Отплата: Помагал на американската армия не може да влезе в САЩ

Саиф Али е един от иракчаните, засегнати от заповедта на Тръмп
Обновена: 30 яну 2017 12:32 | 30 яну 2017 12:10,
100
Отплата: Помагал на американската армия не може да влезе в САЩ
Снимка: Facebook, WP

Саиф Али напуска работата си в Багдад и продава къщата и колата си, след като той и семейството му получават визите си за преселване в САЩ миналия месец. Tе е трябвало да летят днес.

Още по темата

35-годишният мъж е кандидатствал по програма за преселване със съпругата си и трите си деца през 2013 г. по специална имигрантска програма - за иракчани, които са рискували живота си, работейки в помощ на американските войски или правителство в Ирак.

Този уикенд той беше един от първите, които повдигнаха глас за това как животът им е объркан заради изпълнителната заповед на Тръмп относно забрана на достъпа до САЩ на бежанци и мигранти от основно мюсюлмански страни.

Преди два дни Али получава обаждане, с което му казват, че визата на семейството е вече невалидна. Те са ги получили след 3-годишно щателно проучване.

Али е бил нает като компютърен администратор от компания, която е работила по проекти на американската Агенция за международно развитие между 2010 и 2013 година. В годините след американската инвазия в Ирак през 2003 година, местните, които работят за американците са подложени на смъртни заплахи, отвличания и убийства.

"Бях толкова щастлив, мислехме за новия си живот в Америка", обяснява Али пред "Washington Post". "Представях си, че мога да живея мирен живот, да разширя амбициите си, че децата ми ще живеят в мир!"

Неговият брат живее в Аризона и наскоро наел имот за семейството. Али платил $8 000 депозит, брат му обзавел къщата.

Сега обаче иракчанинът няма дом - нито в САЩ, нито в Ирак. Отседнал е при приятели в Багдад и няма яснота за бъдещето на семейството му. От Международната организация по миграцията, която е помагала в уреждането на преместването на семейството към САЩ не му дават подробности.

Той е обаче категоричен в едно: след като САЩ са изиграли такава роля в дестабилизирането на Ирак, то те носят отговорност да помагат на иракчаните.

"Убиват ни от "Ислямска държава", казва той. "Преживели сме толкова много трагедии. Не можем да се върнем. Вие направихте, каквото направихте, но помогнете ни!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
10
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Аз съм за принципа: по-добре да се прави НЕЩО,пък било то и неправилно отколкото на се прави НИЩО!Защото ако не правиш нищо,като правеше Обама и както активно правят в Еропата, то НЕУСПЕХА и затъването и провала са ГАРАНТИРАНИ (справка виж к'во става в EU).Сега Тръмп срива системата и изгражда нова. Ако успее - супер. Ако се провали - пак добре - системата ще е унищожена и който и да дойде след него ще е на чисто.А,че жертви ще има, то е ясно,АМА точно за този ИТ специалист да ревете - смЕх!
46
10
 
9
 
! Отговори
Животни преди 7 години
Колко дебелоок, зъл дръвник трябва да си, след като родината ти е бесняла и съсипала целия Близък изток, десетки държави и народи, после да кажеш "сори, това не е моя работа, затварям границите, да се оправят както могат, чао". И после защо арабите мразят фашистките Щати? Ами и аз да бях арабин щях да ги мразя. Отвратителни *** и зверове!
45
1
 
23
 
! Отговори
OOo да беее преди 7 години
Колко са неоправдани само, нали са "бежанци" .... А АЗ НЕ ВЕРВАМ. Вервам само за Батак, Стара Загора и навсякъде в БГ земите по време на 500 годишното ТУРСКО РОБСТВО а не СЪЖИТЕЛСТВО). Респект към Тръмп и Орбан!
44
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега може да харесвате Тръмп, но тепърва ще разберете що за птица е и колко беди на хората ще направи
43
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сърцераздирателна" история, направо още плача. Интересно колко ли още такива платени статии ще бъдат пуснати, за да се убедят хората че Тръмп е лош човек и как трябва да целуваме тъмнокожите си "братя", докато те натискат копчето. Гади ми се вече от извратените ценности, които продължават да се опитват да налагат, въпреки че на хората им е дошло до гуша вече.
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 53"Цялата държава България до скоро беше една голяма руска база."Все още е, колега. Българското черноморие е отдавна руско.
41
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Тръмп не им превърна страните в руини"Тръмп от коя партия е и чий интереси изпълнява? Буш Младши казваше "когато погледна в очите на Путин, виждам приятел". И колко войни разпали? Републиканците отдавна не са онази партия на Рейгън, а жадни за петрол военнолюбци и русофили. Тръмп назначи в администрацията си луди генерали, уволнени от Обама. Кой знае каква война ни готвят сега. А Тръмп е фалирал 4 пъти и си мисли, че американската икономика е като бизнеса с имоти...
40
10
 
