Туризмът ги убива: Барселона ограничава посетителите

Напливът от туристи прогонил местните от града
28 яну 2017 18:36,
30
Туризмът ги убива: Барселона ограничава посетителите
Известната църква Саграда Фамилия Снимка: архив Reuters

Управата на Барселона прие нов закон в петък, който със сигурност ще натъжи доста хора, а именно - огрничаване на туристическия наплив, тъй като туристите буквално превземат града и това ядосва местните.

Само за миналата година 32 милиона души са посетили града. За сравнение постоянното население е 1,6 милиона.

Новият закон идва след 25 години неуморно рекламиране на града като туристическа дестинация. Жителите дори планираха "окупация" на "Ла Рамбла" - улица, която според местните е станала символ на прекомерното многото туристи. Така наречената окупация е организирана от местна асоциация, пише "Guardian".

Масовият туризъм може да убие град - просто питайте барселонците

Под слогана "Барселона не е за продан" протестиращите призовават да с сложи край на спекулациите на пазара на жилища, тъй като цените прогонват местните от града. Те искат и справедливо възнаграждение за заетите в сектора.

"Туристическият и ресторантьорският сектор са най-зле платените в Барселона", обяснява Марти Кусо, член на местна група - Асоциация на кварталите за устойчив туризъм. "Те печелят наполовина от средната заплата", посочва той.

Приетият на 27 януари закон се нарича Специален градоустройствен план за туристическо настаняване. Целта му е да се ограничи броят на леглата, предлагани от хотели или апартаменти. Поставя и мораториум върху строежа на нови хотели и слага ограничение за даването на лицензи за отдаване на апартаменти на туристи.

Въпреки това планът не се очаква да влезе в ефективност преди 2019 година.

В момента в града има 75 000 легла в хотелите и около 50 000 в лицензираните апартаменти за туристи. Според изчисленията обаче има още поне 50 000 места за настаняване. Местни организации изчисляват, че около 17 000 апартаменти се отдават на туристи и в резултат търсенето е вдигнало наемите, които са най-високи в цяла Испания.

Законът среща логичен отпор от страна на туристическата индустрия. Те смятат, че предложението "демонизира" туристите и слага ограничение на икономическия растеж, който може само да нарани крехката икономика в град, където туризмът носи 12% от приходите.

"Фокусът на плана е грешен", настоява Манел Касалс, генерален директор на асоциацията на хотелиерите в Барселона "От 32-та милиона души, които са посетили Барселона миналата година, само 8 млн. са отсядали в хотели. 23 милиона са били посетители за един ден, които са оставили много малко пари в града. Няма да регулирате туризма с лимитирането на легловата база. Те не регулират туризма, а само това къде спят хората", посочва Касалс.

Даниел Прадо, член на Асоциацията на кварталите за устойчив туризъм смята, че мярката не е достатъчна, но е начало.

"Позитивно ее, че има план да се преборим с проблема, независимо колко недостатъци има този план. Никой не го е обмислял досега. Преди този план искаха само още, и още, и още", посочва той.

Проучване на града през октомври посочва, че според местните туризмът е вторият проблем. Първият - безработицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
дрън дрън преди 7 години
До Надя Николовасамо на снимка си гледала Аржентина ... точно 3 дена ти стигат да им гледаш намусените индиански физиономии и всака държава в Европа после ще ти се види рай ... не се изказвай неподготвена :)
23
4
 
1
 
! Отговори
oпетков преди 7 години
До Анонимен Глупостите, които си написал показват, че никога не си бил и не си спал в Барселона. Това не ти е Слънчев бряг и това, което си написал не може да се случи там, като изключим може би Рамбла.
22
4
 
