Чешкият съд категоричен: Не може на училище с хиджаб!

Сомалийка съдеше учебно заведение за медсестри, забранили й забрадката
27 яну 2017 20:08,
73
Чешкият съд категоричен: Не може на училище с хиджаб!
Снимка: архив Reuters

Чешки съд отхвърли иск на млада мюсюлманка от Сомалия, която съди училище за медицински сестри в Прага, което през 2013 г. напуснала, тъй като й забранило да носи хиджаб, предаде Франс прес. Това е първото подобно дело в Чехия, уточни АФП.

Процесът започнал през ноември миналата година в Прага в отсъствието на младата Аян Джамал Ахмед Нур, която получила убежище в Чехия през 2011 г.

Чрез адвоката си младата бежанка разкритикувала мярката като дискриминация.

Искът, в който тъжителката настоява за извинение и за обезщетение от 60 000 крони (2200 евро), беше отхвърлен, заяви съдийката Даниела Чейкова.

Огласяването на съдебното решение беше посрещнато с аплодисменти от присъстващите в залата. Според Чейкова съдът не е установил дискриминация. Той уважи версията на училището, според което младата жена така и не станала официално негова студентка, тъй като го напуснала още в първия учебен ден, без да представи документите, необходими за приемането й.

Директорката на учебното заведение няколко пъти заяви по време на делото, че носенето на хиджаб противоречи на правилника на поверената й институция.

Адвокатката на младата сомалийка настоява, че искът е основателен.

"Клиентката ми е била принудена за напусне училището, тъй като не можела да носи покривало", заяви тя.

Мюсюлманската общност в Чехия наброява между 10 и 20 хиляди души и въпросът за носенето на покривало не е уреден от законодателството, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анонимен 51 е типичен нагъл мюсюлманин. Не само не сте били тук преди нас, ами и исляма се е пръкнал след християнството. И ако на времето България не е била разделена, нямаше да стъпите на Балканския полуостров , а може би и от Анадола щяхме да ви изринем. Тогавашните управници явно са били толкова умни като днешните. Етническа толерантност друг път. Къде е вашата. С арменците може би, но с наглеци като вас, не.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВоЕводо има Конституция,която урежда правата и задълженията,а това което на теб ти се иска НЯМА да се случи;)
54
1
 
1
 
! Отговори
Войвода преди 7 години
До Анонимен 62,Май не мойто е блян, а твойто. Докато бленуваш внимавай със засягането на НАШИТЕ права. ;))
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВоЕводо споко;)аз не се притеснявам и не се страхувам от никой и от нищо
52
1
 
2
 
! Отговори
Войвода преди 7 години
До Анонимен 60,Да не ти се стъжни "реалността". Да ти прави впечатление че в България много общини гласуваха закон за турския геноцид над арменците, закон за фереджетата? А шантавия султан мълчи. Да виждаш участие на мюсюлманите във властта? Скоро няма да видиш. Да забелязваш, че кадрите-парашутисти от ДПС и ДОСТ в държавната администрация вече липсват? Реакция отнякъде? Да ти прави впечатление законите за мюсюлманите във Франция, Италия, Германия, Чехия, Швеция, Швейцария? Накъде върви, а?
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВоЕводо,воЕводо твоето е блян,а моето реалност;)
50
1
 
2
 
! Отговори
Войвода преди 7 години
До Анонимен 58,Ти си точно толкова у дома, колкото са у дома етническите българи в Одрин и Истанбул. И имаш повече права от тях. Но последното не е даденост. Така че внимавай, и с фереджетата, и със свинското в училище, и с другите претенции. Северен Кипър няма да се повтори, защото светът вече не е същия! Па ако щете псувайте Запада на "кръстоносци". Вече на никой не му пука!
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВоЕводо:аз съм си удома,ти помисли;)
48
1
 
2
 
! Отговори
Войвода преди 7 години
До Анонимен 56Имаш права да изпълняваш законите, които гласуваме ние, дьонме! За другите си права можеш само да се жалиш и ако не ти изнася да одиш на майкя си у...на адреса!
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:55 лелеее...много заплашително няма що;) След като си плащам всииички данъци и осигуровки и всичко що може да се даде на тази страна,аз съм равноправен гражданин и имам и права,а не само задължения.
46
2
 
6
 
! Отговори
Георги Българина! преди 7 години
До Анонимен 51,Ето такива безочливци като тебе ще ни докарат до война. Ти, наглецо, как си мислиш, с всичките мръсотии, които върти Ердоган на САЩ с Инджирлик, дали САЩ ще му позволят да си разиграва коня и тука? А Путин дали ще позволи на Турция да стъпи на Балканите пак? Затова си налягай парцалките. Тук е стратегически ВАЖНА, НЕДЕЛИМА ЧАСТ НА ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА! Тука мюсюлмански своеволия и хаос НИКОЙ няма да толерира!
45
1
 
10
 
! Отговори
Белият Рицар преди 7 години
Голяма напаст са тези мю(юлмани, отиват в цивилизования свят и пак живеят като д,иваци. Налагат си културата(ако въобще имат такава). Откакто са се пръкнали винаги са били зло за света.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 51> МОЛЯ?????????? Когато думата е подлог в изречението, тя е с пълен член. В случая - Ислямът ....А иначе от вашата ислямска напаст ще се отървем все някакси....
43
1
 
10
 
! Отговори
Георги Българина! преди 7 години
До Анонимен 51,Къде е дошъл бе, неграмотнико?! В Чехия? И в България?! Нагли и безочливи натрапници! Тръмп е повел хорото, сега Европа ще ви започне. А в НАШАТА ДЪРЖАВА редът ще бъде какъвто НИЕ РЕШИМ! Който не му харесва марш обратно в Анадола.
42
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С каквото и да ходят си е тяхна работа.Исляма е дошъл преди "вас"в тези земи и няма смисъл да ни гоните,ние сме си удома;)
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Hodyat s kofi na glavite....
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В моята къща аз определям реда, гостите да не ми се бъркат, защото ей къде е вратата! Проблемът с мюсюлманите е, че докато са малко на брой, се спотаяват и чакат с раждаемост да направят количество, след което започват да се затварят в квартали и да имат претенции. Като метастази...
39
1
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Нахални бе! Като искат да се носят чаршафосани да ходят в Суадитска Арабия1 Какво търсят в Европа!?
38
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
братовчедка ми пък учи в Англия и е със забрадка и няма проблем.
37
1
 
32
 
! Отговори
Н преди 7 години
Уча в подобно училище с северна европейска страна. Имаме мюсюлманка от Бангладеш в курса. Първия ден на лабораторните упражнения с яви с глава покрита с шарена кърпа. Учителката обясни, че това не отговаря на професионалните изисквания за хигиена и външен вид на един медицински работник, постави и отрицателна оценка в дневника и бангладешката я свали. В момента всичко е наред. Има стандарти какво трябва да представлява една сестра на работното си място- вързана прибрана коса, униформа и т.н.