Кибер арести за държавна измяна в Русия

Пораждат се много въпроси за руските хакерски атаки
1 фев 2017 17:31, Елка Василева
32
Кибер арести за държавна измяна в Русия
Снимка: архив, Reuters

В дните след като стана ясно, че четирима мъже са арестувани по обвинения за държавна измяна, свързана с киберсигурността и контраразузнаването на Русия, Москва беше залята от теории за заговори и спекулации около случая.

Възможно ли е да става дума за последствия от руските хакерски атаки срещу президентските избори в САЩ? Дали тези арести са част от лов на къртица, снабдявала може би с с информация американските разузнавателни служби? Или това е борба за власт в руските служби за сигурност?

Подробностите около случая са неясни, няма и официален коментар от представител на руската държава. Руските медии се изпълниха със сензационни, често пъти противоречащи си факти и мнозина предполагат, че те се пускат в общественото пространство от враждуващи фракции в разузнавателните служби, пише Асошиейтед прес.

Свързването на арестите с американските избори би означавало да се установи връзка между поредица от сенчести играчи в руското интернет пространство.

Едно от малкото официални изявления по случая направи Иван Павлов, руски адвокат, специализиран в дела за държавна измяна, който потвърди пред Асошиейтед прес, че са извършени най-малко четири ареста по обвинение в държавна измяна. Той обаче отказа да съобщи подробности.

Американските тайни служби заявиха в началото на януари, че президентът Владимир Путин е наредил да се предприеме кампания за въздействие върху изборите в САЩ в полза на Доналд Тръмп, включително чрез мерки като използването на група, наричана Fancy Bear, за да се хакнат имейли на хора от Националния комитет на Демократическата партия. В разпространената от тях декласифицирана версия на доклада службите в САЩ не разкриха как са придобили информацията си, а Русия отхвърли обвиненията.

"Отдавна смятам, че американското разузнаване трябва да има хора, които работят за него", каза Марк Галеоти, експерт по руските тайни служби и старши изследовател в Института за международни отношения в Прага.
За първия арест се разбра миналата седмица, след като беше съобщено, че е задържан Руслан Стоянов, изпълнителен директор в компанията за киберсигурност "Лабораторията на Касперски".

Както изглежда, Стоянов е пътувал доста в качеството си на ръководител на отдела на компанията за разследване на компютърни инциденти.

Според профила му в социалната мрежа "ЛинкдИн" той е започнал работа в звеното за киберпрестъпления на руското министерство на вътрешните работи в началото на миналото десетилетие, а през 2012 г. - в "Касперски". Компанията заяви, че обвиненията срещу Стоянов се отнасят за период, в който той не е бил неин служител.

Редица руски медии съобщиха за задържането на трима офицери, работещи в отдел "Киберпрестъпления" на руското контраразузнаване - Федералната служба за сигурност (ФСС), горе-долу по същото време, когато Стоянов е бил арестуван през декември. В руски медии се появиха имената на двама от тях и според информациите това са полковник Сергей Михайлов, заместник-началник на Центъра за информационна сигурност (ЦИС) на ФСС, и неговият подчинен, майор Дмитрий Докучаев. Павлов заяви, че има четвърти обвиняем по делото, който му е клиент, но отказа да го назове.

ЦИС е "специализирано в кибершпионажа звено", разраснало се бързо през последните години, заяви Галеоти. "Задачата им е да придобиват всякаква информация, каквато могат."

Според съобщения на руския опозиционен вестник "Новая газета" и американския журналист, специализиран в киберсигурността, Брайън Кребс, разкритието на компрометиращи данни за офицерите от ФСС може да е било наказателна операция от страна на 26-годишния Владимир Фоменко и Павел Врублевски.

Фоменко според данни, обявени от американската киберкомпания "Трет конект" миналата година, е собственикът на сървъри, използвани за хакерски атаки срещу изборните власти в щатите Аризона и Илинойс. Врублевски е руски бизнесмен, осъден на затвор през 2013 г. за организиране на кибератаки срещу конкурент.

Кребс заяви в публикация в интернет блог в събота, че Михайлов може да е предавал данни за руски киберпрестъпници в продължение на много години на американските правоприлагащи органи и на американски журналисти, включително получена от него информация за Врублевски.

Врублевски заяви пред Асошиейтед прес в понеделник, че е познавал бегло Фоменко. Той отказа да коментира арестите на офицерите от ФСС, но заяви, че това са "онези", които са го вкарали зад решетките. Фоменко не отговори на молбата за коментар.

Имаше и нов обрат. Вчера Интерфакс съобщи, че срещу Михайлов и Докучаев има обвинения, че са предавали информация на ЦРУ. В съобщението обаче е цитиран неназован източник на Интерфакс, което прави достоверността на тези данни трудно проверима. Говорител на ЦРУ отказа да коментира действията на руските правоприлагащи органи.

