Атентаторът от Квебек – канадец и фен на Марин льо Пен

При нападението в джамията бяха убити шест души, а 18 са ранени
31 яну 2017 08:40,
146
Атентаторът от Квебек – канадец и фен на Марин льо Пен
Снимка: Reuters

Полицията в канадската провинция Квебек потвърди самоличността на извършителя на терористичното нападение в неделя срещу джамията в град Квебек и му предяви обвинение в предумишлено убийство на шест души и в опит за убийство на още пет (колкото са тежко ранените), предадоха Ройтерс и ТАСС.

За убиец беше посочен 27-годишният канадски френскоезичен гражданин Александър Бисонет. Той се яви за кратко пред съда днес в затворнически дрехи, за да чуе обвинението, но мълча през цялото време, гледайки в краката си и правейки нервни тикове с ръцете си.

Още по темата
Съдебното заседание по делото бе насрочено за 21 февруари. Дотогава обвиняемият остава в ареста.

По-рано бе съобщено, че вторият заподозрян - канадският гражданин от марокански произход Мохамед Кадир, след разпит е бил освободен и сега е квалифициран като свидетел на терористичния акт. Бисонет и Кадир били студенти от университета "Лавал" - най-големия френскоезичен университет в Северна Америка.

При нападението с огнестрелно оръжие в джамията бяха убити шест души, а 18 са ранени. По последни данни петима от ранените остават в болница, като състоянието на двама от тях е тежко. Според полицията в джамията по време на атентата имало още 39 души, които не са пострадали.

Известно е, че след кървавото си деяние Бисонет избяга от местопрестъплението с кола, но после сам позвъни в полицията и бе арестуван. В колата му били намерени пистолет и два автомата Калашников. Някои медии разпространиха и информация, че той е приел исляма, но засега тя не е официално потвърдена.

Репортери от вестник "Журнал дьо Квебек" разговаряли с бивши състуденти на Бисонет, където той изучавал социални науки. Те го описали като привърженик на деснорадикални идеи и ксенофоб, който четял много, имал дълбоки познания по история и по актуални политически събития и проблеми. Според Ройтерс той бил известен в социалните мрежи в интернет като привърженик на лидерката на крайнодесния френски "Национален фронт" Марин льо Пен и като антифеминист.

От профила му във Facebook личало още, че харесва новия американски президент Доналд Тръмп, симпатизира на сепаратистката партия в Квебек, на израелските въоръжени сили, на хеви-метъл бандата "Мегадет" и на попзвездата Кейти Пери. Запознати го представят и като необщителен самотник. Единственият му близък човек бил неговият брат близнак, с когото се появявал навсякъде.

От вчера джамиите и училищата на мюсюлманските общности в няколко канадски града са поставени под засилена полицейска охрана, съобщи Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: джамияКвебекБисонет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До СотирНяма нито една реч на фюрера, в която да казва нещо лошо за славяните. Престанете с тази съветска пропаганда, целяща да мотивира руснака за война през 1941г.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо смърди в цялата работа.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сладур! Прилича на руснак.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото посяха муслитата това и ще жънат. Да си се сърдят на религията която отдавна е отвратила света. Канадците скоро ще им усетят и меда и жилото защото премиерът им ги кани и събира. Толкова наивност в тази хубава страна Канада не съм очаквал. Но като се наплодят камиларите ще започнат да изискват. Първо джамии а после шериат. Като плъзнат чалмосани и пингвини навсякъде, като започнат да се ду???пят по улиците ще разберат какъв са си го набутали но ще е късно.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MiroАз ги свързвам много добре точките, а ти можеш ли?
49
1
 
5
 
! Отговори
Miro преди 7 години
Brei che prosto pleme raste v toia sviat... Ne vi li pravi vpechatlenie che mnogo udobno se poiavi hristianin terorist v Kanada tochno edin den sled kato kanadskia premier kaza che vsichki muslita moje da zapoviadat v Kanada... Niakoi moje li da svarje tochkite?
48
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Най-накрая някой да отвърне на удара."Или си твърде млад, или си твърде неук, или си твърде глyпав.Тероризмът започва началото си в християнския свят, след това започват да го практикуват евреите, мюсулманите са последни!За какво отвръщане на удар говориш?
47
0
 
0
 
! Отговори
Циник до 45 преди 7 години
:-) :-) :-) Нещо ми се губи смисъла? Значи да видим....пишем ей така...за спорта? Няма да напиша клишето "В спора - се ражда истината"За сетен път - когато смятам, че бъркаш, или не си прав - ще ти го казвам. Не виждам - какво точно те смущава?
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа Не,той е Радикален Християнин,всичко друго е бля-бля,значи може Радикален Муслиманин,а радикален Християнин не може така ли ето че може!!!
45
1
 
11
 
! Отговори
Агент Розовбарен преди 7 години
На Кейти Пери само е точил ножката ,без звук.
44
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е онзи ***, който ми обясняваше, че не бил чул християнин или евреин или будист или хиндуист да прави атентати? Та се налагаше да му постна 100-тина християнски, еврейски, будистки и хиндуистки терористични организации.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Няма човек който да слуша Мегадет и Кейти Пери! Скалъпена работа..."Повечето хора в България са патриоти, слушащи System of a down, а като се напият викат "баце пусни Цеца или Васили Карас, че съм закърмен с тях"!
42
3
 
8
 
! Отговори
Сотир преди 7 години
До КочаАко питаш гърците си въшлив татарин.Ако питаш австрийците си слейв-янин,Хитлер е кзал ,че стават само за тор.Расизма на Балканите е самоубиствен.Най -близките по език ,раса и вяра -Сърбите ни нападанаха първи като обявихме независима държава и изкорениха със сопи с пирони българското в македонците.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 39Сега разбрах как го правишD"Не съм се научил на черното - да казвам - бяло.""В повечето случаи "аргументите" ти издишат...или хич ги няма!"Ти си въплъщение на истината, разбрахDМИР!Обещавам повече няма да ти противореча! Отивам да се овъргалям в катран и пера...
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма човек който да слуша Мегадет и Кейти Пери! Скалъпена работа...
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно требе се издирва кой харесва Мегадет и прелестите на Кейти Пери и кат се намери на място. Потенциален терорист е. Абе нали бяха двама нападателите?
38
1
 
4
 
! Отговори
Смерж преди 7 години
Ами те терористите всички са като този,лесни за манипулиране ,наивни,ръкоблудци с комплекси и болезнен нарцисизъм.Религията не е от значение просто има агенти дето ги намират тия в социалните мрежи.Правят си профил на красива арабка -останала самотна заради лошите и търси своя принц на бял кон с раница тротил да отмъсти за нея.
37
2
 
2
 
! Отговори
Циник до 39 преди 7 години
"Сетих се"... какво да направя ( че според мен пишеш ъъъъ...вицове) ? Не съм се научил на черното - да казвам - бяло.В повечето случаи "аргументите" ти издишат...или хич ги няма! Как го направи този шпагат - за канадеца - да виниш Путин - ще си остане мистерия за мен!
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това "Хpистиянски теpоpизъм" .и е?
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 33Казах ти здрасти, защото ти имаш "уникалния талант да ме взимаш на прицел"Това имах предвид, когато ти написах, че не пропускаш и че вчера ти го обясних. От сума ти време го правиш . Има много ананимни коментари във всяка тема, но ти винаги първо на мен ми се нахвърляш.Това беше повода да ти отговоря.Сега сети ли се вече за какво става въпрос ? Тук Путин няма нищо общо)))Как го правиш?D