Паспортни проверки и в свръхбързите влакове

Ще бъдат изготвяни и списъци на пътниците
28 яну 2017 10:31,
16
Паспортни проверки и в свръхбързите влакове
Снимка: Reuters

Пътниците във високоскоростните влакове Thalys и Eurostar ще подлежат на паспортни проверки и в безвизовата шенгенска зона. Споразумение за това беше постигнато между правителствата на Обединеното кралство, Франция, Холандия и Белгия.

Влаковете обслужват линиите между Лондон, Париж, Брюксел и Амстердам.

Това ще даде възможност на полицията и на службите за сигурност да проверяват дали на борда не пътуват издирвани престъпници и терористи. Превозвачите ще изготвят и списъци на пасажерите по подобие на тези във въздушния транспорт.

Четирите държави започнаха преговори по засилване на мерките за сигурност в жп транспорта след инцидента с влака от Амстердам за Париж на 15 август 2015 г., когато на гарата в Брюксел в него се качи въоръжен с автомат мъж, който се опита да стреля по пътниците. Тогава група пасажери, в която имаше няколко американски морски пехотинци успя да го обезвреди преди да махне предпазителя.

Целта на паспортните проверки е да се свери името на пътника с това върху билета. Списъците пък ще бъдат предоставяни на службите, които ще ги съпоставят с базите данни за издирвани терористи.

"Намерението ни е системата да започне да функционира до края на годината. Работна група сега ще проведе консултации с Thalys и Eurostar, за да може първият проект за предложение да е готов до края на март", заяви белгийският вътрешен министър Ян Ямбон.

На практика паспортните проверки вече са факт във влаковете Eurostar, които свърват Лондон с Париж и Брюксел.

Досега превозвачите се противопоставяха на засилените проверки и на списъците, тъй като според тях системата е твърде скъпа и ще доведе до удължаването на пътуването с високоскоростните влакове, което е тяхното основно предимство пред стандартните.
Обикновените международни влакове, както и автобусните и фериботните превози, не са обхванати от споразумението, подписано между четирите държави.

Белгийските медии отбелязват от него и отсъствието на Германия, която също използва влаковете Thalys към Белгия и Холандия и има собствени високоскоростни жп услуги към съседните държави чрез влаковете ICE.

Според Ямбон причината за това са предстоящите избори в страната тази есен. Министърът посочи, че ако новата система за сигурност се окаже ефективна, Германия ще се присъедини към нея.

Европейската комисия също на няколко пъти се опита да предложи засилване на сигурността в жп транспорта в Европа, но не стигна до законодателен текст заради липсата на ентусиазъм у превозвачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Zarazyavash izkustveno tyaloto s virus i sled tova harchish pari za lechenie.
10
0
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 9Антитерористичните служби, които разполагат със списъците на заподозрените за тероризъм лица. Например новият център, създаден с тази цел в Европол, който държи списъците на зелия ЕС или поне тези в четирите споменати държави.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Явно често пътуваш в русия и си съмнителен. Аз съм бил няколко пъти и никога не са ми искали паспорт за да си купя билет
8
1
 
4
 
! Отговори
Joe преди 7 години
Значи редя се на опашка за паспортна проверка за Евростар, хората минават за секунди, френчито аха и мен да ме пусне бързо и гледа на паспорта пише БГ... почна да ме гледа, разлиства, върти паспорта, въздиша... като стигна до 10 годишната ми американска виза се успокои и разреши да мина... страшни ***!!!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не е ли по-лесно да се изгонят причините за такива проверки?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кои са тези служби на които ще предават списъците с пътници? Аз мога да ви кажа - на службите на САЩ. Какво значи щели да предават списъци с терористи - пътуващите с бързи влакове ли вече са терористи? Пълни нещастници. Ще направят Европа концлагер, заради 1 стрелба във влак, при положение, че на ден има стотици влакове по тези курсове. Още повече, достатъчно е да сложат един скенер на входа, както е в Испания и се приключва драматизма. Ама не е целта сигурността, целта е терор над населението
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия откакто има влакове, билет се купува с паспорт.Всеки който много пътува в Русия винаги е бил подозрителен.Добри граждани са ония, които седят в къщи, работят за копейки и пият редовно.
4
0
 
17
 
! Отговори
читател преди 7 години
За какво се тревожим, тук влаковете са свръх бавни...
3
1
 
5
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
в русия без паспорт билети не можеш да купиш на влакове междуградски и или международни влакове можеш само на пътнишки влак--- електричка това е нещо нормално по бързо се хващат такива хора като на бандити или терористи
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е далеч времето когато ще хванем гората ,жадни за малко свобода.
1
2
 
33
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Напълниха дома ни с най-долни ***....сега ще проверяват! Скапаняци!