Арестът на Михайлов, както изглежда, е имал за цел да отвлече вниманието от хакерските действия срещу САЩ. Медиите "Лайф нюз" и Росбалт (информационна агенция, която има тесни връзки с тайните служби), съобщиха, че офицерите от ФСС са захранвали с поверителна информация хакерската група "Шалтай Болтай" (или "Хъмти Дъмти"), която я е използвала в сложна схема за изнудване на десетки руски политически фигури. Московски съд потвърди в понеделник, че по обвинения в хакерство е арестуван Владимир Аникеев, за когото се съобщава, че е един от тарторите на "Шалтай Болтай".

Арестите изглежда придават още по-голяма тежест на твърденията, че руските тайни служби са набирали хора сред многобройната хакерска общност в Русия, за да засилят нападателния си потенциал в киберсферата.

Вече бившият американски президент Барак Обама наложи санкции на известните хакери Евгений Богачов и Алексей Белан, защото са съдействали на руското военно разузнаване (ГРУ) при атаките срещу Националния комитет на Демократическата партия.

Андрей Солдатов, който от години изследва тайните служби и интернет пространството в Русия, каза, че арестите в Москва ясно свидетелстват, че офицери от разузнаването и хакери, занимаващи се с престъпна дейност, са си сътрудничили при хакерските атаки срещу Демократическата партия.

Докучаев, един от обвинените офицери от ФСС за държавна измяна, според руски медии е хакер, известен с псевдонима "Форб", и е работил за списание на име "Хакер" през миналото десетилетие, преди да започне работа за ФСС.

В интервю от 2004 г. за вестник "Ведомости" Форб разкрива как е печелил пари от измами с кредитни карти и се хвали, че е хаквал уебсайтове на американското правителство.

През 2011 г. Форб е посочен като член на редакторския колектив на "Хакер". Трима негови колеги, с които Асошиейтед прес се свърза, отказаха да коментират дали той има връзки с ФСС.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
само така другаре! требва да се громи врагът с партиен билет. честно, по- големо клише за разправа с неудобни медии не можаха ли да измислят?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излезе статийката и се нароиха обяснители... "Аз нали ви казвах...!", "Това го знаем..,!", и какви ли не раззбиратели-отбор юнаци.Ами що го не казаа'те преж, бе убавци, а сега?
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До русофиль от ГерманияОт windows 10 цялата ти информация от компютъра ти отива директно в ЦРУ.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин не разбира от Кибер атаки...той е скромен "Челист" !
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стоянов!???Интересно! Очевидно с баща или дядо българин. Имаше един второкласен актьор по руските телевизии Стоянов, преди много години. Сега и този човек.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайските атаки са много повече и Путин искаше изолиран интернет само за Русия.
18
1
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Ще ползваме каквото си искаме.
17
5
 
6
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
До русофиль от Германияа ако искаш ЦРУ или някоя от другите 3-буквени организации да има достъп до снимките, писмата ти и паролите - направи си бакъп на Гугъл или прото си купи аиФон - идва с пълен комплект шпионски програми - все едно говориш направо с ЦРУ, по-добро е и от ФейсБук
16
7
 
9
 
! Отговори
русофиль от Германия преди 7 години
За да ви е мирна главата никога не ползвайте антивирусна програма Касперски ! Тази програма е чист вирус , всичките ви данни от компютъра отиват в Русия защото лекомислено сте се доверили на руска антивирусна програма !
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия преститутки от сайта пак се оляха. Ха ха мръсни *** продажби.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин тепърва ше бере ядове със тия тарикатчета.НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ИНФОРМАЦИЯТА И НЕЙЙНАТА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ!АБСУРД!!!!!!
13
15
 
20
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
откакто Путин национализира РосНефт на Рошилд на евреите пяна им излиза по устите от анти-Руска безсилна злоба
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дежурният тролей стане ли дума за русия се появи.
11
5
 
12
 
! Отговори
фантастика преди 7 години
БТА са готови да дадат на Холивуд нов филм,такива сценарии и коментари че става цял филм.
10
3
 
10
 
! Отговори
смях преди 7 години
Като чете човек коментарите по долу,не може да не се смее на фантазиите на някой.
9
4
 
8
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Те я се вкарват в някакъв холивудски сценарии и най интересното е че си вярват на глупостите....
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът на САЩ и Русия Владимир Путин е назначил за губернатор на презокеанската губерния США Доналд Тръмп.След кастинга между него и Хилари Клинтън той е назначеният.В задунайската губерния България бе назначен проруско настроеният генерал Румен Радев след препоръки от БСП - местната проруска партия.И двамата са получили одобрението лично на Путин.
7
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като знам руснаците що за оФчи народ са за пред тях ще мине. Ще налапат. Както и тукашните им подгъзззници.
6
13
 
8
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Да. Спешно замитат следите. "Арестите" са на лицата които са провели операцията "Избор на нашист за президент на САЩ" и са осветени от западните разузнавания. Типично по руски и кгбейски, истината е лъжа. Истината - Тия топ кибервойници са скрити и наградени от Путин. Лъжата - за пред публиката, те са американски шпиони. Демек, Америка ги е вербувала и им е плащала за да помогнат на Тръмп да стане президент. Наглеци
5
13
 
12
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
На джудженцата с мания за величия трябва да им се помогне! Те сами не могат!