4
 
! Отговори
11 преди 7 години
До Надя НиколоваНаде, сигурен съм, че си свирила доста, за да стигнеш до Южна Америка...
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е препечатано от в-к "Сега" от миналата събота.
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То да е само Испания. Всеки голям град в Европа е замязал на Бейрут. Пълно с индианци и сметища. Както се казва много хубаво не е на хубаво.
19
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРИ НАС ПРЕГРЪТКАТА С "МЕЧКАТА' НИ УТРЕПА. 4 ЧАСА " ТРОЯНСКИЯ КОН" НИ ДЪРЖИ БЕЗ ГОК. ПРАВИ СЕ ТАПА.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каталунците накрая ще се наиграят. Не стига, че лаят срещу останалата част от Испания и дърпат да се отцепят, сега и срещу туристите тръгнали. Ама то няма да им е за пръв път в историята да се насаждат на пачи яйца. Нищо не е случайно.....
17
7
 
16
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Мисля да прескоча до Валенсия и Билбао тези месеци и там видя ....,иначе съм ходил в Севилия ,Кордоба ,Гранада , Мадрид ,Малага ,Ронда , Толедо и Барса . Испания ми харесва повече от Италия . До 18
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то хубаво да идеш, за да гледаш, ама ако си там по работа и ти става ясно за какво протестират местните. Ако апартамента ти е някъде из широкия център, спане няма. Цяла нощ тълпи пияни туристи крещят и/или пеят под прозорците ти, сградите са стари, шумоизолацията е никаква и съответно ходиш цял ден като зомби после. Което е ок ако си за няколко дни, или си от тези които пеят, пият и другсат, ама не е ок за тия дето на другия ден трябва да ходят на работа. Да не говорим за паркирането.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Циганинцяла Испания си струва да се види
14
2
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 години
...А без туристи?А тоя с 2-те евро е прав, понеже толкова му струва душа и тоалетната малко след Ниш по магистралата, където спи със сънародниците си от Германия на тревата около бензиностанцията. Епа къде Ниш, там и Барцелона - все на запад са в друговерските страни...А иначе, да отидеш в Барселона за да си купиш дюнер (повече от 2 евро е), е все едно да идеш в публичен дом за да си треснеш една злобарка
13
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие ходите в Испания, Франция Италия и Британия да гледате християнска архитектура ама Азис ходи в Израел да гледа курорти и останал ама много доволен, ама едно обслужване, ама салтанати ама едни мурафети ама страшна работа било
12
1
 
12
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Барселона е град за хора до 40те, Мадрид е за над 40 те ),но темата е за Барса ,има интересни и хубааи неща за гледане . Саградата е произведение което трябва да се види задължително, къщите 3броя май бяха също, мач на Камп Ноу .... . Рамбла не ме впечетли . Ресторантите са пълни и туристие не ядъд само бургер)) ,е ,кой къде ходи -това и вижда.
11
0
 
22
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
На ден един германец харчи средно по 70?, китайците по 210. Сувенири се продават дори и в отдалечените квартали.
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** моля ви не ходете в испания, идете в израел да видите дръшляви евреи които ще се опитват да ви продават храма си господен
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИСПАНИЯ СИ СТРУВА, ТАМ Е ЦЯЛ СВЯТ - КАТЕДРАЛИТЕ, СИЕРА НЕВАДА, ДОН КИХОТ, САГРАДА ФАМИЛИЯ И
8
3
 
24
 
! Отговори
Жител на Барселона преди 7 години
Ако ги няма туристите ще ми ядат ...... протестиращите.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
LD SAGRADA FAMILIA - ГАУДИ
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви две евро - само Саграда фамилия да посетиш, един ресторант , един бар по късно, малко билети за транспорт, таксита - и ето ти ги 200 евро... Там не отиваш да изпиеш едно кафе за 2 евто, отиваш да гледаш, защото има много за гледане, но сигурно им е писнало от туристи. Проблемът е че 2+2 е 4 и като ударят по туристическия сектор, ще се отрази на приходите и на общината, на много свързани сектори и така ...но имат шанс сега нали се отделят, да се и оградят
5
5
 
23
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Туризмът за Барселона е нож с две устриета. Не може и вълкът да е сит и агнето да е цяло. Превърнаха се във фабрика за пари. На жителите не им завиждам.