Русия изнася държавен ред в Сирия

Москва изпрати в Алепо военна полиция, състоящ се от етнически чеченци
31 яну 2017 22:34, Елка Василева
155
Русия изнася държавен ред в Сирия
Снимка: Reuters

Изпращайки в Алепо батальон военна полиция, състоящ се от етнически чеченци, Москва направи важна стъпка към уреждане на ситуацията в Сирия. Целта на руската операция не е само да разгроми терористичните групировки и да им отнеме влиянието, а да възстанови държавния ред на цялата сирийска територия. И така да спре разпространяването на хаоса в Близкия изток, започнал с нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г. и рязко ускорил своето разрастване през управлението на Барак Обама, пише "Известия".

Затова ликвидирането на терористите още не гарантира постигане на целта. Не е достатъчно те просто да бъдат унищожени или пропъдени. Ключовият въпрос е кога най-рано ще може да бъде стабилизирана ситуацията "на терена", кога новосъздаваните държавни институции ще могат да вземат властта в ръце и доколко тези институции ще отговарят на ценностите и възгледите на местните хора в освободените територии.

В тази насока работи Центърът за помиряване на враждуващите страни в Сирия, това е причината със съдействието на Русия и партньорите й да сядат на преговорната маса делегати от най-различни сирийски политически групи, както неотдавна в Астана.

Присъствието на руски батальон военни полицаи от Чечения в региона е значимо по няколко причини.

Първо, критично важно е да се поддържа ред в Алепо, най-големия град в Сирия. Гражданската война в страната все още не е приключила, държавните органи на властта в районите, освободени от терористи, тъкмо започват работа. Разрушена е градската инфраструктура, необходимо е разминиране, постоянна и мащабна хуманитарна помощ.

Години наред градът бе разцепен, част от него - под контрола на терористите. Сирийската армия, също като всяка друга армия в света, не може да изпълнява полицейски функции. Местната полиция е слаба. И е трудно да съдим колко безпристрастна може да бъде с оглед дългогодишния граждански конфликт.

Други войски, сражаващи се на страната на Дамаск в сухопътните операции, например Хизбула, са тясно свързани с Иран. Затова жителите на Алепо надали биха склонили точно те да им гарантират сигурно всекидневие.

Именно руската военна полиция, по-точно батальонът, съставен от чеченци - мюсюлмани сунити, може да бъде най-неутралната сила тук. При това чеченските военни вече имат подобен опит. През 2006 г. батальоните "Изток" и "Запад" бяха изпратени в Ливан да охраняват военните строители, участващи във възстановяването на страната след сблъсъка между Израел и Хизбула. По-късно двата батальона бяха разформирани, а в края на миналата година ротите, останали от тях, бяха обединени в батальон военна полиция. Което показва пряка приемственост.

Второ, Русия се стреми да докаже на близкоизточните си опоненти, че в сирийския конфликт няма религиозна съставка, няма подкрепа за шиитите и алауитите (към последните спада и президентът на Сирия Башар Асад), както се опитват да представят нещата на Изток.

Аргументът е несъстоятелен - в Сирия линиите на политическо разцепление са други, различни вероизповедания са представени и сред ръководството в Дамаск. Трудно бихме си въобразили по-нагледно опровержение от присъствието на руски военни - сунити, в Сирия. И то с функции на военна полиция, предвиждащи най-тесни контакти с населението.

Трето, Сирия - и на първо място Алепо, преживява днес същото, което преживя през миналото десетилетие Чечения. Господство на терористични групировки, донесли хаос в региона, гражданска война и съответните последици - жертви, разрушения, всеобщо ожесточение. Ако има на света армейско подразделение, чиито войници и офицери знаят от собствен опит какво е да минеш през такава криза и как трябва да се действа в такива условия, това е руският батальон военна полиция, комплектован с хора от Чечения.

Накрая, тук има и вътрешнополитически аспект. Общността на руските мюсюлмани е обект на пропаганден натиск отвън - разказват им, че в Сирия Русия заставала срещу исляма. Военнослужещите мюсюлмани от Чечения ще видят с очите си какво става в Близкия изток.

