Атентаторът от Квебек – канадец и фен на Марин льо Пен

При нападението в джамията бяха убити шест души, а 18 са ранени
31 яну 2017 08:40,
146
Атентаторът от Квебек – канадец и фен на Марин льо Пен
Снимка: Reuters

Полицията в канадската провинция Квебек потвърди самоличността на извършителя на терористичното нападение в неделя срещу джамията в град Квебек и му предяви обвинение в предумишлено убийство на шест души и в опит за убийство на още пет (колкото са тежко ранените), предадоха Ройтерс и ТАСС.

За убиец беше посочен 27-годишният канадски френскоезичен гражданин Александър Бисонет. Той се яви за кратко пред съда днес в затворнически дрехи, за да чуе обвинението, но мълча през цялото време, гледайки в краката си и правейки нервни тикове с ръцете си.

Още по темата
Съдебното заседание по делото бе насрочено за 21 февруари. Дотогава обвиняемият остава в ареста.

По-рано бе съобщено, че вторият заподозрян - канадският гражданин от марокански произход Мохамед Кадир, след разпит е бил освободен и сега е квалифициран като свидетел на терористичния акт. Бисонет и Кадир били студенти от университета "Лавал" - най-големия френскоезичен университет в Северна Америка.

При нападението с огнестрелно оръжие в джамията бяха убити шест души, а 18 са ранени. По последни данни петима от ранените остават в болница, като състоянието на двама от тях е тежко. Според полицията в джамията по време на атентата имало още 39 души, които не са пострадали.

Известно е, че след кървавото си деяние Бисонет избяга от местопрестъплението с кола, но после сам позвъни в полицията и бе арестуван. В колата му били намерени пистолет и два автомата Калашников. Някои медии разпространиха и информация, че той е приел исляма, но засега тя не е официално потвърдена.

Репортери от вестник "Журнал дьо Квебек" разговаряли с бивши състуденти на Бисонет, където той изучавал социални науки. Те го описали като привърженик на деснорадикални идеи и ксенофоб, който четял много, имал дълбоки познания по история и по актуални политически събития и проблеми. Според Ройтерс той бил известен в социалните мрежи в интернет като привърженик на лидерката на крайнодесния френски "Национален фронт" Марин льо Пен и като антифеминист.

От профила му във Facebook личало още, че харесва новия американски президент Доналд Тръмп, симпатизира на сепаратистката партия в Квебек, на израелските въоръжени сили, на хеви-метъл бандата "Мегадет" и на попзвездата Кейти Пери. Запознати го представят и като необщителен самотник. Единственият му близък човек бил неговият брат близнак, с когото се появявал навсякъде.

От вчера джамиите и училищата на мюсюлманските общности в няколко канадски града са поставени под засилена полицейска охрана, съобщи Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: джамияКвебекБисонет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
15
 
! Отговори
Коча преди 7 години
Да живее бялата раса,да живее християнството.Запомнете едно,РАСИЗМЪТ ЩЕ НИ СПАСИ,РАСИЗМЪТ СЪЗДАДЕ СВЕТА И ДЪРЖАВИТЕ,РАСИЗМЪТ СЪЗДАДЕ НАЦИИТЕ И РАСИЗМЪТ ЩЕ НИ СПАСИ.Погрешно се смята расизма са нещо лошо.Аз съм горд расист,аз съм бял християнин и се гордея с това
33
0
 
5
 
! Отговори
Кой е втория човек? преди 7 години
Остави това? Двама са били? Да са притиснали Бисонет хиляда пъти досега, да си каже майчиното мляко и кой е бил втория човек. Кой е втория човек?
32
0
 
9
 
! Отговори
Циник до 33 преди 7 години
Където си прав ..си прав...БЕШЕ ХУБАВО В ГЕРМАНИЯ....ДО 2014! Сега не ме кефи - тарамбуки под път и на път! Ако не бях толкова години вече тук....ангажименти...работа...сериозно щях да се замисля за Нова Зеландия! Но ...не можеш да върнеш времето назад! Останалата част от коментара ти - евтино заяждане!
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мароканчето изчезна от схемата, че образа му никак не пасваше на политиката на десетополовия им ......... шеф
30
0
 
8
 
! Отговори
Двама са били нали? преди 7 години
Нали двама души са извършили деянието? Кой е втория ако не е мароканеца? Досега следствието не е ли разкрило съучастника? Защо не дадат информация на медиите?
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 25Май не ти понася в Германия нещо,въпреки, че се мъчиш да внушаваш и на себе си и на околните точно обратното...Кво дириш по цел ден тука?М?Нали работиш на красива и уредена държава и т.н. а седиш тука и се караш с хората.
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЗИ ПИЧ Е ИСТИНСКИ ГЕРОЙ.
27
4
 
10
 
! Отговори
Циник до 25 преди 7 години
Вчера, рано сутринта валеше дъжд...и веднага замръзваше по асфалта...блицайс - както казват немците - през цялото време съм се оглеждал да видя Путин с мощен вентилатор - как прави белята!Дано си ме разбрал! Путин ви е виновен...и за тежката зима...и за ланшния сняг!Смешно
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Привърженик на залюПената, пък приел исляма. Това ще го повярва само тръмпетист.
25
1
 
23
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Един ден след сълзливото изказване на Канадския премиер идва това, и привърженик на Льо Пен. Лошото е , че има хора вярват на скалъпените им оперативни атентати.
24
4
 
10
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
Направил операцията, но не е премахнал тумора напълно :(:(
23
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният комплексиран от това, че състудентките му предпочитат едрочленести мюслими пред него.
22
0
 
2
 
! Отговори
до Веско преди 7 години
Виж кажи на мама да те завива вечер и да ти премести кревата по-далеч от контакта.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 17Здрасти!D не пропускаш....знаеш какво, вчера ти го обясних.))
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А така. Ей сега либералните медии ще обърнат цялото си внимание върху белият канадец и ще го сочат с пръст, даващи на либералните прогресивно леви диваци още повече храна в борбата срещу белите хетеросексуални хора които изглежда са си тяхна най-висока цел. А другият тип Мохамед Кадир ще го сметат под килима, и хоп белият човек е виновен.
19
6
 
8
 
! Отговори
Циник до АНАЛ и ТИК преди 7 години
Ъъъъ...проверяваш ли вечер ...дали Путин не се е скрил под леглото ти?
18
11
 
7
 
! Отговори
Аналитик преди 7 години
Тоя е харесвал и бил фен на всичко, което харесва и подкрепя финансово Путин.Това ражда Путинизма
17
0
 
7
 
! Отговори
до веско 22 преди 7 години
От Карлуково ли го сънува?
16
4
 
34
 
! Отговори
Циник до 17 преди 7 години
Четял много ...имал задълбочени познания по история...Има известна разлика...между него...и тарамбуките, които убиват с аллах на уста...и вероятно и корана не могат да четат..или цитират! Странното е , че когато поредната тарамбука избие християни - медиите ще си чупят краката да ни оцясняват за ПОРЕДНИЯ ЕДИНИЧЕН СЛУЧАЙ!
15
0
 
6
 
! Отговори
до Веселин Узунов преди 7 години
Сега разбрах,че и животните сънували!