Отплата: Помагал на американската армия не може да влезе в САЩ

Саиф Али е един от иракчаните, засегнати от заповедта на Тръмп
Обновена: 30 яну 2017 12:32 | 30 яну 2017 12:10,
100
Отплата: Помагал на американската армия не може да влезе в САЩ
Снимка: Facebook, WP

Саиф Али напуска работата си в Багдад и продава къщата и колата си, след като той и семейството му получават визите си за преселване в САЩ миналия месец. Tе е трябвало да летят днес.

Още по темата

35-годишният мъж е кандидатствал по програма за преселване със съпругата си и трите си деца през 2013 г. по специална имигрантска програма - за иракчани, които са рискували живота си, работейки в помощ на американските войски или правителство в Ирак.

Този уикенд той беше един от първите, които повдигнаха глас за това как животът им е объркан заради изпълнителната заповед на Тръмп относно забрана на достъпа до САЩ на бежанци и мигранти от основно мюсюлмански страни.

Преди два дни Али получава обаждане, с което му казват, че визата на семейството е вече невалидна. Те са ги получили след 3-годишно щателно проучване.

Али е бил нает като компютърен администратор от компания, която е работила по проекти на американската Агенция за международно развитие между 2010 и 2013 година. В годините след американската инвазия в Ирак през 2003 година, местните, които работят за американците са подложени на смъртни заплахи, отвличания и убийства.

"Бях толкова щастлив, мислехме за новия си живот в Америка", обяснява Али пред "Washington Post". "Представях си, че мога да живея мирен живот, да разширя амбициите си, че децата ми ще живеят в мир!"

Неговият брат живее в Аризона и наскоро наел имот за семейството. Али платил $8 000 депозит, брат му обзавел къщата.

Сега обаче иракчанинът няма дом - нито в САЩ, нито в Ирак. Отседнал е при приятели в Багдад и няма яснота за бъдещето на семейството му. От Международната организация по миграцията, която е помагала в уреждането на преместването на семейството към САЩ не му дават подробности.

Той е обаче категоричен в едно: след като САЩ са изиграли такава роля в дестабилизирането на Ирак, то те носят отговорност да помагат на иракчаните.

"Убиват ни от "Ислямска държава", казва той. "Преживели сме толкова много трагедии. Не можем да се върнем. Вие направихте, каквото направихте, но помогнете ни!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предателите никой не ги обича и след като се уползотворят се захвърлят...
26
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха голям смях, предателят си въобразил , че боб дърпат за него. Да амa ти си им изгоден само на място, като предаваш роди и родина. За какъв си им в Щатите. Там кой ще предаваш?? Най-много да се ядосаш, че не тече мед и масло и да вземеш да ги взривяваш на място. Не са виновни САЩ , че някой егоцентрични предатели не могат да смятат. Това същото хоро се играе в Афганистан и скоро ще се разиграе и в Украйна, като вземе да им утеснява на предателите.
25
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време българите в Америка се пишеха роми и съдеха България. Само трябваше да се докопаш до някой либерален щат, Калифорния или Колорадо. Осъждаш държавата на минутата и ставаш легален имигрант. Ето това спря Тръмп.
24
27
 
6
 
! Отговори
Милена преди 7 години
Нека мъжките момчета от Близкия изток се заселят в София, Пловдив и Варна. Това са големиградове, ще си намерят и работа. Ще има и позитивен ефект върху раждаемостта, понежепроцентът на ге йовете при тях е нисък за разлика от нас.
23
1
 
21
 
! Отговори
Гнусни Соросиди преди 7 години
Соросиди......... Това е вашата съдба на предатели... ЗЕ и САЩ имат нужда от слуги не от приятели..... Никога вие няма да бъдете равни с тях...
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tova e edin predatel
21
0
 
