Във вихъра на саритата: Партитата на транссексуалните пакистанци

Какъв е животът на транссексуалните в консервативния Пакистан?
26 яну 2017 20:30,
18

Снимка: Reuters

На едно парти в Пешавар, Пакистан, саритата на гостите се вихрят в шарен танц, докато хората се забавляват в ритъма на музиката и се наслаждават на торта. Но въоръжените полицаи на вратата подсказват, че това не е обикновено тържество за рожден ден.

Празнуващите са транссексуални и в консервативния мюсюлмански Пакистан те са подложени на риск. Те празнуват на сватбите и тържествата на други хора, но съществуването им е ограничено до там. Собствените им тържества са потулени от погледите на останалите.

"Това е първият случай за цяло десетилитие, в който отворено вдигаме такова тържество", обяснява Фарзана Ян, лидер на "Trans Action Pakistan", организация, която твърди, че в 190-милионен Пакистан има поне 500 000 транссексуални хора.

Властите обикновено не позволяват организирането на партита за транссексуални, а полицията често е неканен гост на такива събития. Но един инцидент от миналата година, когато транссексуален активист умира, след като е прострелян 6 пъти и после му е отказано лечение в местна болница, променя отношението. За това тържество няма писмено разрешение, но няма и забрана, а полицията пази на вратата - претърсва гостите за оръжие и връща онези без покани.

Партито е по повод рождения ден на 40-годишната Шакиила. Събитие, което отбелязва достигането на средна възраст на транссексуалните. Гостите се очаква да носят подаръци или пари, за да помогнат на рожденика да започне малък бизнес или пък проект.

Хората на тържеството обясняват, че всеки транссексуален има своят "рожден ден", тоест подобно парти, веднъж в живота.

"Страхувах се, че няма да мога да изживея този повод, тъй като ни отне доста време да уверим властите да ни позволят да го проведем", разказва Шакиила пред Reuters.

"Това е първият и последният рожден ден в живота ми. Това е важно, най-щастливото събитие в живота ми", обяснява Шакиила.

В Пакистан транссексуалните са отритвани от семействата си и често прибягват до просия или проституция, за да се издържат. Сменят имената си и ползват само едно.

В последните години обаче стигмата малко се повдига. Този месец пакистански съд реши, че транссексуалните за първи път ще бъдат преброени като част от населението на страната. През 2012 г. Върховният съд на страната отсъди, че транссексуалните имат равни права. Година по-рано им беше дадено и право на вот.

Активистите обаче отбелязват, че има още много път, преди транссексуалните да получат пълни права и свобода от преследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сранвние с *** на аграра дето си избрахте за президент направо са красиви. Значително по-красиви са от *** Решетникова и от всичките любими прасета и орангутани, с които си лягат или задяват форумните търтеи. Които са дошли да пишат коментари щом са видяли думата "транссексуално". А те уж, нали, време отделяли само за истински жени. Изпотрошили са си ръцете от мастурбация, после виновно са написали по един коментар.
8
2
 
6
 
! Отговори
БХК преди 7 години
Нямат си БХК горките....
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В 200 милионен Пакистан 500 000 транссексуални!? Само 0,5%!? Къде сте либерални журналисти? Къде сте джендърни специалисти? Къде сте ***? Да изобличим тази лъжа! Поне 15% са. Мунимум 30 милиона.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Транссексуални?Какви са тези понятия?
5
5
 
20
 
! Отговори
ined преди 7 години
Евроатлантици в Пешавар
4
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние пък си ги "развъждане " в парламента.
3
4
 
18
 
! Отговори
Ханко Брт преди 7 години
Няма снимки на Сергей димитриевич Станишев и Вожда от Банкя Бойко Методиефф Борисофф - футболист на годината е все пак....
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ги убиваха с камъни кога набъбнаха до 500 000 и мюсюлманите не си спазват законите божи..
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помислих, че статията е за новото правителство, а то - дъното, ударено от това подобие на новинарски сайт.