Туризмът ги убива: Барселона ограничава посетителите

Напливът от туристи прогонил местните от града
28 яну 2017 18:36,
30
Туризмът ги убива: Барселона ограничава посетителите
Известната църква Саграда Фамилия Снимка: архив Reuters

Управата на Барселона прие нов закон в петък, който със сигурност ще натъжи доста хора, а именно - огрничаване на туристическия наплив, тъй като туристите буквално превземат града и това ядосва местните.

Само за миналата година 32 милиона души са посетили града. За сравнение постоянното население е 1,6 милиона.

Новият закон идва след 25 години неуморно рекламиране на града като туристическа дестинация. Жителите дори планираха "окупация" на "Ла Рамбла" - улица, която според местните е станала символ на прекомерното многото туристи. Така наречената окупация е организирана от местна асоциация, пише "Guardian".

Масовият туризъм може да убие град - просто питайте барселонците

Под слогана "Барселона не е за продан" протестиращите призовават да с сложи край на спекулациите на пазара на жилища, тъй като цените прогонват местните от града. Те искат и справедливо възнаграждение за заетите в сектора.

"Туристическият и ресторантьорският сектор са най-зле платените в Барселона", обяснява Марти Кусо, член на местна група - Асоциация на кварталите за устойчив туризъм. "Те печелят наполовина от средната заплата", посочва той.

Приетият на 27 януари закон се нарича Специален градоустройствен план за туристическо настаняване. Целта му е да се ограничи броят на леглата, предлагани от хотели или апартаменти. Поставя и мораториум върху строежа на нови хотели и слага ограничение за даването на лицензи за отдаване на апартаменти на туристи.

Въпреки това планът не се очаква да влезе в ефективност преди 2019 година.

В момента в града има 75 000 легла в хотелите и около 50 000 в лицензираните апартаменти за туристи. Според изчисленията обаче има още поне 50 000 места за настаняване. Местни организации изчисляват, че около 17 000 апартаменти се отдават на туристи и в резултат търсенето е вдигнало наемите, които са най-високи в цяла Испания.

Законът среща логичен отпор от страна на туристическата индустрия. Те смятат, че предложението "демонизира" туристите и слага ограничение на икономическия растеж, който може само да нарани крехката икономика в град, където туризмът носи 12% от приходите.

"Фокусът на плана е грешен", настоява Манел Касалс, генерален директор на асоциацията на хотелиерите в Барселона "От 32-та милиона души, които са посетили Барселона миналата година, само 8 млн. са отсядали в хотели. 23 милиона са били посетители за един ден, които са оставили много малко пари в града. Няма да регулирате туризма с лимитирането на легловата база. Те не регулират туризма, а само това къде спят хората", посочва Касалс.

Даниел Прадо, член на Асоциацията на кварталите за устойчив туризъм смята, че мярката не е достатъчна, но е начало.

"Позитивно ее, че има план да се преборим с проблема, независимо колко недостатъци има този план. Никой не го е обмислял досега. Преди този план искаха само още, и още, и още", посочва той.

Проучване на града през октомври посочва, че според местните туризмът е вторият проблем. Първият - безработицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
16
 
! Отговори
Aaaaa преди 7 години
Айде бе тарикат! 2 евро? Ама 30 милиона туристи по две евро вече е друга работа. Ами и по едно сувенирче за по две евро и до къде я докарахме? Айде малко по-сериозно!
3
1
 
13
 
! Отговори
+ преди 7 години
До ЕРДОГАНЕрдогане измекярино пакет транспорт + посещение на няколко забележителности е 60 евро за четири дена. Ходил ли си изобщо там дръвнико
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимко преди 7 години
до 1:понеже в мечешката мадар раша всичко е управлявано от държавата, та там един наплив от турииииистииии... ум да ти зайде! Барселона си я оставете на мира, ще ограничат сстроежа на хотели и даването под наем, ще има туристи, но с мярка! Вижте какво стана у наший Солнечний бряг...
1
7
 
16
 
! Отговори
Това е абсурд преди 7 години
Докъде ги докара "свободния пазар".. Хаха