19
 
! Отговори
голатат истина преди 7 години
"".............САЩ са изиграли такава роля в дестабилизирането на Ирак, то те носят отговорност да помагат на иракчаните."""-------------------- Ни на Тръмп , ни на Обама , ни на някой от американските управляващи им дреме ни за вас , ни за нас - интересуват се от това да ограбят държавите , да са добре те Затова , че няма какво да се оплаквате , пуснали сте вълка сами , после що бил изял овцете ?????
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил помагал , мазнел се е за Виза , айде сега знаем ги теа номера
19
4
 
13
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Ти прочети малко повече за Садам за да видиш че тези безумия си имат овертюра. Не гледай повода за една война, а причините. Погледни за каква смес от етноси и религии става въпрос, само железен прът ги принуждаваше да живеят що годе в мир. Имало политически затворници, ами ще има щото иначе какво има анархия, над милион избити, бомби и обгазявания, ислямски държави...това алтернатива ли е??
18
0
 
11
 
! Отговори
СХЕМА преди 7 години
Повече прилича на СХЕМА за Легализация в САЩ отколкото на нещо друго ´, така Мароканци и др. използват Университетските Програми в Германия за получаване на Разрешително за Пребиваване иначе имат право само на 3 месеца тоест което си е Бизнес си е Бизнес
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Плаче старата върбааа, но ти недеееей, ето че изтрих сълза....."Мъка ми е за горкия човечец, сърцето ми се къса....Ще взема да си направя един.... чай.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Из народни поговорки на НЕвелики сили:И добре да щивееш, може да срещнеш американец, който да иска да те спасява!
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се сърдят на Садам,че в един момент реши да прави безумия.Хайде прочетете малко история.Не е като да си е седял в държавицата и да си я управлява спокойно.Освен тва въобще не му вярвам,че е толкова заплашен от някаква опасност..Добре 2 години от 40 годишният си живот е работил на компютър. Супер.А останалото време?Деца дългове и кючеци?Никой не му е виновен,че не може да мисли.Ако не беше правил деца щеше да му е по-лесно.Ама то не може хем да изядеш гърнето с мед хем да остане пълно.
14
1
 
25
 
! Отговори
жалейка преди 7 години
За предател никой не жали!
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ясно че е програма за "презаселване" - лилавия нерез ще си вземе пет-шест жени и бързо ще нацвъка 20-30 малки инженерчета и адвокати на социално-либералната софра. Нема лабаво.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи помагал?? Плащали са за "сътрудници", той се е съгласил. Явно в договорът не е имало клауза + виза. Сега реалностите са други. Кой какво си е въобразявал , няма значение. Колко са подобни истории на предатели ....Иначе над един милион са иракските жертви, жени, деца.....как ще тръгнеш на американците да помагаш да се изгаврят с народа ти не ми е ясно. И тук има много такива за съжаление и винаги ги е имало, само да се появи някой по силен и опашките са навирени..
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един предател за иракския народ. Предателите са презирани и от господарите си.
10
1
 
12
 
! Отговори
лейка преди 7 години
те сума народ изпотрепаха на запад с терористични атаки, тръгнал да ми реве що не го искат. Да вземе да пише до семействата които изгубиха малки деца, да пише до родителите които никога няма да видят повече децата си. И не там дори е основния проблем. Там е че плачат като малки деца да ги приемат а дойдат ли, едиснтвеното което правят е здрав плoдаж, с нищо не допринасят за пристигането си, единствено престъпленията се увеличават, ама където имат акъл на запад не ги искат-Швейцария, Америка...
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е една, преди американската демукрация във всички тези страни имаше училища, градини с цветя, шадравани, хората се разхождаха и пиеха кафе по кафенета, пълно с туристи, пъстро, смях на деца, жени с пуснати коси. Но дойде Америка и ги "освободи"!
8
2
 
18
 
! Отговори
Демек - един преди 7 години
предател на род и родина ,няма да може да осребри предателството си !!!! Така трябва ! Иначе ще се насърчават предателите , щото за няколко сребърника тоя *** ще уреди себе си , брат си и семействата им , но......Ще остави да живеят в АД всички останали !!! Този е за разстрел от своите !!! Така се прави с народоотстъпниците !!!