11
 
! Отговори
до 53 преди 7 години
Цялата държава България до скоро беше една голяма руска база.
39
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Виготура 46Я ПАК! Я кажи КОГА руснаците са имали руски бази у нас?????????
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 32Чел съм доста.Направи ми впечатление,че дълго време им е бил глезеното дете на американците.Накратко казано са му давали да прави каквото си поиска.Обаче като ги обяви официално за враг и почна едни авантюри с петролът и тяхната валута нещата не свършиха добре за него.Нямаше и как да е иначе все пак оня беше някакъв регионален вожд като Муамар а онези-суперсила.А това ,че заради петролът държавата му просперираше и отглеждаше милиони хранутници свикнали само да лапат е друг въпрос.
37
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинявам се много, но Тръмп не им превърна страните в руини. Буш старши и младши ги бомбиха, Клинтън се вълнуваше от любовта, а Обама реши да ги научи на демокрация и им обеща арабска пролет. Пролетта потекоха реки от кръв и така цъфна, че се размириса чак в Европа. Забравете за Америка и си стойтуе у дома.
36
6
 
6
 
! Отговори
аре бегай бе преди 7 години
бегай у россия, там е гот! Аризонска мечта ...
35
1
 
30
 
! Отговори
измислица или да? преди 7 години
Али го е страх да не го претрепят в Ирак и затова решава да обяви публично, че е съдействал на американците, като в същото време няма нищо против снимка на мутрата му да обиколи медиите по света. Както всички знаем, идилците не четат новини.??? Сериозно ли очаквате да го повярвам това???А на бас, че Али НЕ Е в Ирак!
34
2
 
17
 
! Отговори
Германофил преди 7 години
Абсолютно вярно. САЩ започнаха войните в БИ и превърнаха страни, като Ирак в руини (докато Германия и Франция бяха твърдо против войната в Ирак). САЩ подкрепят Саудитска Арабия и различни уахабитски организации. Редно е американците да помогнат на народите, които пострадаха от бомбите им, а не да си затварят границите и да лицемерничат с човечността на Европа. Като добавим и подслушванията, американците демонстрират изключително лицемерно поведение, което шокира и отблъсна много европейци.
33
2
 
21
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
От коя година България е в НАТО и вярна *** на САЩ и от коя година продължаваме да нямаме визи за САЩ. А в същото време американците имат военни бази в България без да плащат един кир.лив долар. Това ли ви е партньорството бе г-да хамериканци??? С какво сте по-различни от руснаците?
32
2
 
11
 
! Отговори
factotum преди 7 години
С предателите така се постъпва,като използван ***!
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е като банков депозит пред инфлация. Другия път пак да им помага..
30
0
 
16
 
! Отговори
Продал - взел, дал преди 7 години
Продал Бъглария на американските бизнесмени - не може да емигрира. Ей това е тъжното в днешната реалност.И крайно недемократично!
29
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега затюхкал се че му се подигали с една виза. На нас от 25 години ни обещават демокрация, благини и просперитет пък равносметката е като в Ирак ама без война. Те загубиха 1 милион население, ние 3 и половина....няма индустрия, няма образование, няма здравеопазване..и най-жалкото и нефт няма. Тъй че не ни се жалвай. Ние за разлика от теб даже не се подписахме под договор да си предадем родината.
28
0
 
13
 
! Отговори
да преди 7 години
точно пък от *** от Америка добро тръгнал да чака...наивен човек..те за това американците палят войни по цял свят и обучават терористите от Ислямска държава..та да помагат после на хората, нали:)))))))))