да бъдат одобрени от Конгреса. Досега граничарите от 9500 през 2004 г. бяха увеличени на 17 500 агенти. Има 2000 вакантни работни места. Причината е, че двама от всеки трима кандидати, се провалят на теста с полиграф, отбелязва АП.

Криминалните имигранти

Тръмп каза, че ще насочи усилията си за депортиране на имигранти с криминално досие. Барак Обама имаше такива планове, но постигна смесен резултат. Местните власти вече предоставят на ФБР пръстови отпечатъци на имигранти, които са били арестувани. Тръмп обеща, че ще се публикува седмичен списък на престъпленията, извършени от имигранти, или на съдилищата, които не се подчиняват на правителствените призиви за задържане на имигранти, които трябва да бъдат депортирани, предаде АП.

Политиката "хвани и пусни"

Тръмп обеща, че ще сложи край на практиката федерални агенти да пускат някои от имигрантите, заловени на границата с Мексико. На тези имигранти се нареждаше да се явят пред властите на по-късна дата. Причината за такова пускане са препълнените затвори. Правителството има пари само за 34 000 затворнически легла. Освен това е забранено деца имигранти да бъдат арестувани.

Рестартиране на програмата "Сигурни общини"

Програмата започна да действа при Джордж Буш-младши и позволи на имиграционните власти бързо и лесно да идентифицират хората, които са незаконно в страната и които са били арестувани от местните власти. Програмата помогна на Обама да депортира рекордните 409 000 мигранти през 2012 г. После той се отказа от нея, след като правозащитници казаха, че тя е насочена прекалено често срещу имигранти с дребни провинения, като например нарушения на законите за движение по пътищата.

Мерки срещу градовете-убежища

Над 200 американски града понастоящем са се самоопределили като подобни градове. Като такива те ограничават сътрудничеството с имиграционните власти по въпроса за незаконните имигранти, които трябва да бъдат експулсирани. Тръмп заплаши да лиши тези населени места от федералното финансиране. Но администрацията може има проблеми от юридическо естество, за да накара властите на тези градове да сътрудничат.

Някои федерални съдилища вече постановиха, че местни съдилища не могат да се произнасят за задържане на имигрантите след изтичане на срока за пребиваване в ареста или да им отказват пускане под гаранция само въз основа на искане от имиграционните власти за това, припомня АП.

Ако Тръмп изпълни плановете си да лиши градове-убежища от федерални средства, то това, според анализатори, ще лиши 10-те най-големи града в САЩ от годишна сума от 2,27 милиарда долара, предаде Ройтерс. Тези средства са им необходими например за предучилищни програми, за подобряване на летищата или за превенция и лечение на СПИН. Във връзка с плановете на Тръмп в тази насока кметът на Ню Йорк Бил де Блазио каза, че ще направи всичко възможно да им се противопостави, съобщава Франс прес. Той каза, че ще попълни резервите на града с допълнителни 250 милиона долара на година в продължение на 4 години заради "огромната несигурност, която се излъчва от Вашингтон", предаде Ройтерс.

Де Блазио подчерта, че Ню Йорк ще продължи да защитава незаконните имигранти, но също така и да сътрудничи на имиграционните власти, когато става дума за незаконни имигранти, замесени в сериозни престъпления, предаде Франс прес.

Предстоящи имиграционни мерки

Тръмп се очаква да подпише указ за преустановяването на издаването на американски визи в страни, в които не може да се извършат адекватни проверки на кандидатите. Очаква се за най-малко 30 дни да бъде суспендирано и издаването на визи за граждани на страни, пораждащи особено безпокойство, като Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

По отношение на бежанците Тръмп предлага намаляване наполовина на максималния брой на бежанците в САЩ, тоест до 50 000 за бюджетната година, приключваща в края на септември, посочва АП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
vvv преди 7 години
По време на кампанията, граничните полицай в САЩ за пръв път се обединиха и застанаха зад един кандидат - Тръмп. Ако този прецент в историята не ви показва, колко са нужни мерки в тази сфера вярвайте на про демократическата партия медии, каквито са и във България. Но хората на терен виждат кое е правилното и макар по закон да нямат право на такава подкрепа, те я направиха.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп няма за какво толкова да ми е чак толкова симпатичен, ама каква му беше алтернативата - вкиснатата дърта лелка, която в прав текст обещаваше на света да го вкара в ядрена война. Слава Богу, че избирателите я натириха, въпреки че цялото либерално статукво излезе на барикадите, за да я защитава.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От всичко по-горе разбирам, че жалкото сборище на кравари се тресе от центробежни сили. Липсва кохерентност, липсва чувство на единство. Най-ясно пролича в Нови Орлеан по време на голямото наводнение. Там протече пълен разпад на обществото, нещо, което не би могло да се случи в никоя европейска страна.
4
12
 
4
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Чудничко. Хайде сега всички да се замислим много сериозно, тези бежанци, които не могат да влязат вече в САЩ къде ще идат ? Познахте! При нас... Продължавайте да се радвате, всичко е наред с ЩАТИТЕ.
3
0
 
22
 
! Отговори
м..да преди 7 години
Значи-градовете-убежища ,получават държавни средства,заради бежанците-..а....ето къде е заровено кучето..и тия ,които са на хранилка от тези средства,най-много протестират
2
3
 
28
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Добре, че си избраха Тръмп! Има надежда за този свят. Само не знам какво ще правим ние в Европа. Тука е пълно с "толeрaсти", като тези, които ще ми сложат минуси и заради които ще имаме какви ли не проблеми.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто спасява корабът засилен с пълна скорост срещу оргомните скали-нищо друго.Какво мислите,че ще се случи дори и с най-могъщата държава на света ако и дойдат 500-600 милиона бежанци които започнат да сеят хаос,разрушение болести и мизерия?Всъщност ще разберете наживо след около 35 години ако позагледате ЕС.