Под лозунга, че изнася демокрация, Западът изправи Близкия изток на ръба на катастрофата, а някои страни от региона тласна дори отвъд този ръб. Русия пристигна в Сирия с идеята за възстановяване на държавните институции, законността и реда въз основа на широк компромис между силите, участващи в гражданския конфликт.

Дейността на руските военни полицаи в Алепо представлява чисто и просто механизъм, чрез който се предава в други региони от света руският опит в противодействието срещу тероризма и уреждането на граждански конфликти.

Благодарение на този механизъм Русия изнася в Близкия изток държавен ред, а без държавен ред, както знаем, е невъзможна и демокрацията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не може да изнесе Русия освен военни конфликти, разруха и мизерия.
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад е на власт Убама е на палмата Сирия не падна терористите бягат в познайте кьде ??? Правилно кьм вас дето много ви знаят мрьсните усти аз си живея в Русия вие да му мислите дето не знаете арабски
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо щели да учат сирийците да пият Бояришник, след това щели да ги учат на ред.
72
5
 
7
 
! Отговори
Путинка Русева преди 7 години
До АнонименСАЩ изнесе демокрация в Германия, Япония и Южна Корея. Виж къде са те и виж къде е Северна Корея и къде бяха страните от соцлагера. В това е разликата
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убама каза,че Русия е регионална дьржава с разкьсана на парчета икономика ! Хахахаха за това ядоха шамари в Сирия пляс-пляс-пляс голем кеф.кой са Обама Хилари Оланд Меркел ??? Хора който си отидоха с изключение на Меркел но това е до изборите а АСАД си е на власт !ПАРАДОКС ще кажете хахаха Путин велик Русия велика дьржава ФАКТ.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 88 САЩ пък изнасят демокрация,знаем какви са последствията за държавите приели американския внос.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Путин обичам руснаците и руски бомби така се прави не като в Харманли welcome тавариши сирийци заповядайте на *** земя булгарите ви обичат и ще ви подарят земята си щото са абдали и тупунери
68
9
 
4
 
! Отговори
Путинка Русева преди 7 години
СССР изнасяше революции путинова Русия изнася държавен ред! Колкото успяха революциите, толкова ще успее и редът а Русия ще има съдбата на СССР.
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само след година като резултат от новия руски ред всеки сириец ще ходи с ботуши и с yшaнка. Слава Росии!
66
2
 
2
 
! Отговори
нали преди 7 години
До Те са!И ти си петия най голям ....
65
4
 
8
 
! Отговори
нов ред преди 7 години
САЩ изнасяше уж демокрация и видяхте какви реки от кръв и смърт докара това.
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пращат хора не танкове
63
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега очакваме в центъра на Дамаск да бъде издигнат 150 метров паметник на Руската армия освободителка от признателния сирийски народ.
62
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе я да каже Румен Дудата кога ще отиде да рапортува в Москва?
61
13
 
4
 
! Отговори
Те са! преди 7 години
На тоя свят има 4-*** иддиота - Ердоган, Путин, Тръмп, Радев.
60
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алкохолици ще изнасят държавност ?!Русия освен терор друго не изнася.
59
3
 
5
 
! Отговори
Акото преди 7 години
До Анонимен(77)Ако не бяха зимите.А ако не беше златото(златните трески)? географската изолираност?Акото в гащите ти?
58
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като видиш Русия ... не им искам държавноста!Ако не бяха зимите и САЩ досега Русия щеше да е немска.САЩ платиха за да има руско настъпление, иначе пияниците се скриха зад Урал и трепереха.Гориво, храни, машини, техника, водка - всичко това беше подарявано на СССР за да се бие с Хитлер. Подарък от САЩ. За неблагодарните руснаци.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България живеят много достойни българи от черкезки произход. А черкезите както и чеченците са достоен, храбър и разбира се дивичък народ.....но нека припомня на чистак българите за древните българи и прабългарите, в сравнение с тях черкезите и чеченците са като сладките котетата на Божинов
56
4
 
11
 
! Отговори
човечец с познания преди 7 години
Чеченците от бившите батальони Восток и Запад са едни военни полицаи.....това си отбор криминални престъпници и главорези, част от гвардията на братя Ямадаеви и по късно на Кадиров...иначе са опитни бойци и всяват ужас...Но за Алепо такива трябва