Австрия с мерки за трудовия пазар, удря източноевропейците

Местните кандидати за работа ще се ползват с преференция
73
Австрия с мерки за трудовия пазар, удря източноевропейците
Снимка: Reuters

Ограничаване на достъпа на източноевропейци до трудовия пазар е една от мерките, за които се споразумяха управляващите в Австрия социалдемократи и техните коалиционни партньори от набиращата популярност крайно дясна Народна партия, съобщават световните агенции, цитирани от bTV.

С подписването на нов пакт от 35 страници страната трябва да излезе от политическата криза.

Безработицата в страната расте, но все още е относително ниска – 5,9 на сто. По-рано през този месец канцлерът социалист Кристиан Керн предложи да се върне действалата до 2011 г. система, при която местните кандидати за работа се ползват с преференция пред чужденците.

Не е ясно обаче какви са шансовете Брюксел да се примири с подобно нарушение на основополагащото право за свободно придвижване на работници в общността.

На този фон левицата получава в новия коалиционен пакт обещание за минимална заплата от 1500 евро, по-добре регламентирано гъвкаво работно време, 20 000 субсидирани работни места, безплатни лаптопи и таблети в училищата, както и квоти за жени в надзорните съвети на фирмите.

Крайната десница пък издейства забрана на религиозното облекло и демонстрацията на всякакви символи, свързани с вярата на публични места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина му трябват 500 години за да се отърси от ориенталския си манталитет, тогава може би ще ни смятат за хора ако още ни има.
16
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И EVN да се маха от България! Ама стоят кърлежите.
15
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се мааме от тоз ЕС да си направим един Балкански бардак и да си гледаме живота както ние си знаем. Какво му мислите толкова...
14
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално за ЕС да се пълнят с амуджи които правят само едно, деца. И те правят същото и така работещите ще хранят цели катуни с безполезни твари. Българинът работи като има добри пари и не се проваля. Камилар работохолик да сте видели? Да, като ръчка ханъмата си или се д(((упи в джамията. Нека си се самоубиват, тяхна работа. България все още се запазва чиста поради генетично заложената ни омраза към камилари разрушавали страната ни с векове.
13
3
 
30
 
! Отговори
Обективно преди 7 години
Нормално решение. Интернационализмът приключи.Всеки гледа него си.
12
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свободно движение на работна сила, а? ЕС наистина е пред закриване... Жалко. Велика идея, кофти изпълнение.
11
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очакваме мълчание от Брюксел в знак на протест и подкрепа. :D
10
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да искат българи и румънци като над 90% от "българите" и "румънците" са с матов оттенък и хъхрещ тембър и последното нещо за което ходят в Австрия е да работят. Че кой иска такава *** в страната си. Само ние и румънците си ги траем, защото сме глупави.
9
4
 
32
 
! Отговори
до маке преди 7 години
Ако бяхме лентяи, нямаше да ни забраняват да работим в Австрия бе куха маке главо. :D
8
3
 
26
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Да махнат часовете по ислям в училищата!
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи тия крайно десните партии за да наберат гласоподаватели са готови да се изложат до краен предел! Нали се чете квалификацията на даден работник от работодателя, и така се определя лицето дали ще може да свьрши данената работа!Примерно аз да сьм австриец и да сьм завьршил средно образование с успех три, и някакви си хитлеристка партия да ме подкрепя защо не сьм бил нает на работа аз като австриец в дадена фирма като мениджьр примерно на някаква фирма!14306
6
0
 
38
 
! Отговори
Гастарбайтер преди 7 години
Тъй де - трябват им бараби, а не квалифицирани хора. Затова предпочитат бонгоси пред нашенци, макар да е даже незконно, защото единият от основополагащите принципи на ЕС е единният трудов пазар. Разбираемо е да пазят хубавата, високо платена и престижна работа за сънародниците си, а всичко друго ... "в киреча". Не случайно до ден днешен още претендират, че Хитлер е бил австриец, а не германец.
5
1
 
54
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Сетиха се "левите" австрийци за народа им! Това вече е популизъм ( тресе ги страх да не загубят на изборите) - напълниха Австрия с камилари....ще борят източноевропейците !А този дето е писал, че българите за нищо не стават - сигурно живее в някоя кърджалийска паланка,( бие теманета на аллаха) и гони пръчовете по баирите...иначе щеше да е чувал за славата на българските градинари в Австрия
4
0
 
29
 
! Отговори
до Маке преди 7 години
Не знам дали ти е известно, че и ти попадаш под санкциите.
3
1
 
51
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Нали една от основните ценности на ЕС беше свободата на придвижване и работа?
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да захраним Австрия с повече работна ръка от Близкия изток.
1
1
 
39
 
! Отговори
Бхк преди 7 години
На нивата кой ще бачка,австриец ли?